Borsec aniversează 210 ani în topul preferințelor românilor

Pare incredibil, dar bem apă Borsec de 210 ani, când a fost îmbuteliată pentru prima dată. Până în ’90, Borsec a fost singura apă minerală naturală carbogazoasă de pe masa noastră și un brand atât de familiar încât era folosit în sens generic: borsec/borviz. Există un motiv pentru longevitatea uluitoare a acestei ape în preferințele românilor: Borsec este „Cea mai bună apă din lume”, „Regina apelor minerale”, câștigătoare de 10 ori consecutiv a titlului Trusted Brands.

radu-lazaroiu-romaqua-group-borsec-465x215

Radu Lăzăroiu, Managing Director Romaqua Group

„Dacă în 1806 se îmbuteliau 3 milioane de litri de apă minerală, în 2015 am ajuns să îmbuteliem aproape 350 milioane de litri. Când ne sunt dăruite de-a gata porții generoase de sănătate lichidă, limpede și rece, nu ne rămâne decât să ne înclinăm pios în fața naturii, să ne îngrijim de ele cum se cuvine și să le utilizam fără risipă. De 210 de ani turnăm natura în sticle și scriem cu drag pe ele Borsec, Regina apelor minerale” – a declarat Radu Lăzăroiu, Managing Director Romaqua Group.

Borsec este lider pe piața apelor îmbuteliate, cu o cotă de piață în volum de 26,1%, și 31,7% în valoare, conform datelor furnizate de compania Market Vektor. Exportul de apă minerală naturală Borsec, deși este doar un export de imagine (5%), se realizează în 19 țări (SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, China, Taiwan, Germania sau Spania etc)

De la 1 fabrică și 16 angajați, câți avea în 1806, Borsec are astăzi 7 fabrici de apă minerală, bere și băuturi răcoritoare și 2150 de angajați în 10 sucursale și puncte de lucru. Între 1998 și 2016 a făcut investiții în valoare de 220 milioane de euro. Grupul Romaqua a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 632 de milioane de lei, în creştere cu 13% faţă de 2014, iar pentru acest an are ca ţintă atingerea pragului de 650 de milioane de lei.

Produse Borsec 210 ani

Povestea Borsec

Descoperită de peste 2000 de ani, Borsec a rămas una dintre cele mai bune ape minerale naturale din lume, atât din punctul de vedere al calităţii, cât şi al proprietăţilor curative. Cunoaşterea izvoarelor Borsecului datează de pe vremea romanilor, care le-au descoperit după cucerirea Daciei. Potrivit atestărilor documentare, prin secolul al XVI-lea apa minerală, turnată cu grijă în butoaie de stejar, lua periodic drumul curții domnești de la Alba Iulia, pentru a fi utilizată ca tratament de către Sigismund Bathory. Principele împărtășește cu suveranii Vestului, în special cu casa imperială de la Praga, minunea izvorâtă din pântecul Borsecului, dându-i faima internațională. Din secolul al XVIII-lea Borsecul e renumit ca staţiune balneo-climaterică datorită calităţilor terapeutice ale apelor sale minerale, bolnavi din toate părţile Europei mergând la Borsec pentru tratament.

Povestea spune că în 1803 vienezul Valentin Gunther a băut din apa Borsecului și s-a vindecat miraculos de o boală considerată incurabilă la acea vreme. Uimit și sedus de calitățile apei, acesta l-a convins pe Anton Zimmethausen, consilier municipal la Viena, să toarne minunea în sticle și să o facă accesibilă lumii întregi.

Ceea ce consilierul vienez și face, în 1805 îşi muta reşedinţa la Borsec şi începe o amplă campanie de construcţii de drumuri şi a unei fabrici de sticlă, ajutat de Eisner, un experimentat sticlar. O dată cu el, din Austria, Boemia, Bavaria şi Polonia au sosit în Borsec experţi în fabricarea sticlei. Numele acestora s-au păstrat până astăzi prin urmaşii lor: Schiller, Vild, Talmayer, Birman, Kamenitzky sau Eigel. Pentru vienezul Zimmethausen, Borsecul a reprezentat mult mai mult.

Prima linie de îmbuteliere a apei Borsec

Prima linie de îmbuteliere a apei Borsec

Construirea fabricii de îmbuteliere a apei a reprezentat visul împlinit al vieţii sale. În 1806, Zimmethausen şi Eisner încep îmbutelierea industrială a apei Borsec. Trei milioane de litri de apă minerală erau îmbuteliaţi anual şi transportaţi cu carele în Transilvania, Moldova, Muntenia, Ungaria şi Viena. Borsec a devenit industrie şi a dat posibilitatea unui număr tot mai mare de oameni să beneficieze de gustul şi de calităţile curative ale apei sale minerale. În 1890 apa minerală naturală „Borsec ajungea în America, unde se instituise o rețea de cabinete pentru tratamente, în China (Pekin), în Egipt, Rusia, Italia, Turcia și Grecia iar cea mai mare parte în România și în Moldova (Hanko Vilmos-1896).

Încă de la începuturile sale industriale, apa Borsec a fost încununată cu titlul de „Regină a apelor minerale” de către Împăratul Franz Josef.  Mai aproape în timp, în anul 2004, la cea mai importantă competiţie de profil care are loc în Statele Unite, Borsec a primit titlul de „Cea mai bună apă minerală din lume”. Borsec este cel mai de încredere brand în categoria apelor minerale naturale, câştigând titlul Trusted Brands de zece ori consecutiv.

În 210 ani, la Borsec s-au îmbuteliat peste 35 miliarde de litri de apă minerală naturală! „Suntem mândri că avem în grijă acest brand minunat, acest dar fantastic al naturii, că am reușit să-l creștem și să-l aducem și mai aproape de inimile și de preferințele consumatorilor” a declarat Nicolae Palfi, Vicepreşedintele companiei Romaqua Group Borsec.

Produs în România

Borsec este un nume care se identifică cu apa minerală românească. Denumirea Borsec provine, după unii autori, din expresia generică  „borviz” (apă minerală) şi “borviz szek” („scaunul apei minerale” – denumire care se dă, în general, locului unde apa iese din pământ). Din prescurtarea acestor două cuvinte, eliminându-se cuvântul „viz” (apa), care se subînţelege, a rezultat cuvântul Borsec. După o altă versiune, Borsec provine de la denumirea apă pentru vin (bor), apele minerale cu gust neutru având calitatea de a nu denatura gustul vinului. De aici şi numele pârâului principal al depresiunii, denumit pârâul Vinului, iar cuvântul szek (scaun) reprezintă forma politico-administrativă de organizare a vechilor scaune de judecată ale populaţiei autohtone.

Efecte terapeutice remarcabile

  • Analiza științifică a compoziției chimice începe în 1927, în laboratoarele universităților din București, Budapesta și Cluj. Apele minerale naturale Borsec au un conținut echilibrat de minerale, o cantitate scăzută de fier și o concentrație ridicată și stabilă de dioxid de carbon natural.
  • Cura internă cu apă de Borsec este indicată, printre altele, în boli ale tubului digestiv, în hepatite cronice, afecțiuni biliare, în boli de nutriție precum diabetul neinsulinodependent, în hipertiroidii ușoare, în tulburări renale.
  • Cura externă este recomandată în special în tratarea unor forme incipiente de boli circulatorii și pentru ușurarea durerilor articulare, reumatice și post-traumatice.
  • Datorită conținutului scăzut sodiu, apa se recomandă in dietele hiposodice. Conținutul scăzut de minerale face din ”Borsec” o apă minerală naturală perfect echilibrată, adecvată consumului zilnic.
  • Este o apă 100% naturală, fiind îmbuteliată fără niciun tratament în prealabil. Este microbiologic pură, iar calitățile și puritatea acesteia sunt asigurate de faptul că izvorăște din inima munților Carpați, de la o altitudine de 1.100 m, din zona nepoluată, din calcarele dolomitice cristaline de Rebra, care local, sunt protejate la suprafață, de cativa metri de argilă cenușie compactă.
  • Apa Borsec are un pH uşor acid, este hipotonă, foarte bine tolerată de organism, având, pe langă gustul bun, calitatea principală de a regla disfuncţii mici sau moderate ale organismului, crescând starea de bine şi calitatea vieţii.
  • Potrivit studiului efectuat la InstitutulNațional de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, apa minerală naturală carbogazoasă din sursa Borsec prezintă interes în scăderea riscului cardiovascular la pacienţii cu sindrom metabolic. Ingestia acestei ape de subiecţi hipertensivi, diabetici, dislipidemici şi cu obezitate de tip abdominal poate duce la scăderea glucozei serice, creşterea sensibilităţii la insulină, scăderea nivelului seric de colesterol total şi LDLcolesterol. Efectul antiaterosclerotic şi antiinflamator este demonstrat de scăderea nivelului markerilor sindromului proinflamator.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Tags

#nou