5 dovezi că trăiești mai bine decât crezi

Poate că tocmai ți-ai pierdut serviciul sau treci printr-o despărțire grea; ai picat un examen sau ai ratat jobul visurilor, iar înfrângerea ți-a scăzut stima de sine. O frază înțeleaptă atribuită lui Winston Churchill spune că „Succesul înseamnă să treci de la un eșec la altul fără să-ți pierzi entuziasmul”. Iată 5 dovezi că trăiești mai bine decât crezi, că te descurci destul de bine în viață și succesul e aproape

motive de fericire

Ești bine? Mă întreabă o prietenă zilele trecute. Mda, sunt… zic eu cu jumătate de gură, gândindu-mă că m-am îngrășat 3 kg și am descoperit o zgârietură de cheie pe portiera din dreapta. Două constatări pe care le-aș numi necazuri, dacă nu mi-aș da imediat două palme, să mă trezesc. Ceea ce îți doresc și ție, stimate cititor, dacă ai astfel de „necazuri”. În loc să-ți dai palme, poți citi textul următor, cu același rezultate: îți dai seama că viața e frumoasă și că ești fericit…

1. Te bucuri de sănătate

Ok, știu… te mai doare spatele, capul, una-alta. Dar în esență te bucuri de sănătate. Am văzut recent filmul „Me Before You” (tradus la noi „Înainte să te cunosc”) – povestea unui tip de succes ajuns în scaunul cu rotile în urma unui accident. Știi cum e să nu simți nimic de la umeri în jos? Cu siguranță nu. Nici eu nu știu și nici nu-mi doresc. Am ieșit tristă de la film, dar și bucuroasă cumva că aveam totul la mine – mâini, picioare și nu-mi lipsea nimic să mă bucur de viață și de ce mă așteaptă de-acum înainte. De câte ori te cuprinde tristețea, gândește-te la toți bolnavii grav din lumea asta sau cu dizabilități. Fă o donație, înscrie-te la voluntariat în slujba celor mai puțin norocoși ai sorții. Și gândește-te că ai un motiv bun să fii fericit.

2. Știi o mulțime de lucruri

E drept, viața e grea, uneori. Noroc că-i scurtă, zicea cineva cu umor. E scurtă și frumoasă, așa că ar fi bine să te bucuri de fiecare clipă, în loc să contabilizezi fiecare eșec. Ok, poți să te gândești și la înfrângeri – din fiecare ai învățat ceva. Fiecare pas te-a adus unde ești astăzi, fiecare încercare te-a transformat în persoana care ești – mai înțeleaptă, mai puternică, învingătoare. De câte ori nu ți-ai dori să retrăiești copilăria sau adolescența, având în minte ceea ce știi acum? Doar că știința vine în timp, la pachet cu experiența. Bucură-te de ceea ce ai și trăiești, cu fiecare clipă poți deveni o persoană mai bună și mai încrezătoare.

3. Ai un pat bun, mâncare în exces, iar în apa potabilă… faci baie!

Am văzut recent un documentar despre emigranți afgani în drum spre Paris, unde li s-a spus că îi așteaptă viața visurilor și „străzile sunt stropite cu parfum”. După luni de zile de deplasare chinuitoare, în care au dormit pe jos și prin gări mâncând resturi, au ajuns la Paris… unde nu-i aștepta nimeni. Dar au primit o masă caldă pe zi și un pat la comun, cu insecte și râie. Și un loc de dormit pe iarbă, în parc. Brusc am început să apreciez patul meu pufos și lenjeria de bumbac, cu miros de levănțică.

Celălalt documentar care mi-a schimbat perspectiva era realizat într-o zonă din India, unde fabricile de medicamente (occidentale) deversează chimicale direct în râu, distrugând iremediabil sursa de apă potabilă și hrană. Apele mâloase sunt acoperite cu o spumă groasă, despre care reporterul spunea că miroase puternic a antibiotice și cadavre în descompunere. Niște vaci se adăpau din chestia aia și probabil că laptele lor era folosit în consumul uman. Speranța de viață a scăzut simțitor în ultimii 20 de ani și cu toții suferă de diverse boli, mulți se nasc cu malformații. Probabil că nu ți-a trecut niciodată prin cap cum ai putea supraviețui fără cafeluța de dimineață sau berea din frigider și comanda de pizza sau chinezesc. De-aia e bine să te uiți la documentare – îți schimbi brusc perspectiva. Ia-ți o înghețată, savureaz-o și gândește-te la plăcerile simple ale vieții tale, care crezi că ți se cuvin.

4. Ai o ocupație și un venit constant

Din orice unghi ai privi-o, situația e win-win. Dacă ai un job care îți place, păstrează-l și apreciază-l. Dacă ai un job care nu-ți place – ai tot timpul din lume să-l schimbi. Dacă tocmai l-ai pierdut – ai  mai lucrat, știi cum se face, poți oricând să obții altul. Poate că e ocazia perfectă să faci în sfârșit ce-ți place, cu adevărat. Continuă să cauți, să speri și nu uita că, dacă îți dorești cu adevărat, crezi în tine și muncești din greu – poți să atingi „imposibilul”.

5. Ai puterea de a alege

Aristotel, ca mulți alții, credea în puterea omului de a-și construi propriul destin. El spunea că performanța nu e niciodată întâmplătoare: „Excelența e rezultatul unei intenții urmărite neabătut, efortului concentrat și al execuției inteligente; reprezintă o alegere înțeleaptă între mai multe variante. Alegerea, nu șansa! este aceea care îți decide destinul.” Mai e ceva de zis? În fiecare zi ai la dispoziție o mulțime de alegeri, folosește-le cu chibzuință. Gândește-te unde vrei să ajungi și universul va munci pentru tine.

Tot astfel ai puterea de a alege fericirea în locul nemulțumirii și tristeții, în orice circumstanță de viață. Ce este fericirea? Experții spun că e abilitatea de a ne bucura de orice și de nimic, stă în puterea noastră să-i găsim motivele. Poate fi ceva mărunt, cum ar fi râsul unui copil, o discuție cu prieteni dragi sau doar vremea bună. Enjoy!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.