5 indicii că țelurile pe care le urmezi nu sunt ale tale

Ai obținut un job important și te plictisești în el, dorindu-ți o cu totul altă carieră? Te-ai zbătut să iei un premiu care nu-ți aduce nicio satisfacție? Vrei să te căsătorești pentru că așa „zice lumea”? S-ar putea să urmărești involuntar țeluri care nu sunt ale tale, ci ale părinților, prietenilor, mentorilor tăi sau ale societății în care trăiești, țeluri care nu au nicio legătură cu talentele, visurile și adevărata ta chemare. Iată 5 indicii că țelurile pe care le urmezi nu sunt ale tale

foto: pexels

1. Nu-ți place să te gândești la asta

Paradoxal, temerile, furia, anxietățile și frustrările noastre legate de un anume subiect pot trage un semnal de alarmă. Dacă atunci când te gândești la ceea ce faci, la cariera ta sau preocupările tale actuale simți supărare sau teamă, te afli „în negare” – ți se declanșează mecanismul inconștient de auto-apărare, care ne protejează de suferințe și ne menține intactă stima de sine. Și foarte bine face. Doar că, ignorând-o, problema nu dispare. În timp, ea poate crește și transforma în ceva mult mai grav. Așa că, atunci când nu vrei să te gândești la viața ta, încearcă să te întrebi – „trăiesc oare visul altcuiva”?

2. Te-ai obișnuit să faci numai ce vor alții

Dacă îți amâni propriile visuri și dorințe pentru că ai de rezolvat problemele altora, înseamnă că nu trăiești în propria viață. Asta e o dilemă greu de rezolvat, mai ales atunci când cei care îți cer ajutorul sunt persoane dragi. S-ar putea să-ți vină greu să le refuzi. Poate că problemele lor ți se par mai importante decât propriile ambiții. Sau poate că ai un complex de inferioritate sau te-ai obișnuit să le faci plăcere, crezi că doar așa ai parte de atenția sau aprecierea lor. Sau pur și simplu nu te iubești destul. În plus, societatea încurajează ajutorul acordat altora, iar recunoștința celorlalți poate fi destul de motivantă pentru tine. Învață să spui „nu” dacă vrei să ai timp și pentru propriile visuri.

3. Ești angajat/ă

Calitatea de „angajat” este cea care te obligă întotdeauna să muncești la realizarea scopurilor celor care te-au angajat. Acest lucru nu e rău în sine – toată lumea are nevoie de bani – dacă în afara jobului reușești să-ți găsești timp pentru tine și țelurile tale. Dacă nu, poate ar trebui să-ți cauți alt job. Nu neapărat în propria firmă, ci doar unul mai puțin solicitant, mai adaptabil, poate cu mai puține ore de lucru.

4. Simți o continuă neliniște și iritare, ai impresia că viața ta nu are sens

Există multe motive pentru care s-ar putea să simți iritare. O situație anume și un șir de ghinioane te pot aduce ușor într-o stare de tensiune și nemulțumire continuă. Dar poate fi și faptul că îți dai seama subconștient că ceea ce faci nu e ceea ce îți dorești, de fapt. De aici și până la sentimentul de inutilitate nu e decât un pas. Când ai un scop important în viață, viața în sine și ceea ce faci în ea au un sens. Dacă nu simți asta, înseamnă că fie ești departe de țelurile tale sau cele pe care le urmezi nu sunt ale tale. Nu neapărat ale unei alte persoane, pot fi pur și simplu niște țeluri induse de societate, cum sunt de exemplu bogăția, celebritatea sau puterea. Toate aceste scopuri te storc de resurse și energie, când, de fapt, s-ar putea ca tu să fii fericit să pictezi, să scrii poezii, să construiești case sau să mergi pe jos în jurul lumii.

Dacă ceea ce faci în prezent te nemulțumește profund, ia-ți un timp de gândire. Sunt acestea lucrurile pe care vrei să le ai în viață? Banii și faima îți aduc fericire? Sau sunt doar niște instrumente care ți-ar deschide ușile către ceea ce îți dorești? Și ce îți dorești, de fapt?

5. Ce credeai că o să fie doar un mic ocol, s-a dovedit a fi chiar drumul principal

Poate că te-ai angajat într-un post care nu îți place sau te complaci într-un parteneriat nemulțumitor și ai făcut alegeri în viață la insistențele părinților sau altor oameni cu influență asupra ta. Ideea a fost să iei ce ți se oferă pentru o țintă viitoare mult mai importantă. Dar după ce te-ai pus pe picioare, ai rămas tot acolo. Desigur, este posibil să-ți fi găsit țelurile în viață în situații și locuri neașteptate, iar drumul tău să fi luat întorsături fericite. Dar este la fel de posibil să te păcălești singur/ă și să iei scopurile altcuiva drept ale tale. Dacă acesta este cazul, gândește-te cum să revii la ceea ce îți dorești cu adevărat, înainte ca nemulțumirea să devină permanentă.

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.