Primii pași în modelling – Maria Trandafirescu, model la 15 ani

Modelling-ul: visul oricărei fete între 10 și 80 de ani. Unele ajung să și-l împlinească. Este cazul Mariei, 16 ani, elevă în clasa a 9-a la un liceu din București. Ea a făcut primii pași pe podium încă de anul trecut, când a fost recrutată de o agenție de profil și a apărut în prezentări pe scenele din București și Milano. Am rugat-o să ne dezvăluie câte ceva din secretele profesiei.

Maria Trandafirescu, Primii pași în modelling

Maria este fiica Magdei Trandafirescu, proprietara magazinelor La Femme. A moștenit pasiunea mamei pentru fashion, dar ca model, nu ca business. Și nu a apelat la mama ca să intre în industrie, ci s-a descurcat pe cont propriu. E adevărat că look-ul și silueta o recomandă: înălțime 1,78 m, greutate 55 kg. Maria nu a trecut neobservată în social media, unde a primit anul trecut propunerea de a lucra ca model.

Model la 15 ani

O întreb cum i-a venit ideea să facă modelling, iar Maria îmi povestește că se gândea de ceva vreme la asta când o agenție de modele i-a făcut propunerea, pe facebook. „Eram într-o zi pe facebook și m-a contactat cineva de la Icon Model Management și m-a întrebat dacă nu vreau să vin la ei să mă vadă. M-am dus, mi-au făcut poze și a doua zi am semnat contractul. Acum e mult mai simplu, cu tehnologia și toate”, râde ea văzându-mi uimirea.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un model

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să lucrezi ca model? Mă gândesc ca musai să arăți foarte bine, dar frumusețea e implicită, Maria îmi vorbește despre alte criterii: „Este bine să nu fii vopsită la păr, să fii naturală. Când te duci la castinguri să nu ai unghiile vopsite, să fii politicoasă și îmbrăcată decent. Când vrei să-ți tai părul trebuie să te consulți cu ei. Dar fiecare model e diferit. Nu există un protocol, depinde de starea de spirit a fiecăreia. Înainte de show-uri,  faci pregătiri pe scena respectivă. Designerul spune modelelor cum să meargă, unde trebuie să se oprească. Unii vor să te oprești și la mijloc și să te întorci, nu doar în capăt, când faci poza. În unele prezentări trebuie să zâmbești, în altele să fii serioasă (fără emoție). Depinde de stilul hainelor sau de cum vrea designerul. Sunt designeri care îți spun să fii veselă, de exemplu la rochii; sau rochii de mireasă.”

Model pentru vestimentația La Femme

Pe podiumurile din Milano

Maria a avut de curând o prezentare de haine la București, la Romanian Fashion Philosophy și una de pantofi. Vara trecută a fost pentru prima dată la o prezentare la Milano, unde a stat 2 luni. „Am avut niște ședințe foto și prima prezentare, cu un designer italian. A fost foarte multă lume, au fost fete din agenția mea și mai multe din România. Am avut și câteva prezentări pentru păr, la care nu trebuia să mergi pe catwalk. Și o prezentare în showroom.” Există diferențe între Milano și București? „Aici sunt mai dezorganizați, mai începători”, spune Maria. „La Milano sunt deja foarte buni în ceea ce fac și mult mai organizați. În România, din ce am văzut eu, se mai întâmplă să se împiedice o fată sau să nu meargă șirul de modele cum trebuie pe scenă. La Milano se întâmplă foarte rar așa ceva.”

O întreb dacă ea își alege hainele sau designerul și aflu că e ceva combinat. „Poți să-i spui cu ce crezi că ți-ar sta bine, dar designerul stabilește ce porți și ce i se pare lui că ți se potrivește cu fiozionomia feței și restul. Eu am avut două ținute: o rochie lungă cu decolteu, puțin mai scurtă în față și mai lungă în spate; și un costum elegant din piele.”

Asta nu înseamnă că stilul de fiecare zi al Mariei este unul foarte elegant. Dimpotrivă, preferă genul lejer – „cum se îmbracă adolescenții, hanorace, bluze, nimic sofisticat. Îmi place roșul, albul și negrul.”

Ce a învățat și ce îi place la profesia de modelling

„Am cunoscut foarte multă lume nouă. Am învățat mai bine engleza. Stând singură la Milano două luni m-am mai dezvoltat, am învățat să mă descurc singură. La început eram foarte timidă și nu voiam să socializez cu nimeni. Dar mi-am dat seama pe parcurs că asta nu-mi face bine, iar acum interacționez cu toată lumea.

Cam 60% din modelele pe care le-am întâlnit în Italia sunt rusoaice.

Din vara trecută și până acum am legat prietenii cu modele din China, Rusia, Asia. Vara trecută mi-am făcut o prietenă foarte bună din Elveția, ne-am reîntâlnit anul ăsta și am fost foarte bucuroase să ne revedem.

Modelele stau în apartamente cu 3-12 locuri. Cele mai multe sunt rusoaice – cam 60% din modelele din Italia pe care le-am întâlnit eu sunt rusoaice – în general răutăcioase, bârfitoare, nu mi-au plăcut deloc. Am întâlnit și o rusoaică cu care m-am împrietenit, dar acestea sunt foarte rare. Americancele sunt foarte drăguțe. Și italiencele la fel – sunt vesele, vor să petreacă mereu.”

Cel mai emoționant moment

„Cel mai frumos moment al unei cariere în modelling este acela în care ești pe scenă și toată lumea se uită la tine… După ce ai mers bine scapi de toate emoțiile și te uiți apoi la poze și spui «Mamă ce frumoase sunt! Uite ce bine am mers!» Emoții? «Da, da! Mai ales dacă ai niște tocuri incomode sau o rochie lungă, care îți intră sub pantofi, te gândești Să nu cad! Să nu cad!»

Banii

„La început nu câștigi, ieși pe minus. Sau poți să ai succes și să începi să câștigi câte ceva. Dar în primii 2 ani trebuie să te dezvolți, să îți faci book-ul cu poze, să acumulezi experiență, ca să te poată alege un designer mai mare, care plătește mai bine. Investește în tine agenția la care lucrezi și familia.” În ce investește familia? – în bani de buzunar prin țări străine, în câte o ședință foto, în tocuri… „Nu toți designerii au propria încălțăminte și e bine să ai tocurile tale”, îmi explică Maria. „Sandale cu toc, stiletto cu talpă groasă, tocuri cui etc. Mie imi plac sandalele, că sunt foarte comode; și botinele cu tocul gros. Dacă ești bună, poți să câștigi și o mie de euro pe prezentare. Doar că nu sunt toți ai tăi, trebuie să ia din ei și agenția din țara respectivă și agenția ta mamă.”

Din ședințele foto pentru campaniile La Femme

Dietă și sport

Aflu că Maria nu are nevoie nici de una, nici de cealaltă. „Eu am fost slabă dintotdeauna și nu am avut nevoie să țin niciun regim sau să renunț la vreo mâncare care îmi place. Dar am prietene modele care nu mănâncă anumite lucruri sau țin regim sau merg la sală de mai multe ori pe săptămână. Practicam și eu sala înainte, dar acum n-am mai avut timp, cu școala și învățatul. Dar nu țin regim. Chiar nu e o problemă pentru mine. Desigur, mă limitez și eu nu mănânc așa în neștire, dar nu pot să zic că nu mănânc ce doresc. Nu pot să zic că mă trezesc la 12 noaptea și am poftă de dulce și mănânc o ciocolată întreagă. Dar mănânc ce vreau, când vreau. Chiar n-am niciun regim. Am mers la sală și vreau să mă reapuc ca să mă simt mai bine și în formă, dar nu că am nevoie.”

Ce spun colegii, profesorii, familia

„Lumea mă întreabă dacă vreau să fac asta toată viața și ce fac cu școala. Le spun că am făcut și școală între timp. Colegii mă sună – «unde ești?» Profesorii îi sună pe părinți – «Când vine Maria la școală?» Dar eu nu lipsesc de la școală decât maxim o zi, când prezentarea e în București. Dacă am mai multe prezentări în altă țară, stau mai mult timp, depinde de sezon. Dacă e doar una, nici nu mă duc – nu-mi stric eu programul de la școală pentru o prezentare.

Tata mă susține. Și bunica la fel. Și mama. Mama e mai strictă, de obicei. Îmi spune de școală. Puțin mai strictă decât tata. Tata îmi zice – «faci ce vrei, eu te admir, sunt mândru». Mama mai bagă de școală, mai mereu”, râde Maria.

Planuri

Se gândea să se facă medic, ca tata și bunica. Acum nu mai e sigură, dar are tot timpul să aleagă. Până atunci, merge la liceu și mai departe cu modelling-ul. „Nu știu nici eu cât timp, dar deocamdată mi se pare o chestie amuzantă. Aș vrea să continui câțiva ani de-acum înainte. Îmi place ce fac, îmi place atmosfera, lumea pe care o întâlnești acolo și țările în care poți să călătorești…”

foto: arhiva Mariei Trandafirescu

Text și video: ©Mihaela Doina Rădulescu

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.