Adjudecată la un preț de 21 de ori mai mare

Icoana pe sticlă reprezentând Duminica Tuturor Sfinților, care a decorat cândva pereții casei lui Emil Cioran, a fost adjudecată marți seara la Galeriile Artmark contra sumei de 4250 euro, la un preț de 21 de ori mai mare decât prețul de pornire.

Emil Cioran

Emil Cioran

„N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzațiilor mele” (Emil Cioran).

O parte din biblioteca, amintirile și piesele de mobilier care au aparținut marelui scriitor și filosof român au fost expuse săptămâna trecută la Galeriile Artmark. Publicul a putut admira și răsfoi toate aceste obiecte cu valoare istorică și emoțională covârșitoare pentru poporul român.

Marți seara, licitația acestor obiecte a avut un mare succes, cu 90% rată de adjudecare. Tensiune, adrenalină și aglomerație la Palatul Cesianu-Racoviță, plin cu pasionați de artă și istorie în permanentă vigilență să nu piardă lotul vizat sau locul în sală, într-o atmosferă de licitație occidentală. Sesiunea a debutat cu obiectele de natură religioasă, care și-au dublat și triplat prețul de pornire. Apogeul a fost atins de Icoana pe sticlă Duminica Tuturor Sfinţilor, Lancrăm (Valea Sebeşului), ultimul sfert al sec. XIX, provenind din colecția Emil Cioran, (tempera, dublură de foiţă argintată pe sticlă, 54,5 × 49 cm), care a fost adjutecată cu 4250 euro, de 21 de ori mai mult decât prețul de pornire (de 200 euro).

Icoana „Duminica Tuturor Sfinților”, colecția Emil Cioran

Icoana „Duminica Tuturor Sfinților”, colecția Emil Cioran

Biroul în stil Biedermeier, la care a scris adolescentul Emil Cioran primele sale texte și idei, și-a triplat minima estimată, ajungând la 2.500 euro. Secțiunea de cărți din biblioteca lui Emil Cioran  a avut adjudecări impresionante ale Procesului de Franz Kafka (500 euro de la 35 euro) și ale Eseului despre Lysis de Platon, de Constantin Noica, exemplar cu dedicația olografă a lui Noica către Aurel Cioran, fratele filosofului Emil Cioran (400 euro de la 50 euro).

Cele două cărți poștale trimise de Emil Cioran părinților săi în vremea studiilor la Berlin și la Paris și-au triplat fiecare prețul de pornire și au atins pragul de 700 euro. Selecția de fotografii a strălucit prin raritatea exemplarelor, fotografia originală cu Emil Cioran, Eugen Ionescu și Mircea Eliade, transformată în anii recenți în afiș, fiind un must-have pentru un colecționar experimentat. Aceasta a fost adjudecată la valoarea de 800 euro, de 10 ori mai mult decât cea inițială.

Următoarea licitație Artmark va avea loc chiar joia aceasta, 24 martie, la ora 19:30, la Athénée Palace Hilton – Licitația de Primăvără.

foto: www.artmark.ro

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.