Ah, mi-am rupt o unghie!

freedigitalphotos by imagerymajesticPoate părea un mic dezastru personal, dar încearcă să-l privești cu detașare. Unghiile se refac și cresc, la fel ca și părul. O tunsoare ”periuță” poate să-ți strice imaginea de sine pe termen scurt, dar o unghie ruptă, nu. Treci peste incident aplicând următoarele noțiuni de ”risk & crisis management”.

Odată, eram la o prezetare. Știti cum e, publicul pe scaune, liniște, omul cu prezentarea în picioare, în fața clasei, singurul care face zgomot. Pardon, vorbește. E bine să ajungi la timp, ca să nu ridici pe nimeni. Și nici să nu obturezi imaginea nimănui, în timp ce îți cauți un loc pe scaun, așa că am ajuns cu 5 minute mai devreme. Cu vreo 20 de minute mai tarziu, a ajuns și o colegă de breaslă. Răvășită, respirând greu, cu chipul suferind. Se așează lângă mine și aruncă șoptit-schimonosit: „Vai, fetelor, mi-am rupt o unghie!” „Groaznic”, zic. „Era sa nici nu mai vin”! Întâi am crezut că glumește, dar era cât se poate de serioasă. Și mi-a venit să râd. Sa râd sau să plâng. Ea dezvolta tema, ascunzând jenată unghia ruptă. Adică nu la fel de lungă, de formată și de lăcuită ca și celelalte. Doar un pic mai scurtă. Nu vă imaginați cine știe ce traumatism, în care să-și piardă unghia și jumătate din falangă. Nu, doar o ciobitură. Și vouă vi se întâmplă să trăiți un cataclism personal cand vă rupeți o unghie?…

SOS o unghie ruptă

 1. Relaxează-te. Trage aer adânc în piept. Unghiile nu dor, decât dacă sunt smulse. Si se rup, pentru că nu pot crește la infinit. Și nici măcar un pic mai lungi. Ele poate foloseau candva la scrijelit, urcat în copaci și scormonit după mâncare, dar nu mai e cazul. Dimpotrivă, dacă sunt prea lungi, ne stânjenesc. Au doar rol decorativ, tratează-le ca atare. Și nu uita! – sunt regenerabile! – uneori chiar prea rapid.
 2. Prevenirea, cea mai bună soluție. Unghiile trebuie ajustate și îngrijite o dată pe săptămână, atunci când sunt doar naturale și lacuite. Dacă le-ai atașat o prelungire din acril (deși nu se mai poartă), poți să le pilești o dată la două săptămâni, in niciun caz mai rar. Prelungirea trebuie tratată bine, ca și cum ar fi tot unghia ta, ceea ce de fapt și este.
Pilă de unghii pe suport de lemn, de la Melkior, 3,9 lei. Are 2 fețe, ideala pentru scurtarea unghiilor naturale.

Pilă de unghii pe suport de lemn, de la Melkior, 3,9 lei. Are 2 fețe, ideală pentru scurtarea unghiilor naturale.

 1. Indiferent că sunt unghiile proprii singure sau cu atașamente, stabilește-le de la început o lungime medie și ai grija ca aceasta să rămână astfel. Dacă nu vrei sa se rupă prea adânc, păstreăza-le mai scurte. Unghiile prea lungi cu margini pătrate arată ca niște lopățele de grădinărit, iar cele lungi și ascuțite te duc cu gândul la Cruella DeVille – așa-i că nu-ți place personajul?
 2. Vrei sa fie frumoase si rezistente? Protejeaza-le de atacuri chimice, mecanice sau de schimbari bruste de temperatura. Munca in casa si gradina necesita manusi menajere. Apa calda si detergentul deterioreaza unghiile, rapid.
 3. Folosește un lac de calitate și refă-i stratul la două-trei zile (mai frecvent dacă e cazul, oja sărita de pe unghii e un no-no absolut). Sub lac, aplică o bază protectoare cu calciu. Și nu uita, o dată cu îngrijirea mâinilor, seara, să masezi și baza unghiei cu crema hrănitoare.
Tratament reparator Bio Logona pentru unghii, 60 lei www.life-care.com. Ideal pentru unghiile casante. Intărește unghiile moi si structura acestora in Cu extract de smirna are rol regenerator si previne inflamatiile de origine bacteriana.

Tratament reparator Bio Logona pentru unghii, 60 lei www.life-care.com. Ideal pentru unghiile casante, moi. Cu extract de smirnă, are rol regenerator și previne inflamațiile de origine bacteriană.

 1. Dacă s-a rupt, n-o lipi cu bandă adezivă (cum am mai văzut). Pilește frumos ce a rămas, refă-i culoarea și luciul și… așteaptă să crească. Până atunci, adu-le și pe celelalte la aceeași lungime și cercetează problema: s-a rupt pentru că ai încercat sa le folosești unghiile pe post de clește pentru cuie sau desfăcător de sticle?

  PieleParUnghii

  Doppelherz® aktiv Piele + Păr + Unghii cu vitamine, minerale și acid hialuronic + extract de rodie + argilă, pentru regenerarea țesuturilor, 30-32lei/30 cp.

 • Sau ai unghii fragile, care se rup oricum, destul de frecvent? In primul caz, concluzia e evidentă. In cel de-al doilea, poti lua un supliment pentru unghii și păr, de exemplu Doppelherz Piele+Păr+Unghii, cu extract de rodie, vitamine și minerale, 21,6 lei.

 

Foto: imagerymajestic at FreeDigitalPhotos

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.