Albacher, o rețetă germană pe gustul românilor

Rece. Ușoară. Cu spumă, din ingrediente 100% naturale, cu aromă și gust echilibrat, inconfundabil. O sursă bună de vitamine și minerale, o băutură excelentă pe canicula verii. Este berea Albacher, de 10 ani în preferințele românilor. Am văzut unde și cum se fabrică și vă povestesc și vouă…

Berea Albacher - bere românească după o rețetă germană fabricată la Sebeș

Albacher este o bere tip lager, din clasa premium, cu 4,8% alcool, produsă exclusiv din ingrediente naturale. Povestea ei începe cu 10 ani în urmă, când specialiștii germani de la Weihenstephan, după mai multe încercări și degustări, i-au stabilit rețeta, de inspirație nemțească tradițională. Berea urma să fie fabricată într-una dintre cele mai moderne fabrici de bere din lume, la Sebeș-Lancrăm, județul Alba. Și i-au spus Albacher.

Berea Albacher este produsă de către Romaqua Group la fabrica din Sebeș, cu ajutorul celor mai moderne tehnologii existente pe plan mondial și singura din România care are microfiltrare, pe tot fluxul de producție. Romaqua a achiziționat de la început pentru fabrica din Sebeș o tehnologie ultramodernă, fiind una dintre puținele fabrici din lume care produc integral bere fără kieselgur și pasteurizare. Sunt utilizate doar procese de microfiltrare la rece, fără niciun tratament chimic sau termic al berii, stabilizarea făcându-se prin filtrare prin agaroza – extract din alga agar-agar – de asemenea o tehnologie ultramodernă, ecologică și fără reziduuri. Fiind complet nepasteurizată, Albacher este o bere vie, cu gust unic, caracterizată de o prospețime inconfundabilă. Tehnologia germană de producţie şi îmbuteliere utilizată cumulează integral, pentru prima oară într-o singură fabrică, cele mai noi procese de producţie precum şi tehnologia cea mai avansată.

ALBACHER Premium

Construcţia fabricii a început în luna iulie 2007 pe un teren de 25 de hectare, între timp fiind achiziționate încă 10 hectare de teren. Locaţia Sebeş-Lancrăm a fost  aleasă datorită poziţionării strategice – în centrul ţării – și va deveni un mare centru industrial Romaqua Group.

Albacher se fabrică la Sebeș Alba

N-am mai fost niciodată la o fabrică de bere și recunosc, locul e impresionant. Ne punem halatele și ne plimbăm printre instalațiile uriașe de inox, în care se plămădește, la propriu, lichidul prețios.

Cum se face

Ovidiu Petrenciu, berar la fabrica din Sebeș

Tot procesul este controlat de computer, prin cea mai modernă tehnologie disponibilă acum 10 ani în industria berii.

Apa folosită la producția berii Albacher este captată din lacul Oașa (lac de acumulare pe râul Sebeș). Este o apă de suprafață, microfiltrată și purificată prin procedee mecanice. Așadar, nu suferă nici un tratament chimic, spre deosebire de apele de foraj. Acestea din urmă au o duritate mare și au nevoie de dedurizare, decarbonatare, în funcție de specificul pânzei freatice. La Sebeș, apa nu este dură și nu are nevoie de alte tratamente pentru a atinge puritatea maximă. După filtrare, este introdusă în proces, pentru a se întâlni cu celelalte ingrediente…

Berea Albacher la fabrica din Sebeș

Berea Albacher este produsă de către Romaqua Group la fabrica din Sebeș, cu ajutorul celor mai moderne tehnologii existente pe plan mondial și singura din România care are microfiltrare, pe tot fluxul de producție.

Albacher, detaliu fabrica din Sebeș

Romaqua a achiziționat de la început pentru fabrica din Sebeș o tehnologie ultramodernă, fiind una dintre puținele fabrici din lume care produc integral bere fără kieselgur și pasteurizare. Sunt utilizate doar procese de microfiltrare la rece, fără niciun tratament chimic sau termic al berii

Albacher

La Sebeș, vara, se produc în jur de 8 șarje de Albacher pe zi (o șarjă de bere cuprinde 500 hl, respectiv 100 mii de doze de bere), așadar cam 4 000 hl, zilnic.

Albacher

Există un trend de scădere a consumului la PET-uri și de creștere a consumului de bere la sticlă sau doză

Respectiv hamei, malț și mălai, din surse indigene sau de import (malțul este adus din țări cu tradiție în obținerea lui, cum sunt Ungaria sau Slovacia). Mălaiul este o bună sursă de amidon și un adjuvant al berii, căreia îi dă un caracter și un gust ușor. În primul cazan se plămădește mustul, timp de 6-8 ore, care apoi pleacă la răcit în secția de fermentare, unde i se adaugă drojdii de puritate maximă. Acestea transformă zaharurile în alcool și bioxid de carbon, proces care se întinde pe mai multe zile. Urmează faza de maturare, de minim două săptămâni, când berea e menținută la minus 1 grad Celsius.

Tot procesul este perfect automatizat și condus de o singură persoană. Inginerii programează procesul, pornesc șarjele, fac controlul de calitate și intervin în caz de alarmă. În rest, totul este controlat de computer, prin cea mai modernă tehnologie disponibilă acum 10 ani în industria berii. Acest lucru asigură constanța procesului de fabricație și o calitate înaltă a produsului final.

La Sebeș, vara, se produc în jur de 8 șarje de Albacher pe zi (o șarjă de bere cuprinde 500 hl, respectiv 100 mii de doze de bere), așadar cam 4 000 hl, zilnic. De vreo doi ani, spune berarul Ovidiu Petrenciu, există un trend de scădere a consumului la PET-uri și de creștere a consumului de bere la sticlă sau doză. Iar cel la PET se îndreaptă către volume mai mici, de la 2-3 litri în favoarea celui de 0,5 litri.

Ce înseamnă o bere de calitate?

Fiecare ingredient și element de prelucrare este extrem de important în calitatea produsului final. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Puritatea drojdiei este esențială. (Orice impuritate ar putea altera gustul final al berii). Varietățile nobile de hamei, floral-fructate vin să completeze performanța drojdiei.

Albacher Premium 0,66l a primit distincția Gold Award în cadrul renumitei competiții internaționale World Selection 2016, organizată de Monde Selection Belgia

La rândul lor, oxigenul și lumina sunt dușmanii declarați ai berii. De aceea, la Sebeș, rețeaua prin care circulă berea este complet dezaerată înainte de îmbuteliere. Dioxidul de carbon din bere nu provine din surse externe, ci este generat pe cale naturală. Berea se maturează și depozitează la minus 1 grad Celsius.

O rețetă de succes

Berea Albacher are un caracter distinct, exprimat printr-un gust pur și o aromă naturală perfect echilibrată, o bere ușoară pe care o savurezi oricând cu plăcere. Datorită fermentării la temperaturi joase, dar și sistemului Oxyproof, sistem care include atât dopul cât și materialul PET, dioxidul de carbon este persistent, berea menținându-și prospețimea și perlajul un timp îndelungat și după deschidere. Integritatea berii este asigurată prin guleraşul special aplicat pe gâtul sticlei. Un alt aspect important legat de sănătatea consumatorilor îl reprezintă folia de protecţie din aluminiu aplicată pe doza de bere.

În cei 10 ani care au trecut, în fabrica din Sebeș s-au îmbuteliat 10 milioane de hl de bere Albacher, numărul de angajați a crescut la 263, iar investițiile au cumulat 70 de milioane de euro. Mare parte din investițiile ulterioare au fost în extinderea capacităţii de îmbuteliere la 300 milioane bucăți pe an, dar şi în tehnologii environmentally friendly, pentru reducerea  consumului de apă, precum şi de energie electrică şi termică.

Albacher

Radu Lăzăroiu Managing Director Romaqua Group

Am avut ca obiectiv achiziționarea celor mai moderne tehnologii, pentru a obține o bere de bună calitate. Astfel, încă din 2008, berea Albacher este filtrată la rece, fără kieselgur și aditivi, în singura fabrică din România care produce integral berea nepasteurizată, și printre foarte puținele fabrici mari de bere care au doar microfiltrare. În plus, am fost primii care am aplicat folie de protecție din aluminiu pe dozele de bere. Iată câteva dintre motivele pentru care suntem pe poziția a patra pe piața berii, o piață extrem de competitivă’’, spune Radu Lăzăroiu Managing Director Romaqua Group.

Albacher a fost primul brand produs la fabrica din Sebeş-Lancrăm, însă succesul acestei beri pe piaţă a determinat Romaqua Group să mai lanseze încă două branduri de bere, Dorfer şi Mühlbacher. Albacher este prezent pe piaţă cu sortimentele Albacher Premium, Albacher Winter, Albacher de Paști şi Albacher Radler, acestea fiind îmbuteliate atât la PET şi doză, cât şi la sticlă. Succesul berii Albacher este reliefat şi de cota de piaţă, brandul deţinând poziţia a patra pe piaţa berii cu o cotă în volum de 6,7% (aprilie 2018, date interne Romaqua Group).

ALbacher

Mihaela Draghici, Director P.R. Romaqua Group

Despre Romaqua Group

Romaqua Group, companie cu capital autohton privat, cu 20 de ani de activitate, are în portofoliu 9 bran­duri: Borsec (ape minerale na­turale natural carbogazoase şi plate), Stânceni (apă mi­ne­rală naturală carbogazoasă), Aquatique (apă minerală na­tu­rală oli­gominerală plată), Giusto (băuturi răcoritoare carbogazoase), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Giusto Elektrik (băutură energizantă), Albacher, Dorfer şi Mühlbacher  (bere).  Borsec este liderul pieţei de ape minerale naturale, iar Giusto Natura liderul pieţei de băuturi răcoritoare plate (still drinks). Romaqua Group are 2.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de circa 160 milioane de euro.

FOTO: VIOLETA MATEI

VIDEO: În vizită la fabrica din Sebeș, unde se face berea Albacher

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.