Alexandra Voica, psihoterapeut: „Oamenii se despart din cauza lipsei de comunicare”

Alexandra Voica este absolventă a Universității de Psihologie din Pitești. După un master în Marketingul Serviciilor, și-a dat seama că i-a rămas bucuria studiilor de psihologie și vrea să învețe lucruri noi. Astfel a decis să facă și o formare în psihoterapie, la București. A absolvit atât programul de formare în psihoterapie în sistem româno-britanic cât și pe cel de supervizare. E absolventă a Asociației Romane de Psihoterapie Integrativă. Profesează în domeniu de câțiva ani, în primii ani și ca angajată pe post de trainer la o companie de telefonie. „De mai bine de un an si jumătate am luat cea mai bună decizie: aceea de a profesa doar ca psihoterapeut.”

Alexandra Voica psihoterapeut, despre cauzele despărțirilor

foto: pexels.com

Alexandra Voica, psihoterapeut

Alexandra Voica, psihoterapeut

De ce ajung oamenii la psiholog

Cele mai frecvente cazuri pe care le au oamenii care ajung la psiholog țin de stima de sine scăzută, atacuri de panică, somatizări (boli fizice – realizează multipe controale medicale și nu descoperă nimic, cauza fiind una psihică), traume, doliu, trec prin divorț, relații toxice de cuplu, dificultăți întâmpinate din rolul de părinte (caută suport) și dezvoltare personală. Din păcate, oamenii vin la terapie în mare parte atunci când le ajunge cuțitul la os. Ulterior o parte dintre ei aleg să continue procesul terapeutic pentru dezvoltare personală.

Cea mai întâlnită cauză de divorț

Cea mai frecventă cauză despărțirilor este lipsa comunicării. Din perspectiva mea, un mod funcțional de a avea o relație de cuplu este acordând atenție limbajului iubirii.

Conform dr. Gary Chapman, există 5 limbaje de iubire: cuvintele de încurajare (declarații), timpul petrecut alături de partener (nu „vegetând” în fața televizorului, ci având diverse activități de cuplu), cadourile (indiferent de valoarea financiară), serviciile (dat cu aspiratorul, pregătit masa, șters praful, etc) și contactul fizic (atingeri, contact sexual, ținut de mână).

Important este ca fiecare partener să identifice ce tip de limbaj de iubire are atât el, cât și partenerul de cuplu și să se asigure că au grijă de „rezervoarele sale afective”. De exemplu, un partener se simte iubit atunci când i se fac declarații, iar celălalt doar atunci petrec timp împreună. Dacă nu reușesc să identifice limbajele diferite de iubire, ajung la frustrări. Primul partener poate să se „ducă” spre iubit(ă) făcându-i declarații, și deși face tot timpul declarații de iubire, ele nu au nici un efect în mintea celuilalt, pentru că folosesc limbaje de iubire diferite.

Psihoterapia de cuplu ajută când ambii parteneri vin deschiși la terapie și când ambii își doresc să facă relația să funcționeze. Din păcate, multe cupluri apelează la psihoterapie prea târziu, iar ceea ce poate face un psihoterapeut pentru ei  e să-i ajute să aibă un „rămas bun” politicos.

Un exemplu de client motivat, care a obținut rezultate bune în urma psihoterapiei

Îmi vin în minte mai multe exemple, dar o să relatez puțin din povestea Danielei, o tanără de 30 de ani, care a venit la psihoterapie când urma tratament psihiatric pentru depresie. Daniela trecea printr-un divorț, are un copil și îi era imposibil să aibă o relație cu acesta, din cauza inclusiv a gândurilor suicidale, voia să scape de tot. A fost un proces lung, deoarece nu știa să pună limite, iar ceilalți decideau în locul ei ce să facă. Inițial  nu prea venea la cabinet, până când i-am spus că, dacă vrea să aibă rezultate, o să fie necesar să vină săptămânal la terapie.

S-a conformat. Ulterior am aflat că s-a gândit că încearcă pentru câteva luni, și în funcție de rezultate, va decide dacă va continua sau nu.

Avea un istoric de relații toxice, un serviciu într-un mediu disfuncțional, stima de sine scăzută și fusese victima abuzurilor fizice și verbale ale fostului soț.

S-a ținut cu sfințenie de terapie și în fiecare joi este în cabinetul meu.

În prezent, Daniela este într-o stare foarte bună: stima de sine i-a crescut, și-a schimbat serviciul, a încheiat tratamentul medicamentos, luptă pentru custodia copilului, pune limite sănătoase și are o frumoasă relație de cuplu.

Menționez că a fost nevoie de multă muncă pentru a ajunge aici, însă nu a renunțat și a luptat să fie bine cu ea.

Daniela e un exemplu de client motivat, asumat, care a tratat psihoterapia cu seriozitate și care are rezultate pe măsură.

Sfatul psihoterapeutului

Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. A face psihoterapie înseamnă a conștientiza că ceva nu funcționeză cum ar trebui și a acționa în consecință. A cere ajutorul unui specialist este o dovadă de putere.

Pe Alexandra o găsiți aici

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.