4 tipuri de oameni de care ne îndrăgostim

Psihologii susțin că au aflat de cine ne îndrăgostim. Pornind de la concluzia că iubirile, fericite sau nu, urmează un tipar predefinit, ei au trasat 4 tipuri de oameni care ar putea să sucească mințile și cuceri inimile, în diferite etape de viață.

de cine ne îndrăgostim

foto: pexels

1. Profesorul L-am numit astfel pentru ca e vorba despre o persoană pe care o urmezi, în viață, carieră, școală etc. O admiri, o prețuiesti, o respecți, crezi că o înțelegi și, în cele din urmă, că o iubești. Poate fi o persoană care îți inspiră încredere, pur și simplu, într-o perioadă în care nu prea ai incredere în tine. Un bărbat sigur pe sine, o femeie independentă, un om cu idei bine definite, cu o pasiune puternică sau un crez bun de urmat. Poate că împărtășiți aceleași valori și concepte, el e cu câțiva pași inaintea ta pe drumul cunoașterii. Știe ce tu încă nu știi, și pare un tip taman bun de iubit. Poate fi șeful tău, profesorul de filosofie, instructorul de tae bo, ghidul din excursia în Grecia. S-ar putea ca, în timp, pe măsură ce îți desăvârșești educația, să ți se sfârșească și admirația/iubirea.

2. Indiferentul. Poate părea ciudat, dar psihologii spun că unii sunt mai înclinați să se îndrăgostească de persoanele care îi resping. Dorința subconștientă de aprobare și acceptare ne poate împinge să adorăm persoana care nu ne iubește. Ni se pare ca nu ne cunoaște cu adevărat, credem ca poate nu ne-a văzut sufletul și mintea, cu adevărat. Vrem să dovedim că suntem vrednici de iubit. Ți s-a întâmplat să te îndrăgostești de un barbat drăguț, dar care nu avea nimic special (și erai conștientă de asta), în afara faptului că nu a căzut de la început în mrejele tale? Și nici mai apoi? Familia și prietenii ți-au sugerat timid că nu e mare scofală de capul lui, că nu merită atenția și iubirea ta necondiționată? Cu cât insistau mai mult, cu atât ai vrut să le demonstrezi ca se înșală…

3. Eșuatul. El e pe o insulă pustie, la margine de lume, și tu vrei să îl aduci înapoi, în mijlocul ei. Este omul care se consideră un eșec, care nu se iubește pe sine. Este bolnavul fără speranță, iar tu medicul care salvează cauzele pierdute. Empatizezi cu el spontan, ți se pare că ai putea să îi aduci luminițe în ochi, să îi schimbi viața, să îl faci alt om. Ei bine, te-ai îndrăgostit de un zid. Crezi că e un tip super, plin de talente și calități, dar el nu-și vede decât eșecurile și neputințele. El se îneacă, iar tu crezi că poți să-l salvezi. Crezi că dragostea ta mare și multă e suficientă pentru amândoi. Din păcate, nu e. Iubirea de sine e un sentiment pe care nu poți să-l atingi decât singur, prin efort personal. Sau cu ajutorul unui psihanalist.

4. Cuceritorul. Te recuperezi cu greu după o despărțire. Crezi că toți bărbații sunt lași, duplicitari, că ți-e mai bine singură. Vrei să rămâi în bârlog și să-ți lingi rănile. Dar el te scoate la o cafea. Apoi la o bere. Apoi la un film. Și vorbiți, vorbiți… serile, diminețile și în pauza de pranz. Și te trezești că aștepți să te sune. Dragostea te lovește și nici n-ai văzut-o venind. Începi să te îndoiești de tine, de tot ceea ce știai, de ce credeai că știi despre bărbați și dragoste. Îl vei urî pentru asta. Dar îl poți iubi egal. Norocul tău ar fi ca el să te placă, cu adevărat. Ghinionul ar fi ca el să fie doar un oportunist, care profită de momentul tău de slăbiciune. Cum îți poți da seama de la început? Verifică-i prin cunoștințe comune numărul de iubite pe care le-a avut înaintea ta. Dacă numărul sare de 5, ai dat peste un vânător-cuceritor, iar tu ești pe cale să-i completezi lista.

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.