FDA avertizează: Spălați avocado înainte de consum!

Nu știu dacă ați observat, dar la raionul de citrice din supermarket-uri există uneori cartonașe care ne avertizează să nu le consumăm coaja. Săptămâna trecută, oficialii americani FDA (Food and Drug Admnistration) au lansat un avertisment privind fructele de avocado, ale căror coajă a fost testată bacterian și a ieșit pozitiv la Listeria monocytogenes.

avocado de ce trebuie spalat bine înainte de consum

foto: pexels

Aceasta este un bacil foarte rezistent în mediul extern și se multiplică în condiții de refrigerare. Listeria se poate transmite la om pe cale digestivă prin consumul de alimente contaminate și duce la o infecție gravă, mai periculoasă, evident, pentru copii, persoane în vârstă, femei însărcinate, persoane cu sistem imunitar slăbit.

Chiar dacă nu mâncăm avocado cu tot cu coajă, trebuie să îl spălăm bine înainte de consum, spălarea fiind singurul mod prin care putem preveni transferul murdăriei și eventualelor bacterii de pe coajă în miez. Coaja de destul de groasă pentru a împiedica chimicalele și bacteriile să intre în miez. Dacă îl tăiem fără să-l spălăm, ne confruntăm cu riscul îmbolnăvirii. Odată bine spălat, fructul e perfect sigur pentru consum.

Cum îl spălăm

  1. Pune fructul sub robinet, la jet de apă călduță
  2. Spală-l ușor cu o perie moale (o periuță de dinți, clătirea cu degetele nu e suficientă) pentru a îndepărta murdăria și alte reziduuri ce pot adăposti bacteriile. Coaja de avocado nu e nedetă, ci adesea cu asperități și cel mai probabil acoperită cu ceară artificială, sub care pot fi prinși agenții patogeni. Nu e nevoie de săpun sau detergent, jetul de apă și periuța sunt suficiente.
  3. Șterge-l bine cu un șervet (de hârtie) după ce l-ai spălat, astfel de asiguri că apa nu ajunge în contact cu miezul.

Sursa: Educate Inspire Change

La ce e bun avocado și de ce e bine să-l includem în dieta noastră, găsiți aici: „Un aliment care ne poate salva viața”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.