Berea amestecată cu vin sau spirtoase ne îmbată mai repede?

Românii cred în mod eronat că dacă amestecă berea, băuturile spirtoase și vinul se îmbată mai repede. De asemenea greșit, un sfert dintre ei cred că dacă beau doar vin – fără bere sau băuturi spirtoase – nu se vor îngrășa.

berea amestecata cu vin imbata mai repede?

foto: pexels.com

Sunt concluziile celei mai recente ediții a campaniei DRINKiQ din România, lansată de Diageo, principalul producător și distribuitor de băuturi alcoolice din lume. După succesul de vara trecută al primei runde a campaniei, Diageo s-a adresat din nou românilor în decembrie 2021, revenind cu o altă serie a chestionarului DRINKiQ – mai exact 10 întrebări prin care încearcă să afle dacă oamenii cunosc informații de bază despre alcool.

Conform elementelor de campanie menționate, 1.800 de persoane și-au testat DRINKiQ-ul în România și, în medie, oamenii știau răspunsul la 6 din cele 10 întrebări. Întrebările se refereau la informații generale despre alcool și efectele acestuia asupra organismului uman. Iată câteva dintre cele mai relevante concluzii:

  • Amestecarea berii, vinului și băuturilor spirtoase

Mai bine de 70% dintre participanți încă mai cred că, dacă amestecă berea, vinul și băuturile spirtoase, se vor îmbăta mai repede. Acesta este un mit, deoarece efectul este determinat de cantitatea de alcool consumată de o persoană, nu de tipul băuturii alcoolice.

Prin comparație, în Cehia și în Bulgaria, aproape 47%, respectiv 56% dintre participanți au știut că amestecarea de bere, vin și băuturi spirtoase nu îi va face să se îmbete mai repede.

  • Berea este la fel ca vinul sau băuturile spirtoase?

Aproape 70% dintre respondenții români nu au știut că o măsură standard de băuturi spirtoase, vin sau bere conține aceeași cantitate de alcool și că efectul asupra organismului este determinat de cantitatea consumată, nu de ceea ce alegem să bem.

Mai mult, unul din șase participanți crede că berea este o opțiune mai sănătoasă decât un pahar cu vin sau un amestec de băuturi spirtoase, cum ar fi un cocktail, dar de fapt o unitate standard de băuturi spirtoase, bere sau vin conține aceeași cantitate de alcool, în general cam 10-15ml de alcool.

  • Cine se îmbată mai ușor: bărbații sau femeile?

Mai bine de un sfert dintre respondenți cred în mod eronat că bărbații și femeile de aceeași constituție care beau aceeași cantitate de alcool resimt efectele acestuia la fel. Nu este adevărat deoarece ficatul procesează alcoolul cu ajutorul unei enzime numite alcool dehidrogenază (ADH). Femeile au un nivel mai scăzut de enzime ADH în organism. Acest lucru înseamnă că femeile care consumă aceeași cantitate de alcool ca bărbații vor resimți efectele acestuia mai accentuat.

  • Copiii și alcoolul

Conform specialiștilor, copiii și minorii nu ar trebui să consume deloc alcool, însă peste 11% dintre respondenți au fost de părere că și copiii pot bea puțin alcool, pentru a învăța cum să consume în mod responsabil ca adulți. Se constată astfel o îmbunătățire semnificativă față de ultima ediție a chestionarului DrinkiQ, când 35% dintre români considerau că un consum de alcool în cantități mici poate ajuta copiii să bea în mod responsabil pe viitor.

Sunt foarte multe riscuri asociate consumului de alcool de la o vârstă fragedă, cum ar fi afectarea dezvoltării creierului, creșterea riscului de tulburări mintale, intoxicația cu alcool, vătămări și accidente.

  • Alcoolul și caloriile

Aproape 76% dintre participanți știau, pe bună dreptate, că dacă vor consuma doar vin și vor evita berea și băuturile spirtoase, nu vor reduce aportul de calorii deoarece un pahar de vin de aproximativ 200 ml conține cam 200 de calorii. Comparativ, 25 ml de băuturi spirtoase conțin cam 50 de calorii, iar o doză de bere de 330 ml conține cam 150 de calorii. Numărul caloriilor dintr-o băutură depinde de tăria alcoolului, cantitatea băută și alte ingrediente suplimentare adăugate în băutură.

DRINKiQ.com

Urmând exemplul altor țări, pagina web DRINKiQ.com a fost lansată la începutul primăverii 2022 și în România. Aici publicul va avea acces la noi teste, precum autoevaluări, pe lângă chestionarul DRINKiQ. Vizitatorii pot citi și articole educaționale despre alcool pe diferite teme, ceea ce le va permite să afle mai multe despre acest subiect.

Despre Diageo

Diageo este lider global în domeniul băuturilor alcoolice, cu un portofoliu impresionant de mărci. Printre acestea se numără whisky-urile Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s şi Windsor, vodca Smirnoff, Cîroc şi Ketel One, precum şi Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray şi Guinness.

Diageo este o companie globală, iar produsele noastre sunt comercializate în peste 180 de ţări din întreaga lume. Compania este cotată atât la Bursa de Valori Londra (DGE), cât şi la Bursa de Valori New York (DEO). Pentru informaţii suplimentare despre Diageo, angajaţi, mărci şi performanţe, vizitaţi pagina www.diageo.com.

Accesaţi resursa Diageo globală privind consumul responsabil de alcool, www.DRINKiQ.com , pentru informaţii, iniţiative şi modalităţi de diseminare a bunelor practici.

Celebrăm viaţa în fiecare zi, pretutindeni.

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.