Salatele eisberg vorbesc în Cercul Verde din Social Media

Să-i cunoaștem pe Spănăcel, Fetica și Endi, prieteni în Cercul Verde din Social Media. Pentru că, mai nou, salatele eisberg vorbesc – iar cei trei prieteni din Cercul Verde sunt personaje digitale amuzante, simpatice, care iubesc salatele, deliciile gourmet și viața sănătoasă. Sunt mereu simply fresh și împărtășesc cu marii interneți (mai ales Facebook și Insta) tot felul de chestii interesante – despre mâncare și cultură, despre cum să-ți faci viața de-acasă mai ușoară și mai cu sens, despre cum să locuiești și să ieși în oraș bucurându-te de el și fără să-i faci rău.

salatele vorbesc in Social Media

De asta se ocupă mai ales Spănăcel, care e mai conectat la marile dezbateri, ca și la micile probleme.

Prietenii lui Spănăcel sunt Fetica – o tipă faină care știe interneteză și are toate trăirile cuiva prins în viața din metropolă – și Endi, care e mai sfătos, știe multe despre mâncare și e un mare mucalit.

Dacă vrei să-i cunoști și să vorbești cu ei, caută #CerculVerde pe Facebook sau Instagram.

Cele trei personaje digitale nu sunt doar o sursă bună de informare, dar și o metodă grozavă de a-i face pe cei mici (și mari) să iubească salatele în special și vegetalele, în general. Cât de greu îți este să-l convingi pe junior să-și mănânce porția de spanac? Fă-i cunoștință cu Spănăcel și misiunea e ca și îndeplinită!

Pentru că… spanacul este, cu siguranță, un „super-aliment”! Vine cu nenumărate beneficii pentru sănătate, dar cu foarte puține calorii. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, a creierului, reduce riscul de diabet, are efect antioxidant, antiinflamator, ajută performanța sportivă, programele de slăbire, furnizează canități mari de vitamina K, beta-caroten (pro-vitamina A), mangan, folat, magneziu, fier. Hai să vorbim un pic despre cele de mai sus.

Spanacul, prieten cu sistemul cardiovascular

Atât prin stimularea oxidului nitric, dar și prin aportul de antioxidanți, spanacul contribuie la menținerea flexibilității vaselor de sânge și previne hipertensiunea arterială.

Popeye și fierul

Încă un argument pentru a pune o salată cu spănăcel lângă fiecare friptură: fierul din spanac se asimilează mai bine când avem această combinație. Iar antioxidanții din spanac reduc formarea de compuși toxici din carne.

Prietenul sportivilor de performanță…

…a celor inteligenți, desigur. Este una dintre cele mai bune surse de magneziu, reduce stress-ul oxidativ și vine cu un potențial alcalinizant, dovedit util în refacere și performanță. Efectul vasodilatator intră și aici în acțiune, nu doar pentru creșterea potenței sexuale și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Prieten cu regimul alimentar de slăbit

Toată lumea știe că salatele sunt bune pentru slăbire. Dar spanacul are un avantaj suplimentar: mărește senzația de sațietate și prin intermediul neurotransmițătorilor, nu doar prin volum. Prin complexul de fibre, antioxidanți și fitonutrienți ajută și la reducerea impactului glicemic al alimentelor, fiind util în prevenirea și controlul diabetului.

Există și „contraindicații”?

La persoanele predispuse la calculi renali (pietre la rinichi, cu baza de oxalat) consumul de spanac trebuie să fie redus, în general. Opărirea și aruncarea apei reduc semnificativ cantitatea de oxalat, prezent în cantități mai mari în frunzele mature.
Norocul nostru este că la Eisberg avem frunze tinere de spanac („baby spinach”), ele se pot mânca direct, nu este nevoie să fie opărite sau fierte.

Iar pentru cei care se văd prinși în „rat-race”, cu prea multă muncă și prea puțină viață, există o altă veste bună: spanacul face șoriceii mai fericiți, după cum demonstrează acest studiu din 2018!

Fetica, Prietena Spănăcelului și „salata regelui”

Fetica (Valerianella Locusta) este o salată regească, a început să fie cultivată sistematic de grădinarul personal al Regelui Soare (Ludovic al XIV-lea). Până atunci era, pur și simplu, culeasă de pe unde creștea, ca mai toate plantele. Era prezentă în alimentația egiptenilor din antichitate, imagini cu ea fiind găsite în morminte vechi de peste 2500 de ani.

Pentru a nu fi confundată cu Valeriana Oficinalis, plantă a cărei rădăcină este folosită în fitoterapie drept calmant, cu efect somnifer, o numim  “fetică”, după diminutivul denumirii sale latine (Valerianella este diminutivul de la Valeriana).

Principalul avantaj al acestei salate este aportul mare de vitamina C – 150g asigură necesarul zilnic pentru un adult. Raportat la calorii, este mai bogată în vitamina C chiar decât sucul de lămâie!

Ca orice altă salată, mai este bogată în fibre, beta-caroten (sursă excelentă, pentru sănătatea vederii), mangan (antioxidant, sănătatea oaselor), potasiu. Potasiul echilibrează sodiul (sarea) și va ajuta la reducerea retenției de apă. Aportul de fier este similar cu cel din spanac.

Alături de spanac, este una dintre cele mai bogate nutritiv varietăți de salată, cu doar 20 de kcalorii la 100g.

Este o salată foarte versatilă, poate fi inclusă în diverse mixuri sau chiar în sandwich-uri, proaspătă sau gătită (de preferat la abur, pentru a-i păstra foarte bine calitățile).

Să-l cunoaștem pe Endi!

„Mă numesc Endi. Chef Endi. Stau mai mult prin bucătărie și mă pricep la mai multe, inclusiv la ce să faci cu mixurile #Eisberg. Sunt aici să mai bag o rețetă la voie, un sfat la nevoie – chiar și despre triunghiurile amoroase ale salatei cu brânza și cu vinul. AMA, cum se zice!”

 

 

Mihaela Doina Rădulescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.