Când totul merge prost, amintește-ți 7 lucruri

Vine o vreme în viață, când totul merge prost. Când ai impresia că lumea se prăbușește în jurul tău și că nu ți-a rămas nimic bun de care să te agăți. Poate că ai suferit o pierdere importantă – o persoană dragă, sănătatea, o sumă de bani sau serviciul. E important, spun psihologii, să îți iei un răgaz să analizezi situația. Folosește-te de acest moment pentru a vedea lucrurile în ansamblu și a stabili care sunt cele cu adevărat importante pentru tine.

După ploaie, întotdeauna iese soarele. Foto: pexels

Când totul merge prost – nu uita următoarele 7 adevăruri:

1. Suntem cu toții în aceeași barcă

Oamenii uită adesea de suferințele celorlalți și cât de speriați și confuzi ne putem simți în viață. Cei mai mulți afișează detașare și curaj, dar adevărul e că se tem să își arate slăbiciunile. Viața nu e ușoară pentru nimeni, oricât am crede noi că ceilalți sunt întotdeauna mai norocoși, mai bogați, iubiți și fericiți. Descoperim adesea cu surprindere că toată lumea are probleme. Unii mai multe, alții mai puține, la momente diferite în viață, cu toții au câte o suferință. Când totul merge prost, nu te teme să-ți împărtășești experiențele, vei găsi un sfat bun și pe altcineva care a trecut prin asta și mai mulți prieteni decât îți imaginezi.

2. Nu ești nici primul om și nici ultimul care trece prin asta

Indiferent de ce ți se întâmplă și prin ce treci, de la obstacolele cele mai banale și până la cele mai mari greutăți și pierderi, a mai existat cel puțin un om care a trecut prin asta. Dacă nu chiar milioane. Nu ești primul care le trăiește și în mod cert nici ultimul. Dacă îți privești suferințele în contextul istoriei umanității, ele devin brusc mai puțin grele sau importante. Oricât de dificile și greu de trăit ți se par propriile experiențe, știi că au fost și sunt oameni cu poveri mult mai grele de dus decât tine.

3. Frustrarea te ajută să crești

Dacă viața ar fi ușoară și totul ar merge lin pentru toată lumea, am trăi cu toții într-o stare de pasivitate și inerție. Totul ar fi frumos și perfect, caz în care evident nimeni n-ar avea nevoie de vreo schimbare – de ce să schimbi ceva care merge bine? – și nici de adaptare la o schimbare care nu există. Asta înseamnă că nimeni n-ar mai învăța nimic, nu ne-am mai dezvolta și nici crește și nu am mai face niciun efort.

Vremurile grele sunt cele care impun transformări importante și ne ajută să evoluăm pentru a trece la următorul nivel. Iată așadar de ce poți folosi disconfortul actual pentru a evolua și a face marea schimbare. Niciodată nu e prea târziu să-ți găsești echilibrul, fericirea și pasiunea. Când viața e nemulțumitoare, dar confortabilă, nu ne găsim imboldul pentru schimbare. De aceea e putem privi experiențele negative ca pe o șansă de a evolua în direcția pe care ne-am dorit-o dintotdeauna și pe care altfel nu am fi avut curajul s-o urmăm.

4. Renunțarea la vechi face loc noului

Uneori ne agățăm de lucruri, obiceiuri și oameni care și-au pierdut relevanța în viața noastră. Nu vrem să le dăm drumul orice ar fi – din obișnuință, de teamă sau din nevoi contradictorii. Dar în cele din urmă ajung să se desprindă de noi, în ciuda eforturilor noastre disperate de a le păstra. Privind lucrurile retrospectiv, știm că totul a fost spre binele nostru și că, dacă nu am fi renunțat la vechi, nu ar fi fost loc pentru noul din viața noastră.

5. Ai ocazia perfectă de a o lua de la capăt

Uneori, când pierdem ceva sau pe cineva important în viața noastră, ni se pare că am pierdut totul. În acel moment uităm că ne-a rămas ceva și mai important: libertatea de a o lua de la capăt. Un nou început poate părea descurajant când nu vrei să-ți accepți pierderile. Dar acceptarea îți dă libertate completă – libertatea de a-ți construi o viață nouă, așa cum ți-o dorești.

6. Experiențele îți aduc o aură interesantă

Momentele grele prin care treci în viață te ajută să înveți, să afli mai multe despre tine și lume. Oamenii care au trecut prin multe în viață sunt mai interesanți, pentru că au o personalitate mai complexă și o atitudine diferită față decât cei care au obținut totul fără efort. Experiența este cea care formează și întărește caracterul.

7. Nu e sfârșitul lumii

Când totul merge prost, nu face greșeala să crezi că acesta e și sfârșitul. Lumea nu se sfârșește cu suferințele tale și nici viața ta – mai o mulțime de trăit și de construit în ea. Oricât ți-ar fi de greu, nu e pentru totdeauna. Ridică-te și încearcă să vezi câștigul din fiecare pierdere. Mergi mai departe, folosind forța și înțelepciunea nou câștigate.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.