E adevărat, ouăle conțin de 4 ori mai mult colesterol decât aceeași cantitate de carne. Dar oul nu are rival ca sursă de aminoacizi (din care ne construim proteinele) conține vitamine, minerale și două tipuri de grăsimi nesaturate imposibil de sintetizat de organismul uman. Câte ouă mâncăm ca să ne bucurăm de toate aceste atuuri? Specialiștii au și de data asta o părere – află la ce sunt bune ouăle, cum le recunoaștem pe cele proaspete și cum le păstrăm substanțele nutritive, cât mai mult timp.
E adevărat, oul conține de 4 ori mai mult colesterol decât cel care se găsește în aceeași cantitate de carne. Dar colesterolul este un ingredient cheie al vieții, necesar pentru formarea membranelor celulare. Deși în ultimii ani colesterolul din sânge a fost blamat pentru apariția unor afecțiuni grave, ultimele cercetări susțin că nu colesterolul din alimente e responsabil pentru creșterea celui din sânge, ci grăsimile saturate și trans. „Riscul bolilor de inimă este legat mai degrabă de cârnații și șunca pe care le consumăm la ouă, și nu de ouăle în sine” – spune un studiu publicat pe site-ul clinicii Mayo. Creșterea colesterolului din sânge prin creșterea consumului de ouă este neseminificativ, spun specialiștii, iar un ou pe zi ne aduce mai multe beneficii pentru sănătate, printre care și creșterea colesterolului bun (HDL), care de fapt previne atacurile cardiovasculare. (Sfatul nu este valabil și pentru bolnavii de diabet, care ar trebui să-și limiteze consumul de ouă). Albușul are zero colesterol, așadar poate fi consumat în cantități mari – la omlete, budinci, paste, prăjituri etc.
La fel ca și laptele și semințele, oul este hrana noului vlăstar, al unei viețuitoare în stadiul incipient de dezvoltare. Puiul de găină are nevoie cel puțin 21 de zile pentru a se dezvolta în ou, unde este protejat de exterior prin intermediul cojii, dar și a albușului, care conține proteine antibacteriene și antivirale.
Cum recunoaștem un ou proaspăt?
Dar, deși rezistă destul de mult timp la temperatura camerei, oul se păstrează mai bine în frigider. De fapt, din momentul în care găina face oul, încep și modificările care îi alterează calitatea. Prin porii cojii, oul pierde apă prin evaporare, astfel încât crește o mică bulă de aer în interior, cu fiecare zi care trece mai mare. Albușul, care este ferm și adunat în jurul gălbenușului atunci când oul este foarte proaspăt, tinde să se împrăștie (când oul este spart) după mai multe zile de depozitare. La fel membrana care susține gălbenușul – se sparge mai ușor la un ou de câteva săptămâni decât la unul de câteva zile. Păstrarea ouălor la frigider încetinește procesul de alterare.
Cum păstrăm ouăle?
Ouăle se păstrează cel mai bine la frigider, într-o cutie de plastic (nu de carton) bine închisă, pentru a limita pierderile de apă prin evaporare și preluarea mirosurilor de la alte alimente prin porii cojii.
Nu le țineți pe ușa frigiderului, unde se află de obicei suportul pentru ouă – cu cât se mișcă mai puțin, cu atât se conservă mai bine.
Cum verificăm ouăle?
În caz de dubiu cu privire la prospețimea unui ou, mai bine îl arunci decât să înghiți Salmonella – o bacterie întâlnită adesea la ouăle vechi și care poate duce la probleme grave de sănătate. De asemenea, periculoase sunt și ouăle care nu sunt neapărat vechi, dar au coaja spartă/crăpată sau a fost depozitat necorespunzător.
Pentru a verifica prospețimea oului, testul cel mai simplu este cufundarea lui într-un vas cu apă. Dacă oul se duce la fundul vasului și își păstrează în apă poziția orizontală, înseamnă că e proaspăt. Un ou care a pierdut deja multă apă prin evaporare și a format o bulă de aer în interior nu va rămâne în poziție orizontală, ci va începe să se ridice la suprafață, din partea unde i s-a format bula se aer. Cu cât mai mare bula, cu atât mai mult i se va ridica vârful. În cazul în care oul plutește, e mai bine să-l arunci, înseamnă că are mai multe săptămâni iar consumul lui poate fi riscant pentru sănătate.
Ouă de Paște vopsite în foi de ceapă
foto: MDR
- Olive Bliss de la Sabon și forța vindecătoare a măslinelor - January 16, 2025
- Ortopedia adaptivă, în premieră în România - January 13, 2025
- 5 Soluții inteligente în domeniul medical beauty-tech 2025 - January 10, 2025
Comments