Dress for success sau ce culoare purtăm la un interviu

1

foto: Shutterstock

Ai interviu pentru un job și nu știi cum te îmbraci ca să transmiți mesajul corect? Prima impresie contează, spun specialiștii și ne dau câteva sfaturi despre ce culoare purtăm la un interviu de angajare

Culoarea are un impact puternic vizual și emoțional. Poate să te calmeze, să te energizeze, să-ți facă poftă de mâncare și chiar de sex, spun psihologii. Dar oare te poate să ajuta să obții jobul visat?

Ținuta este foarte importantă în formarea primei impresii asupra potențialului angajator, iar culoarea e prima care sare în ochi. Un studiu realizat în 2013 de publicația online Carrier Builder arată calitățile atribuite de angajatori fiecărei culori și implicit candidaților care le poartă.

Studiul s-a desfășurat online în perioada 13 august – 6 septembrie 2013 și a cuprins un eșantion reprezentativ de 2100 de manageri de companii diverse și specialiști de Resurse umane.

Albastru, în topul preferințelor declarate de angajatori

albastruCei mai mulți au declarat că persoanele care se prezintă la un interviu ar trebui să poarte albastru (23%) și negru (15%). Portocaliu este culoarea total nerecomandată de cei mai mulți dintre angajatori, care consideră că purtătorul de oranj este neprofesionist, în timp ce negrul, albastrul, griul și cafeniul oferă oarecare încredere în capacitățile profesionale ale celui care le poartă.

Negrul a fost asociat calităților de conducere, albastrul – spiritului de echipă, dacă te îmbraci în gri pari să ai simț logic și analitic, ținuta albă inspiră spirit organizatoric, maro – o persoană de încredere, iar roșul impune forță. Culorile verde, galben, violet și portocaliu au fost asociate persoanelor creative.

Și nuanța culorii contează. Nuanțele închise sunt percepute ca formale și autoritare, cele deschise – prietenoase și abordabile. Culorile luminoase augerează încredere în sine, cele neutre – personalități mai conservatoare și retrase. Contrastele puternice (alb-negru, bleumarin-alb) denotă forță.

5 Sfaturi pentru o ținută de succes

Iată și câteva sfaturi de la experții CareerBuilder pentru o ținută de succes la un un interviu de angajare:

  1. Poartă ceva de sezon, adecvat domeniului, dar nu prea lejer. În general, un costum de zi/office sau o cămașă și pantaloni/fustă sunt ok. Dacă interviul e pentru un job de instructor de înot sau însoțitor de grup în vacanță, nu te îmbrăca la costum, dar nici în șlapi și pantaloni scurți.
  2. Alege culori neutre și sigure. Nu poți da greș cu bleumarin, negru, maro și gri, asortate la o cămașă albă clasică și poate o curea sau o eșarfă într-o culoare ceva mai vibrantă.
  3. Poartă ceva potrivit măsurii tale. Hainele prea strâmte nu fac impresie prea bună și nici cele prea largi, ce par de împrumutat.
  4. Nu purta imprimeuri care iau ochii, o cravată țipătoare sau bijuterii supradimensionate. S-ar putea ca interlocutorul să piardă mai mult timp uitându-se la ele decât la CV. Iar după imprimeuri și bijuterii nu angajează nimeni…
  5. Atenție la detalii. Mergi la interviu cu hainele călcate, manichiura făcută (discret) și accesorii alese cu grijă.

Culoarea hainelor spune mai multe despre tine decât crezi

Carol Davidson, consilieră de imagine și stil scrie pe www.yourstyleworks.com că felul în care arăți spune mai multe despre tine decât chiar felul în care vorbești. Iar culoarea vorbește din prima. Cea mai potrivită culoare pentru hainele de interviu depinde de domeniul pentru care candidezi.

navy blueBleumarin vorbește despre spiritul întreprinzător, încredere, cinste și credibilitate. Merge cu succes în finanțe și drept. Pentru domeniile mai creative, e considerat cam conservator.

 

 

negruNegrul e o declarație puternică de autoritate. Cei mai mulți cred că dă bine să impui autoritate, dar la interviu nu e indicat să vrei să-l domini pe cel din fața ta. Totuși, negrul e o alegere bună dacă te pregătești pentru un post de conducere.

 

cafeniuMaro. Opus lui negru nu e alb, ci maro. Se pare că mesajul trimis de maro este acela de simplitate și rezistență la schimbare. De fapt, Carol Davidson nu recomandă maro la interviul de angajare, indiferent de domeniul sau postul pentru care candidezi. Maro spune despre purtător că este o persoană înțelegătoare, de treabă și cam pasivă – nu neapărat trăsături cerute de angajatori.

 

griGri. O alegere bună pentru un interviu indiferent de domeniu este griul – rezistent, durabil ca stânca, înțelept și de încredere. Ideal, adaptat cu un accesoriu într-o culoare potrivită domeniului: o eșarfă roșie (în publicitate de exemplu), o cămașă galbenă sau o cravată mov dau personalitate și stil unei persoane creative.

 

rosuRoșu e indrăzneț și convingător, dar cam impulsiv și o culoare în general prea puternică, nerecomandată pentru interviul de angajare. Roșul poate fi defavorabil potențialului angajat, atribuindu-i de pildă calități dominatoare și rebele. Roșul te poate trece fără să vrei peste linia subțire ce separă asertivul de agresiv, o alegere riscantă pentru interviu. Culoarea poate fi potrivită în anumite situații, când îți pledezi cauza, în vânzări sau avocatură.

 

albAlb. În contrast cu roșul, albul oferă confort și siguranță. Este imparțial, curat, pur, o culoare bună pentru noi începuturi. Caracterul lui „imaculat” sugerează atenția la detalii și o bună alegere pentru hainele de interviu, în orice domeniu.

 

verdeVerdele e asociat cu simțul calmului și stării de bine, ca și cu bogăția și prosperitatea. Ideal ca accent de culoare, verdele în opinia specialistei Carol Davidson destinde interlocutorul și îi sugerează o posibilă creștere.

 

 

violet galbenMov și galben. Pentru interviuri în domenii creative, ea propune culori mai tari, cum sunt movul sau galbenul. Movul spune despre purtător că are simț artistic, iar galbenul sugerează optimism și creativitate.

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.