Ceaun Borsec Festival ne așteaptă cu bunătăți și surprize

Ceaun Borsec Festival, ediția a doua, ne așteaptă cu masa pusă și un program de povestit nepoților, la un eveniment de bun gust. În curtea „Reginei”, vin oaspeți de seamă din cele patru colțuri ale lumii. SEARA EVENIMENT ne delectează cu concerte PHOENIX și SEMNAL M pe 14 iulie. De la Budapesta vin cei de la cunoscuta orchestră OROKSEG care promite un concert memorabil pe 13 iulie. Concert Krypton și multe alte surprize muzicale.

Ceaun Borsec 2019

Între 12 și 14 iulie, redescoperim una dintre cele  mai frumoase stațiuni din Transilvania prin muzică, ateliere sportive, culturale și educative, dar și un adevărat maraton gastronomic.

Festivalul revine cu ediția a doua și promite seri de neuitat! Legendarele trupe PHOENIX, SEMNAL M si KRYPTON „vor da foc”  scenei amenajate la pârtia de schi din Borsec. Din Ungaria, vine faimoasa orchestra OROKSEG. Se va dansa pe ritmurile fanfarei din Cozmești – Iași, a orchestrei din Reci – FUVO SHOCK,  4 S Street și Kalandor, cu surprize pentru seri cu muzică și voie bună.

Un punct de atracție al ediției 2019 va fi concertul duetului Pethő Rebeka şi Pethő Csaba cu un recital de flaut-chitară. Evenimentul, care va avea loc în noul centru SPA al stațiunii, este realizat cu sprijinul Institutului Maghiar din București, unul dintre partenerii importanți ai CEAUN BORSEC FESTIVAL. Astfel, publicul va avea ocazia să descopere incinta noului centru SPA, care se va deschide în curând, și va intra în circuitul național  al centrelor de tratament.

Punctul central al festivalului va fi Arena Ceaunurilor, unde echipe de bucătari vor pregăti specialități care reprezintă bucătăriile din Slovacia, Ungaria, Moldova, Israel, Armenia, Albania. Evident, nu vor lipsi ceaunul secuiesc și cel al mocanilor. Invitații speciali din acest an vor fi slovacii din Lendava, considerată capitala mondială a specialității „bograč” (gulaș) și o echipa de maeștrii bucătari de la „Magyar Népi Ízőrző Lovagrend” care vor aduce două ceaunuri de 600l pentru a pregăti rețete de mare succes ale bucătăriei maghiare.

Ceaun Borsec 2018

Ceaun Borsec 2018

Duminica 14 iulie 2019, la fel ca anul trecut, se va desfășura un concurs de gătit deschis tuturor celor interesați. Juriul din acest an este alcătuit din Cosmin Dragomir de la GASTROART, Cristian Tabără cunoscutul om de televiziune și Master Chef-ul Konyári Sándor din Ungaria.

O noutate pentru amatorii de sporturi de forță: duminica 14 iulie va avea loc o demonstrație a celor de la STRONGMAN, în premieră absolută.

Proiectul, inițiat de Asociația Secvențe și realizat cu sprijinul Primăriei Borsec și al Consiliului Județean Harghita, dorește să readucă în prim-plan potențialul orașului Borsec ca stațiune de interes național. Partenerul principal al evenimentului este BORSEC. Prin acest festival se dorește creșterea numărului celor care apreciază și promovează frumusețea, valorile culturale și interculturale unice ale stațiunii, precum și gastronomia autentică sănătoasă a zonei.

În acest spirit, Ceaun Borsec Festival reunește spectacole, demonstrații și ateliere de dans și muzică tradițională maghiară, românească și romă, târg de produse tradiționale și handmade, dar și ateliere de artă tradițională țărănească sau meșteșuguri rome.

Oferta culturală include vernisajul a trei expoziții de fotografie, precum și proiecții în aer liber de film documentar și de artă.

Printre noutățile ediției 2019 se numără și prezentările de carte, dintre care amintim cartea de bucate apărută la Cluj în anul 1695 – Misztótfalusi Kis Miklós: Cărticica meseriei de bucătar/Szakats mesterségnek könyvetskéje,  publicată de Editura GASTROART. Mai sunt așteptați la Borsec orădeanul Székely Ervin cu volumul „Carte de bucate și de dragoste” și cunoscutul sportiv Avram Iancu care va prezenta noua sa carte.

Vă era dor de Borsec?

Vă era dor de Borsec? O să vă facem să vă fie și mai dor după ce ne vizitați. Credem că Borsec își va ocupa locul cuvenit în circuitul turismului balnear național și european, prin păstrarea și celebrarea bogatei diversității culturale care se regăsește în cultura și patrimoniul locului, în produsele naturale și resursele locale” a explicat Dan Burlac, din partea organizatorilor.

Activitățile sportive din program includ: o competiție de cros montan și un concurs de orientare turistică, ateliere de inițiere în zborul cu parapanta, cățărare sau slacklining.

După succesul de anul trecut al conferinței despre sport, outdoor și mișcare în aer liber, anul acesta avem ca invitați speciali pe TEOFIL VLAD, proaspăt întors de pe EVEREST, Toma Coconea, AVRAM IANCU și alți sportivi cunoscuți din sporturile OUTDOOR. Pe timpul zilei, vă puteți bucura de o zonă de relaxare și wellness cu kiropractică, yoga, acupunctură, masaj suedez și masaj terapeutic.

Copiii se vor bucura de o atenție specială anul acesta. Cei mici vor avea concursuri de gătit, ateliere de desenat pe turtă dulce, ateliere de pictură și un inedit stand de plimbare cu atelaje cu tracțiune canină.

Duminică 14 iulie, la Borsec, va fi Ziua Bicicletei, șoseaua de centură a stațiunii fiind închisă pentru a lăsa loc amatorilor de bicicletă. Este, cu siguranță, unul dintre cele mai deosebite trasee de ciclism din țară.

Sponsor Principal: Borsec

ceaun borsec

Sponsori: Cotnari, Ciuc

Parteneri strategici: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, Ambasada Albaniei la Bucuresti, Gastroart, Ambasada Slovaciei la Bucuresti, Centrul cultural și de arte Lăzarea,  Erdélyi Kárpát-Egyesület, Asociaţia Salvamont Dancurás Gheorgheni.

Parteneri media: TVR, Rock FM, Times New Roman, Agerpres,  Radio România Tg. Mureș,  Marosvásárhelyi Rádió Románia, Székelyhon, Krónika, Transindex, Maszol, Hargita Népe, Informația Harghitei, Mix FM, Gyergyó TV, Edérly TV, Hargita TV, Visithargita.com.

Despre Ceaun Borsec Festival

Mai multe informații găsiți pe pagina de Facebook a festivalului Ceaun Borsec Festival

Despre Borsec

Borsecul, cunoscut  încă din 1594, este înconjurat de Munții Bistrița, Călimani, Gurghiu și Masivul Ceahlău. Orașul este situat la o altitudine de 900 de metri, iar vizitatorii se pot bucura de trasee de bicicletă, schi sau trasee montane. Stațiunea este faimoasă pentru apele sale minerale care i-au adus, în trecut, titlul de ”Regina Apelor Minerale”.

Descrierea marelui scriitor maghiar Orbán Balázs despre Borsec rămâne de actualitate: ”Loc mai frumos și mai deosebit ca Borsecul și împrejurimile, abia dacă mai poți visa: unde atotștiutoarea natură a avut dorința să cuprindă într-o grădină fermecată, bunăvoința dumnezeiască prin fapte și proprietăți benefice și frumoase atât pentru ochi cât și pentru corp și suflet”.

Mihaela Doina Rădulescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.