S-a stins Christopher Tolkien, editorul cărţilor “Stăpânul inelelor”

Pe 15 ianuarie s-a stins Christopher Tolkien (la 95 de ani), cel de-al treilea și cel mai mic fiu al lui J.R.R. Tolkien, autorul cărţilor “Stăpânul Inelelor”. În 1973, Christopher a devenit executorul testamentului literar al tatălui său și, vreme de 47 de ani, a revăzut și editat 24 de ediții ale operelor acestuia, multe dintre ele devenind bestselleruri internaționale.

A murit Christopher TolkienChristopher a devenit însă editorul tatălui său mult mai devreme, de pe vremea când nu ştia să scrie sau să citească. De pe la 5 ani, scriitorul a început să-i citească acestuia pagini din Hobitul ca să-i vadă reacția. Şi chiar să-i dea câte un bănuț pentru fiecare neconcordanță pe care fiul o observa în carte. Mai târziu, Christopher şi-a ajutat tatăl dactilografiind manuscrise și desenând hărți cu Pământul de Mijloc. La moartea lui, în 1973, JRR Tolkien lasă în urmă 70 de cutii cu manuscrise. Multe dintre acestea erau file din istoria Pământului de Mijloc și note care descriau lumea din Stăpânul inelelor. Tolkien își propusese să publice o descriere a acestui spațiu, însă a murit înainte să creeze o imagine coerentă. Christopher reușește să adune toate acestea în volumul Silmarillon, care a devenit bestseller în Marea Britanie și în lume. Au urmat apoi altele – volume de poezie, lucrări academice, ficțiune, precum și monumentala Istorie a Pământului de Mijloc, în 12 volume.

Cea mai recentă carte a lui Tolkien, editată de fiul său, este Povestea lui Kullervo, apărută anul trecut la Editura RAO. 

„Chistopher a fost un adevărat curator al operei lui Tolkien. Popularitatea de care se bucură lumea creată de el se datorează și deceniilor petrecute de Christopher  pentru a face cunoscut Pământul de Mijloc. Un om fermecător și un adevărat gentleman – sunt onorat că l-am cunoscut și că am lucrat cu el. Gândurile noastre se îndreaptă acum spre ai lui.”  – Charlie Redmayne, CEO HarperCollins UK

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.