Covid-19: ce consumă europenii când stau acasă

Italienii cumpără mandarine, francezii preferă cârnaţii de pui, iar britanicii îşi fac stocuri de conserve de carne şi fasole. Criza covid-19 ne-a schimbat obiceiurile sociale şi alimentare şi felul în care ne aprovizionăm. Site-ul POLITICO a publicat date privind consumul populaţiei din în Italia, Franţa şi Marea Britanie, în primele săptămâni ale lunii martie. Acestea arată nu doar că oamenii au investit masiv în alimente care rezistă mai mult la raft şi în cămară, dar şi-au schimbat şi gusturile!

covid-19 date de consum europa

Un studiu realizat de IRI şi BCG pentru prima săptămâna a lunii martie asupra vânzărilor de papetărie, produse farmaceutice, alimente şi îngrijire personală arată că mâncarea ambalată s-a vândut cel mai bine în toate cele 3 ţări. În timp ce vânzările cresc în general, există câteva categorii de produse care au înregistrat pierderi: cosmeticele în Franţa şi Italia, produsele nealimentare (cu excepţia celor de curăţenie) în Marea Britanie şi Italia.

Această schimbare în obiceiurile de achiziţie a pus o presiune enormă pe lanţurile alimentare şi n-a trecut neobservată de politicienii europeni, care se întreabă dacă e cazul să-şi adapteze politicile la ceea ce ei numesc „schimbări importante în tiparele de consum”.

De exemplu, cererea pentru produse altădată foarte vândute, cum ar fi vinurile, peştele sau florile a scăzut considerabil. În cazul florilor, s-a prăbuşit pur şi simplu. În acelaşi timp a crescut major cererea de alimente cu perioade lungi de stocare, cum ar fi orezul, pastele, conservele, leguminoasele, fructele şi legumele mai puţin perisabile.

Mai puţină şampanie, mai multă carne de iepure!

Vânzările de alcool au crescut – cu excepţia Franţei, unde au scăzut cu 4% în timpul primei săptămâni din martie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, probabil din cauza scăderii în achiziţia de şampanie.

În Italia, un sondaj realizat de Nielsen arată că oamenii au cumpărat alcool, dar în alte forme decât obişnuiau până acum: mai puţină şampanie (cu 53% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut) şi mai multă (cu 14%) bere. În ce priveşte vinul, consumul a crescut la mărcile locale (cu 13%) şi a scăzut cam cu acelaşi procent la cele străine.

Pentru că elevii au stat acasă, nu s-au mai vândut nici snacks-uri şi prânzurile preambalate. La fel preparatele din peşte, apa cu arome şi brânza vegană, care au scăzut simţitor. De asemenea, s-a cumpărat mai puţină vită (-64%) şi carne de cal (-62%). În schimb, italienii au cumpărat de patru ori mai multă carne de iepure, comparativ cu anul trecut în aceeaşi perioadă.

S-a constatat că oamenii stau acasă şi coc pâine şi alte aluaturi: vânzările de făină în Italia s-au triplat faţă de perioada 9-15 martie anul trecut.

Stocuri la alimentele de bază

Leguminoasele, făinoasele şi fructele uscate sunt cea mai frecventă alegere, în toate ţările. Vânzările de paste şi orez au crescut cu peste 70% în Franţa. Italienii şi-au făcut provizii de legume uscate (+61%), în timp ce britanicii şi-au luat conserve de carne (+73%) şi supe (+60%). Cea mai importantă şi surprinzătoare creştere alimentară la italieni şi francezi în această perioadă au fost mandarinele ambalate şi respectiv cârnaţii de pasăre, ale căror vânzări practic s-au dublat, în ambele cazuri.

Dar cea mai mare creştere generală în prima săptămână a lunii martie a fost înregistrată la produsele de protecţie împotriva coronavirusului: italienii au cumpărat cu 247% mai mult alcool medicinal şi de 3 ori mai multe şerveţele igienice! Şi şi-au dublat achiziţia de mănuşi medicale şi produse de prim ajutor.

Francezii au cheltuit dublu pe produse farmaceutice (de exemplu termometre), săpunuri de baie şi mănuşi de menaj, în timp ce britanicii au cumpărat soluţii de curăţat casnic şi produse pentru igiena personală. Datele din Italia arată că, în aceeaşi perioadă, vânzările la parfumuri, aparate de ras, ceară depilatoare şi cosmetice au înregistrat o scădere importantă.

Consumurile la diverse produse în Italia, Franţa şi Marea Britanie, la vremea covid-19

Ce consumă italienii la vremea covid 19

Ce consumă francezii când stau acasă

Ce consumă britanicii când stau acasă

Citeşte şi: Gripa, între influenţe astrologice şi antene 5G, dispare de la sine

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.