Cum alegem lenjeria pentru pătuțul copilului

Deși nu pare, această alegere e o adevărată știință. Și cine putea să ne învețe mai bine cum alegem lenjeria pentru pătuțul copilului, decât Irninis Miricioiu, una dintre creatoarele lenjeriei de tip patchwork, varianta pentru pătuț…

1

Irninis și Anais, în costume tradiționale românești

Irninis Miricioiu este producător de emisiuni si redactor prezentator, lucrează de 10 ani în TVR, TVRi și TVR3, e absolventă a două facultăți (Litere și Jurnalism), cu un master în Managementul Instituțiilor media. Are o fetiță de 9 luni, Anais, și o afacere cu decorațiuni și lenjerii de pat pentru copii, numită Bebe Infinit – celălalt copil al ei, cam de aceeași vârstă cu Anais. Irninis alege materialele și face designul țesăturilor (altcineva le coase), se ocupă de promovare, participarea la târguri și expoziții, legătura cu clienții și furnizorii. În concediul de maternitate n-a stat decât o lună, pentru că a dat curs propunerii de a prezenta emisiunea „Un doctor pentru dumneavoastră” pe TVRi și s-a întors la job.

Am întrebat-o câte ceva despre afacerea cu lenjerii de pat și decorațiuni pentru camera copiilor și i-am cerut câteva sfaturi despre cum putem, ca potențiali cumpărători, să facem cea mai bună alegere:

Cine e Bebe Infinit

Bebe Infinit a apărut odată cu nașterea fetiței mele, Anais. Mi s-a reactivat o pasiune mai veche, pentru textile și handmade. Mi-am dorit foarte mult pentru ea decorațiuni personalizate, lucrușoare pe care nu le poți găsi oriunde. Și așa am început să caut materiale, idei și să mă joc cu texturile, formele, culorile. Toți cei din jurul meu m-au încurajat și m-au sprijinit să transform această pasiune în mai mult de-atât, plecând de la premisa că există părinți iubitori de frumos care să dorească altceva decât ce există pe piață în materie de decorațiuni pentru copii. Și trebuie să recunosc că impulsul a venit odată cu descoperirea Asociației Work at Home Moms (http://www.wahm.ro/ ), care sprijină tinerele mămici să se valorifice pe sine în sânul familiei, fie ca antreprenoare, fie cu joburi part-time care să le permită o activitate, dar în același timp să își îngrijească micile odoare pe care le-au adus pe lume. Ei organizează o mulțime de târguri în cadrul cărora mamicile își pot expune propriile creații, făurite cu trudă și migală. Deși nu sunt o WHAM în adevăratul sens al cuvantului, participarea la un astfel de târg m-a determinat să iau lucrurile în serios și să lansez pe piață produsele Bebe Infinit.

De ce patchwork

La noi găsiți decorațiuni pentru bebeluși și copii, în special seturi de pat, protecții de pătuț, pernuțe decorative, păturici, perdele pentru baldachin și alte minunății pentru cei mici. Lenjeriile noastre, dar și accesoriile pentru pătuț, sunt croite să se potrivească dimensiunilor standard ale pătuțurilor: 60 x 120 sau 70 x 140 cm, dar se pot realiza și la comandă. Se întrețin ușor, prin spălare la maxim 40 de grade și se calcă cu fierul de calcat la temperatura medie. Noi utilizam atat materiale produse în România, dar avem și unele importate din Ungaria sau chiar materiale de designer, așa cum sunt cele Robert Kaufman, Riley Blake sau Free Spirit.

Ceea ce încercăm să aducem nou este designul unicat, mare parte din ele fiind realizate prin tehnica patchwork, respectiv din petice de material îmbinate în așa fel încât modelul rezultat să fie unul unicat. Ceea ce iese la final, nu este doar o simplă paturică sau o lenjerie, ci și un obiect de joacă pentru bebeluș, întrucât el este atras de culorile vii, imprimeurile atractive, de imbinarea texturilor. Apoi contează foarte mult faptul că un anumit produs este realizat într-o serie limitată, iar designul respectiv poate fi personalizat în funcție de gustul și preferința clientului. Avem și materiale cu imprimeuri atractive – personaje îndrăgite din filmele de animație, cum sunt personajele din Cars, Frozen sau Sophia. Deocamdată ne găsiți pe magazinul online deschis pe Breslo (www.breslo.ro/bebeinfinit) și pe pagina de facebook (www.facebook.com/bebeinfinit). Urmează în curând și un magazin online dedicat.

Cum alegem și întreținem lenjeria de pat a celui mic

Cel mai important aspect este legat de calitatea materialelor. Așa cum bine știm, pielea bebelușilor este foarte sensibilă în primele luni de viață și tocmai de aceea tot ceea ce intră în contact cu pielea lui, în special lenjeria de pat, trebuie să fie din bumbac 100%, fără adaosuri sintetice. Bumbacul nu irită pielea și în plus este recomandat persoanelor cu alergii ale pielii, fiind demonstrat faptul că bumbacul este hipoalergenic.

Nu recomandăm fierberea textilelor naturale pentru că, supuse la temperaturi ridicate, fibrele se deteriorează și intră la apă. Detergenții fără parfum și fără particule colorate sunt cei mai potriviți. Ca o precauție în plus, rufele bebelușului se spală separat de cele ale celorlalți membri ai familiei și sunt clătite de două ori.

Produsele noastre sunt prespălate în prealabil pentru a preveni orice modificare ulterioară a texturii, dar le indicăm parinților să spele întotdeauna lucrurile noi ale bebelușului, pentru a elimina orice risc. Nu recomandăm folosirea înălbitorilor – cel puțin în primul an de viață a copilului – însă dacă este neaparată nevoie, el trebuie utilizat doar pentru materiale de culoare albă.

Ce se poartă

Se poartă culorile pastelate, dantele în nuanțe delicate, broderii, imprimeuri cu celebrele personaje Disney, care nu se demodează niciodată. Pentru copiii care deja au împlinit câțiva anișori, pătuțul devine, pe lânga locul de dormit, și un loc de joacă. Încep sa capete noțiunea spațiului propriu și vor ca el să fie amenajat după propriile preferințe. Așa apar decorațiunile cu Spiderman, Hello Kitty sau mai nou, Sophia sau Violetta. Indiferent de modelul ales, calitatea materialelor trebuie să primeze.

Foto: Irninis Miricioiu

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.