
Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net
Finanțistul american Tom Corley a publicat recent un ghid financiar despre cum poți să te îmbogățești rapid. Am extras din el câteva sfaturi inteligente, adaptate realităților noastre.
De ce l-am crede pe Tom Corley? Pentru că și-a petrecut ani buni din viață studiind bogați și săraci, întrebând sute de persoane. El a stabilit ca fiind bogați cei cu un venit anual net de 160.000 de dolari pe an și conturi în bancă de peste 3 miloane. Iar în grupa celor săraci i-a încadrat pe cei cu venituri de 35.000 de dolari pe an și conturi de maxim 5.000. Din răspunsurile lor, Tom a publicat o carte, un soi de manual despre cum poți deveni bogat.
Precizare: Sfaturile lui nu sunt neapărat pentru acumularea de averi, ci pur și simplu pentru accesul la un buget decent și a un trai pe măsură.
Economisirea
Una din modalități ar fi să economisești. Tom spune că săracii cheltuiesc mai mult decât au, bogații economisesc fiecare bănuț. În Statele Unite, persoanele cu un nivel de trai ridicat evită cheltuielile excesive, preferând să investească în viitorul lor și al copiilor, economisind lunar 20% din venit, păstrând restul pentru traiul curent. Cei care au probleme financiare în schimb, se întind mai mult decât le este plapuma, cheltuiesc mult peste posibilități și se îngroapă în datorii. Ca să pui capăt zbaterilor bugetare, nu trebuie decât să cheltuiești mai puțin. Iată și care sunt cifrele sugerate de Tom:
Nu aloca mai mult de 25% din venit cheltuielilor casei, indiferent dacă stai cu chirie sau în apartamentul tău proprietate personală.
Pentru simplificarea calculelor, am luat venitul și cheltuielile unei singure persoane, care trăiește în România. Cheltuieli lunare: întreținere: 300 lei; enel: 80 lei; cablu tv + internet: 60 lei, cea mai ieftină variantă; telefon fix romtelecom: 30 lei; telefon mobil: 50 lei. Total: 520 lei. Am considerat tarife minime, pentru o persoană, indiferent de sex, cu vârsta în jur de 30 de ani, care locuiește singură, într-un apartament de două camere. Dacă stă cu chirie, se adaugă costul chiriei minim 200 euro/lună, respectiv 900 lei. Dacă apartamentul e proprietate personală achiziționat cu credit, are o rată la bancă de 800-1000 lei (presupunând că a avut avansul, cadou). Total: aproximativ 1500 lei. Pentru ca aceste cheltuieli privind chiria și regia casei să reprezinte 25% din venitul net, ar trebui ca persoana respectivă să aibă un salariu de 6.000 lei.
Ce fac tinerii români? Stau cu părinții, până la adânci bătrâneți. Astfel, nu mai cheltuiesc pe chirie sau rate la casă, iar cifrele rămân la 500 lei/lună, întreținere și utilități. Pentru a-și permite măcar această din urmă cheltuială, venitul musai sa fie minim 2.000 lei lunar. Salariul mediu nominal net a fost în iulie anul acesta de 1.719 lei.
Mănâncă mai puțin sau mai ieftin. Pe alimente, ar fi bine să nu cheltuiești mai mult de 15% din venituri, spune Tom. 15% din 2.000 lei înseamnă 300 lei/lună pentru mâncare. Simplu, nu? Comanzi prânzul la o firmă de catering la serviciu? S-au dus banii de mâncare pe toată luna! Dacă intenționezi să mai mănânci câte ceva și la cină și micul dejun, problema se complică rău…
În timpul liber, citește! (cărți împrumutate, firește!). Nu cheltui cu barurile, discotecile, filmele și alte distracții, mai mult de 10% din salariu. Iar pentru vacanțe, nu mai mult de 5% din venitul anual. La un salariu de 2.000 lei pe lună, rezultă că nu ai voie să cheltuiești în concediu mai mult de 1.200 lei. Succes!
Mergi pe jos. Nu da mai mult de 5% din salariu pentru achiziționarea unei mașini și nu-ți lua mașină în leasing.
94% din oamenii bogați, spune dl Corley, își cumpără mașină plătind-o integral, cu „banii jos”. În acest fel, scapă de comisioanele băncii și de ratele de împrumut – logic, nu? Și folosesc mașinile cu mare grijă, ca să nu le deterioreze, economisind astfel pe termen lung. La capitolul ăsta, nu pot să nu observ că bogații occidentali au mașini medii ca preț și performanțe, pe care le schimbă mult mai rar decât „bogații” autohtoni, care achiziționează mașini de lux în rate pe care nu le pot plăti, cel mai adesea.
Nu te împrumuta de la bănci. Stai departe de cardul de credit. Dacă ai ajuns să apelezi la el, clar trăiești peste posibilități și e nevoie să reduci din cheltuieli.
Nu face investiții hazardate. Gândește-te la economii și investiții ca la lucruri complet diferite. Dacă investițiile pot fi nesigure, din economii se presupune că nu pierzi niciodată. Pune câte ceva din venitul pe 6 luni într-un fond de urgență, pentru cazul în care îți pierzi jobul sau firma la care lucrezi intră în faliment.
- Ikea România, după 18 ani - March 21, 2025
- Boho waves, pe val vara asta - March 18, 2025
- Colagenul, secretul tinereții. Cum îl putem regenera? - March 18, 2025
Comments