Dan Puric: „De când a început războiul acesta sinistru, am dat de încă un set de torționari”

Prezența actorului Dan Puric într-o emisiune, chiar și atunci când este controversată, este în sine un eveniment. Unul dintre cei mai apreciați actori, eseiști și regizori din România, Dan Puric, omul care poate să își adapteze discursul cu atâta abilitate încât să fie pe înțelesul tuturor, a acceptat să vorbească despre actualitatea din România în emisiunea lui Cornel Dărvășan, de la A7 TV.

Primele gânduri împărtășite de îndrăgitul actor au fost la adresa poporului român, fiind transmise cu mândrie în glas: ”Poporul român adulmecă”. Apoi acesta a continuat: [poporul român] „are un alt fel de sistem de receptare a realității. El nu judecă realitatea, acolo rațiunea este limitată. Atunci când adulmeci, prinzi ceva, un aer. După o carte bună, îți rămâne o dâră, o lumină. Dacă intri în contact cu un om de calitate, în urma lui rămâne ceva. La fel și în cazul unui stupid, rămâne ceva in urma lui.”

Pesimismul ca formă de cultură și puterea de adaptare la suferință a poporului român sunt alte teme abordate frecvent de actor. O vorbă din bătrâni des utilizată – Ferească Dumnezeu de mai rău – i-a oferit ocazia lui Dan Puric să explice care este ideea din spatele acestei expresii: românii sunt atât de obișnuiți cu răul, încât binele apărut spontan este suspect. Mai mult decât atât, el spune că binele nu poate să apară spontan, de la un om.

Realizatorul emisiunii Știrea cea bună a propus tema confortului și a goanei după acesta, care de fapt constituie un dezavantaj, fiind unul dintre relele cele mai mari ale societății noastre consumeriste. Dan Puric nu doar că a fost de acord cu acest punct de vedere, dar a mers mai departe, susținând că excesul de confort dăunează creierului, dar și sănătății organismului nostru.

De peste 30 de ani, Dan Puric este exponentul conștiinței de neam în viața culturală românească.

 

Mihaela Doina Rădulescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.