Program special pe National Geographic de 1 decembrie

National Geographic sărbătorește Ziua Națională a României prin difuzarea unui grupaj de documentare ce aduc în prim plan țara noastră. Astfel pe 1 decembrie, de la ora 20:00, veți putea urmări:

Aerial view Mocanita steam railway. (National Geographic)

Megastadion: Turul Europei Budapesta – București, de la 20:00

Stadioane legendare, considerate adevărate minuni inginerești, se relevă suporterilor înfocați ai fotbalului, pasionaților de megastructuri, arhitectură și inovații tehnologice. Construită în 1953 și gândită a fi un stadion deschis, Arena Națională a trecut printr-o serie de modernizări care au făcut posibilă transformarea ei într-un stadion olimpic, gata să primească până la 60.000 de spectatori la evenimente diverse, în orice fel de condiții meteo. Acoperișul retractabil modern, realizat dintr-o membrană impermeabilă, creează un tot inedit cu arena de inspirație antică, romană, care dispune de protecție la cutremure. Construit în 1952 și demolat în 2017, stadionul Ferenc Puskás din Budapesta a fost refăcut pentru campionatul UEFA. Arena poartă numele unuia dintre jucătorii din anii de glorie ai naționalei maghiare. Telespectatorii vor avea acces la planurile de refacere, prezentate de managerii stadioanelor, arhitecții, constructorii și foștii jucători. În plus, vor afla provocările reconstruirii fiecărei arene și vor pătrunde în zonele interzise publicului: loje VIP, vestiare, pe teren

Europa văzută de sus România, de la 21:00

O călătorie uluitoare de-a lungul a patru anotimpuri, episodul dedicat României, ne va purta într-o aventură uimitoare deasupra unora dintre cele mai importante simboluri și zone din Transilvania, precum Castelul Bran sau Castelul Corvinilor, urmate de o incursiune în nordul României, într-o plimbare cu Mocănița, ultimul tren forestier cu aburi din Europa, situat în Vișeu de Sus, Maramureș.

Urmărim și ambițiosul proiect ingineresc al podului de la Brăila, care la finalizare va deveni cel mai lung pod suspendat ce traversează Delta Dunării și al doilea cel mai lung pod din Europa Continentală și asistăm o echipă de voluntari care a refăcut cea mai mare parte a acoperişului lăcașului medieval „Arhanghelul Mihail”, folosind șindrilă din stejar realizată manual, prin cioplire.

Dezastre în aer Accidentul de la Balotești, de la 22:00

La doar câteva minute de la decolarea din București, România, zborul 371 al companiei Tarom se înclină spre stânga, schimbă traiectoria și se prăbușește într-un câmp. Este cel mai grav dezastru aerian din istoria țării, iar zvonurile despre o bombă aflată la bord capătă rapid note frenetice în tânăra presă liberă a țării. Anchetatorii români implică FBI-ul pentru a stabili dacă a fost un accident sau un act criminal. Dar, în final, chiar vocea căpitanului dezvăluie cauza dezastrului.

Procesul „Ceaușescu”: O revoluție furată, de la 23:00

La 30 de ani de la căderea lui Ceaușescu, urmărim reconstrucția meticuloasă a unuia dintre cele mai violente evenimente legate de prăbușirea dictaturilor socialiste. Ancheta explorează zonele gri ale unei lovituri de stat deghizată în revoluție populară și condusă de fostele elite comuniste, precum și organizarea acesteia pentru mass-media (proces, execuție etc.).

Aerial view Palace of Parliament. (National Geographic)

Atlasul locurilor blestemate Blestemul lui Vlad Țepeș, de la 24:00

Episodul documentar explorează blestemul aruncat de Vlad Tepeș asupra Bucureștiului acum mai bine de șase secole și, cu ajutorul geneticii moderne, autorul și exploratorul Sam Sheridan încearcă să identifice punctul de întâlnire între știintă și mit. Documentarul expune momente de mare cruzime ale domnitorului român și trece în revistă încercările grele prin care a trecut Bucureștiul de-a lungul timpului, precum ciuma lui Caragea, care a ucis aproape 50% din populația orașului. Totodată, aduce în prim plan poveștile unor români ce au surprins prin îndârjirea și adaptabilitatea lor în momente de răscruce. Iar cu ajutorul experților în epigenetică*, Sam analizează modul în care traumele istorice și culturale pot afecta generații la rând. Efectele traumei transgeneraționale pot fi psihologice, familiale, sociale, culturale, neurobiologice și posibil chiar genetice, explică specialiștii în cadrul documentarului.

Bran Castle at night after it received a Christmas makeover. (National Geographic)

National Geographic Partners LLC (NGP), companie joint-venture dintre Disney și National Geographic Society, își propune să ofere publicului din întreaga lume conținut premium din domeniile știință, aventură și explorare, prin intermediul unui portofoliu inegalabil de instrumente media. NGP combină canalele de televiziune National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo People, Nat Geo Mundo) prezente la nivel global cu instrumentele media și cele destinate consumatorilor ale National Geographic: revistele National Geographic, studiourile National Geographic, platformele digitale și social media, cărți, hărți, media pentru copii, activități auxiliare ce includ călătorii, experiențe și evenimente, vânzări, licențe și activități e-commerce. Extinderea cunoașterii și înțelegerii lumii au reprezentat obiectivul central al National Geographic timp de 132 de ani, iar acum se dedică aprofundării, depășirii frontierelor, și explorării mai departe, fiind prezenți în 172 de țări, în 43 de limbi, în fiecare lună. NGP alocă 27% din câștigurile sale societății nonprofit National Geographic pentru a finanța proiecte de știință, explorare, conservare și educației. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.natgeotv.com sau www.nationalgrographic.com.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.