Dieta Hay – sănătoasă, gustoasă și ușor de ținut

dieta HayCare e cea mai bună dietă? Una pe care poți s-o ții toată viața! Am căutat cel mai simplu și eficient mod de slăbire și am găsit dieta Hay. Știu de la prieteni că funcționează excelent pentru mai toate tipurile metabolice și de personalitate, e sănătoasă, ușor de urmat și o poți ține o săptămână sau toată viața.

Cine a fost doctorul Hay

Dr William Howard Hay este un medic american care a trăit la New York, prin anii 1920. Așa demult?… vei exclama cu dezamăgire. Ei bine, faptul că dieta are aproape 100 de ani e un avantaj pentru noi: a fost testată, validată și apreciată de-a lungul anilor și și-a câștigat o mulțime de susținători, inclusiv printre nutriționiștii de astăzi. Eu o țin de câteva zile și deja mă simt mai bine. O puteți încerca dacă vreți să slăbiți sau doar să fiți mai sănătoși. Dr Hay însuși a apelat la ea din motive de sănătate.

Prin 1911, după 16 ani de practică medicală, dr Hay avea hipertensiune arterială, nefrită și cord dilatat. Probabil că în zilele noastre și-ar fi recomandat ceva pastile pentru fiecare boală, dar la începutul secolului trecut big pharma era încă small, iar dr Hay nu prea avea medicamente la îndemână. Așa că și-a studiat mai bine alimentația și a ajuns la concluzia că ceea ce mănâncă îi face rău. Mai precis, nu alimentele, ci felul în care le combină la o masă îl îngrașă, balonează și îmbolnăvește. Astfel că a început să experimenteze pe sine, mâncând produse cât mai puțin procesate și în diverse combinații, până când le-a găsit pe cele ideale.

Plecând de la concluziile experimentelor lui Pavlov – carbohidrații se digeră în 2 ore, proteinele în 4 ore, iar combinația proteine-carbohidrați în 13 ore!, dr Hay a ajuns la concluzia că amestecurile nepotrivite pot duce la procese de fermentație și compuși toxici, care pun în dificultate digestia și toate organele. Dimpotrivă, combinând corect alimentele, dr Hay a reușit să slăbească de la 100 kg la 80 kg în 3 luni și a crezut chiar că a găsit tratamentul miracol pentru diabet. Deși ridiculizat la vremea lui, unele cercetări moderne îi susțin ipoteza că există o legătură strânsă între alimentație și diverse afecțiuni, de la alergii, migrene și oboseală, până la hipertensiune, diabet, etc.

Principiile dietei Hay

Este vorba despre felul în care combinăm alimentele la o masă. Dr Hay a pornit de la premisa că o combinație greșită duce la probleme de sănătate și starea de „aciditate” a organismului, aciditatea fiind cauzată de acumularea de acizi proveniți din digestia și metabolizarea alimentelor. Iar un dezechilibru acid-alcalin în favoarea acidului în organism este considerat toxic.

Dr Hay a împărțit alimentele în 3 tipuri: alcaline (legume, leguminoase și unele fructe, nuci, gălbenuș de ou, unt, uleiuri vegetale), care formează un mediu alcalin prin metabolizare; proteine (carne, pește, ouă, lactate, alune, soia), care duc la creșterea acidității în timpul digestiei și asimilării în organism; carbohidrați (pâine, zahăr, făinoase, cereale, fructe dulci) care produc de asemenea compuși acizi în organism.

Teoria lui Hay spune că, pentru a contracara efectul acid al proteinelor și carbohidraților asupra organismului, acestea trebuie neapărat combinate cu alimentele neutre alcaline (legume) și niciodată între ele, la aceeași masă!

Dulciurile și făinoasele rafinate sunt contraindicate în dieta Hay. În rest putem mânca orice, în combinația potrivită

Dieta Hay are la bază aceleași principii de asociere/disociere alimentară ca și dietele Montignac și Beverly Hills, dar între cele 3 diete există diferențe importante, care fac din dieta Hay o soluție mai accesibilă și mai potrivită pe temen lung.  Împărțirea pe grupe de alimente e diferită la cele trei diete, în timp ce Montignac recomandă renunțarea la alimente cu indice glicemic ridicat (printre care și morcovii), iar în dieta Beverly Hills (elaborată de Judy Mazel) există zile în nu putem consuma decât un singur aliment (struguri, de exemplu).

Dieta Hay e foarte simplă și are rezultate remarcabile

Deși e ușor de ținut, dieta Hay presupune schimbări importante în relația noastră cu mâncarea, neagă tot ce știam până acum despre felurile noastre preferate (sandvișul cu șuncă sau macaroanele cu brânză). Exclude dulciurile rafinate și produsele înalt procesate, de patiserie și fast food. Promovează felurile cât mai simple și mâncarea naturală, legumele și leguminoasele consumate din abundență, atât cu carne cât și cu făinoasele integrale. Avantajul ei este că ne permite să mâncăm foarte variat în fiecare zi, doar că în alte combinații decât cele cu care am fost obișnuiți din fragedă copilărie. Cu excepția dulciurilor și făinoaselor rafinate, care sunt contraindicate în dieta Hay (ca și în orice altă dietă sănătoasă), putem mânca orice, în anumite combinații.

Pentru simplificarea combinațiilor, Hay a împărțit alimentele în cele 3 grupe, astfel:

tabel 1

Grupa A: carne, ouă, pește și crustacee, brânză, iaurt, soia și produse din soia (lapte, tofu), alune de pământ, vin

Grupa B: legume (morcovi, țelină, ridichi și alte rădăcinoase), leguminoase (linte, fasole, năut, mazăre și alte boabe), mirodenii, semințe (dovleac, floarea soarelui), nuci, alune de pădure, fistic etc (cu excepția alunelor de pământ, care sunt în grupa A), vegetale cu frunze (salată, spanac, untișor, rucola, varză, conopidă etc), ulei vegetal (măsline, floarea soarelui, susan etc)

Grupa C: pâine, pesmet, cereale integrale (orez, porumb, grâu etc), făină integrală și fulgi de cereale, amidon, paste, cartofi, zahăr brun, sirop de arțar și agave, miere, fructe dulci (pere coapte, banane, struguri dulci), bere.

Regulile dietei Hay:

  • Combină la aceeași masă Grupa A cu Grupa B sau Grupa C cu Grupa B
  • Nu combina niciodată alimente din Grupa A cu alimente din Grupa C
  • Fructele sunt recomandate înainte de masă și la ceva distanță de ea, întrucât mâncate la sfârșitul mesei fermentează mai rapid decât celelalte și îngreunează digestia
  • Cea mai mare parte a alimentației să fie formată din legume, salate și fructe, în combinația corectă. Legumele și salatele în amestec cu boabe (fasole, linte, mazăre) și semințe și alimentele neprocesate sunt baza acestei diete.
  • Proteinele, carbohidrații și grăsimile trebuie consumate în cantități modeste
  • Carbohidrații trebuie să fie numai din cereale integrale, cei rafinați, dulciurile și hrana înalt procesată – eliminate cu totul
  • Între mesele de amidon și cele proteine trebuie să treacă 4-4,5 ore
  • Laptele de evitat în orice combinație
salata

salată de spanac cu pui la grătar, brânză de capră și semințe de rodie

frigarui

frigărui de pui cu legume

Poftă bună!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.