Ştiai că pasta de dinţi pentru uz veterinar nu se clăteşte? Sau că pasta noastră de dinţi e toxică pentru animale? Acestea trebuie obişnuite de mici cu îngrijirea danturii, dacă vrem să avem un animal de companie sănătos şi longeviv.
De ce îngrijiri are nevoie prietenul nostru patruped ne spune în continuare medicul veterinar Raluca Zvorăşteanu, doctor în ştiinţe medicale, lector universitar la Facultatea de medicină veterinară Spiru Haret, membru fondator şi preşedinta Societăţii Române de Chirurgie Orofacială şi Stomatologie Veterinară. Raluca iubeşte toate animalele deopotrivă, dar căţeii sunt cei cu care are o legătură mai strânsă, datorită, cum spune ea, empatiei pe care aceştia o au nativ. O găsiţi la Cabinetul Qincyvet – Stomatologie Veterinară şi pe site.
De ce câinele sau pisica noastră au nevoie de curăţare periodică a dinţilor? Care e rasa cu cei mai puternici/sănătoşi dinţi?
Dr Raluca Zvorăşteanu: „Menţinerea igienei cavităţii bucale a companionilor noştri este extrem de importantă, pentru că afecţiunile lor stomatologice pot produce sau favoriza boli sistemice. Există o corelaţie strânsă între infecţiile dentare (parodontinta) şi patogeneza unor boli sistemice (afectează întreg organismul) cum sunt cele cardiovasculare, cancer oral etc.
Protocolul îngrijirii cavităţii bucale a animalelor este prezentat la prima vizită în cabinetul veterinar. Periajul dentar este recomandat a începe de timpuriu, de când sunt puiuţi, când ar fi ideal să îi obişnuim cu „umblatul în gură”. Periajul dentar trebuie făcut zilnic, cu pastă şi periuţă de uz veterinar, cu care trebuie periate toate feţele dinţilor. Şi nu cu produse de uz uman, respectiv pastele noastre de dinţi, care sunt toxice pentru animale! Menţionez că pasta de dinţi de uz veterinar nu se clăteşte!
Câinii de talie mare nu sunt predispuse la probleme stomatologice, pentru că în general au o muşcătură corectă şi mestecă mâncarea. Dar şi aceşti câini trebuie să beneficieze de periaj dentar acasă şi detartraj profilactic periodic, la cabinet.
Câinii de talie mică sunt predispuşi la malocluzii, malpoziţii şi au tendinţa să nu mestece. De aceea igiena orală acasă e foarte importantă, prin periaj dentar zilnic şi produse de antiseptice aplicate oral sau în apa de băut.
O categorie aparte o reprezintă câinii brahicefalici (Mops, Boston Terrier, Pekinez, Boxer, Bulldog, Shish Tzu) şi pisicile brahicefalice. Forma craniului le determină o cavitate bucală cu dinţi înghesuiţi, care nu se pot curăţa în timpul masticaţiei. De aceea, proprietarii lor sunt cheia menţinerii unei bune calităţi a vieţii în cazul acestor animale de companie. În cazul lor, periajul dentar zilnic, acasă, e obligatoriu!
Ce le dăm să mănânce pentru dinţi sănătoşi?
Dr Raluca Zvorăşteanu: Ca să fie sănătos, un câine are nevoie de o dietă bogată şi variată, cu proteine, minerale, grăsimi, carbohidraţi şi vitamine. Nu trebuie să le lipsească proteina animală ca şi vegetală, legume, cereale şi chiar anumite fructe.
Hrana uscată oferă câinelui toţi nutrienţii de care are nevoie pentru o viaţă armonioasă şi sănătoasă. Hrana uscată ajută şi la menţinerea unei danturi sănătoase. Dimensiunea bobiţei se alege în funcţie de talia animalului. Ideal după consultarea unui nutriţionist canin, care poate face o evaluare şi stabili raţia animalului respectiv.
Alimente toxice pentru câini: ciocolată, struguri, stafide, alte alimente alergene, carnea de pui. Consultarea unui nutriţionist şi hrana uscată premium sunt cele mai bune alegeri pentru bunăstarea lor.
Cel mai des întâlnită problemă dentară la câini şi pisici
Dr Raluca Zvorăşteanu: „Cea mai comună afecţiune stomatologică, atât la câini cât şi la pisici, este gingivita – inflamarea gingiilor sub acţiunea bacteriilor şi primul stadiu al afecţiunilor parodontale, care pot duce la infecţii severe şi pierderea dinţilor.
Iată care sunt cele mai dramatice afecţiuni stomatologice cu care mă confrunt în activitatea zilnică:
- La câini, boala parodontală de stadiu IV, ireversibilă (ligament parodontal, os alveolar). Se distruge ţesutul moale şi osul care susţine dinţii, cu afectarea ţesuturilor de susţinere a dinţilor în arcadă (gingie).
- La pisici, resorbţia dinţilor la feline este o afecţiune foarte frecventă, extrem de dureroasă şi dificil de diagnosticat. Se manifestă prin „distrugerea” treptată a dinţilor prin acţiunea ondoclastelor (celule care au capacitatea de a „mânca” dintele). Dinţii cu resorbţie devin sensibili şi dureroşi datorită expunerii pulpei.
În toate cazurile, prevenţia este cel mai eficient „tratament”. Proprietarii au rolul cheie în observarea animalului, respectarea instrucţiunilor de îngijire specifice fiecărei rase şi aducerea lui la medic.
Atenţie la produsele chimice de curăţare!
Legat de sănătatea generală a prietenilor noştri patrupezi, medicul ne atrage atenţia asupra faptului că, în ultimul an, a crescut spectaculos numărul de animale de companie intoxicate cu produse chimice de curăţare… Aşadar, atenţie pe unde ne plimbăm câinii şi cu ce curăţăm podelele!
Dr Raluca Zvorăşteanu: Produsele de dezinfecţie folosite în perioada pandemiei pentru dezinfectarea străzilor sunt substanţe pe bază/derivate de clor. De asemenea, majoritatea proprietarilor au folosit substanţe pe bază de clor pentru dezinfectarea locuinţelor.
Incidenţa acestor cazuri a scăzut acum, dar debutul a fost unul alarmant.
Intoxicaţiile şi leziunile la nivelul pernuţelor şi pielii au început să apară imediat după expunerea animalelor în mediul exterior, respectiv pe stradă.
Animalele cele mai afectate au fost: câinii, care au intrat în contact direct cu aceste substanţe.
Cele mai frcevente simptome de intoxicaţie au fost: tuse, vomă, apatie, letargie, strănut, inapetenţă, hipersalivaţie, diareee, convulsii – apărute ca urmare a ingerării substanţelor de dezinfecţie.
O altă categorie de simptome a fost cea a leziunilor de la nivelul pernuţelor, leziuni de tipul arsurilor, ulceraţii şi iritatii la nivelul abdomenului (mai ales la căţeii de talie mică).
Am mai întâlnit leziuni oculare şi respiratorii produse din cauza vaporilor degajaţi de produsele derivate din clor.
Proprietarii şi-au expus patrupedele, acum vorbim de caini, de pisici si de iepuri, inclusiv produselor de dezinfecţie folosite în locuinţă.
Inhalarea vaporilor de clor este nocivă şi pentru animalele care stau într-un spaţiu limitat, păsările din colivie, hamsterii din cuşcă – se produc iritaţii şi leziuni la nivel respirator.
Recomandări:
- Închideţi patrupedele în altă cameră cât timp lăsaţi să acţioneze produsele respective, cu alte cuvinte dezinfectaţi pe rând încăperile, astfel încât contactul să fie limitat.
- Aerisiţi bine încăperile şi clătiţi suprafeţele după aceea.
- Iar dupa fiecare plimbare sa isi spele companionii pe labute si burtica, cu sampon de uz veterinar.
- Un ultim aspect extrem de important, în cabinetele şi farmaciile veterinare se găsesc produse de dezinfecţie care nu sunt nocive pentru animale (ex. ecocid s) – cu aceste produse noi dezinfectăm spaţiile şi ne protejăm patrupedele.
Citiţi şi:
Câine sau pisică? Cum ne alegem cel mai potrivit companion patruped?
Informaţii despre personalitatea şi nevoile fiecărei rase, predispoziţii genetice, sănătate şi afecţiuni.
- Ochii îți trădează vârsta. Ce zici de varianta cu 10 ani mai puțin? - October 4, 2024
- Ramses: Marele faraon al Egiptului, serial în premieră la Viasat History - October 4, 2024
- Un păr mai des și mai plin în 30 de zile, promite Nioxin - October 4, 2024
Comments