Dragostea e ingredientul nostru secret

Raluca Lawant Necșuleu locuiește de 4 ani într-un orășel din nordul Olandei, unde familia are o mică afacere cu prăjituri, Tiffany’s Taarten. De ce sunt așa de căutate torturile și prăjiturile de la Tiffany`s Taarten? Pentru că sunt făcute cu dragoste!, spune autoarea lor. Le puteți încerca,  dacă locuiți în Olanda. Dacă nu, rămâneți cu privitul. Și cu cititul, pentru că Raluca ne povestește aventura olandeză…

Pe soțul meu l-am cunoscut printr-o pură întâmplare și totul a decurs foarte rapid. A fost dragoste la prima vedere, din prima zi în care ne-am cunoscut am știut amândoi că vom rămâne împreună. După o lună purtam deja inelul de logodnă și aveam și un cărucior de copil, pe care el îl cumpărase preventiv.

dragostea este ingredientul secret din prajiturile mele

Raluca și soțul ei olandez

Greu, curios și frumos

În Olanda m-am mutat acum 4 ani, iar adaptarea  nu a fost tocmai cea mai ușoară, deși lucrasem si trăisem în SUA foarte mulți ani. Cel mai greu mi-a fost să învăț limba olandeză și să găsesc un job decent. Deși am fost la nenumărate interviuri, nu am găsit un job care să-mi placă și la care să rămân. Eu am absolvit facultatea de drept și sunt interpret de limba engleză, însă nu am practicat niciodată, pentru că marea mea dragoste a fost turismul și am lucrat foarte mulți ani pe vase de croazieră ca ofițer în relațiile cu pasagerii.

Cel mai curios aici mi s-a părut modul în care își serbează zilele de naștere, efectiv rearanjează mobila din casă, în așa fel încât să formeze un cerc, și toți stau pe scaune, vorbesc încet, iar muzica e în surdină… la asta nu m-am adaptat, încă 🙂

Cel mai mult aici îmi plac mersul pe bicicletă , aerul curat, florile si lipsa birocrației. Olanda este o țară foarte frumoasă.

Ce aș face dacă banii nu ar fi o problemă?

La aproximativ un an după ce m-am mutat aici mi-am dat seama că trebuie să mă reinventez, că nu mai vreau să am un job care să-mi ocupe tot timpul și eventual nici să nu-mi placă. Atunci mi-am zis că povestea mea este alta și mi-am pus întrebarea: ce aș face dacă banii nu ar fi o problemă? Care sunt talentele mele?… Și răspunsul a venit imediat: torturi.

Raluca Lawant Necsuleu/ Tiffany's Taarten

Tiffany’s Taarten

Nu aveam nici cea mai mică idee cu ce trebuie să încep, țin minte că am fost prima dată într-un magazin de profil să-mi cumpăr ustensile pentru torturi și m-am pierdut , erau atât de multe și diverse… Așa că m-am înarmat cu răbdare și mi-am promis că într-o zi o să știu sa le folosesc pe toate. La început am făcut torturi pentru olandezi, la piața românească m-am gândit mult mai târziu, când am învățat sa fac amandine pentru că îmi era mie poftă.

Acum majoritatea clienților mei sunt români, iar amandinele sunt cele mai iubite prăjituri, urmate îndeaproape de savarine și lămâițe. Gusturile noastre, ale românilor, în materie de prăjituri, sunt foarte diferite de ale olandezilor: în timp ce nouă ne plac prăjiturile cât mai însiropate, ei le preferă pe cele mai uscate, cu gem si cremă de unt.

Cheia succesului e să nu alergi după bani și să pui suflet în ceea ce faci. Eu cânt și dansez prin bucătărie, așa de mult îmi place ceea ce fac

Cheia succesului

Începutul a fost greu pentru că am învățat singură totul, însă dorința mea cea mai mare era să fac prăjiturile pe care mi le-aș dori eu să le mănânc in cofetării, așa că rețetele pe care le am azi le-am adaptat de zeci de ori, până am obținut rezultatul perfect. Țin minte că am fost anul trecut in vacanță în România și am cumpărat niște prăjituri iar după ce le-am mâncat m-am gândit că ale mele sunt mai bune. Aventuri au fost destule, chiar zilele trecute am scăpat o comandă pe jos și am făcut-o praf, iar peste câteva ore mi s-a stricat și mixerul…

Cheia succesului este să nu alergi după bani și să pui suflet în ceea ce faci. Eu cânt și dansez prin bucătărie, așa de mult îmi place ceea ce fac. Dragostea este de fapt ingredientul secret care dă gustul atât de bun deserturilor mele.

Cu cei 3 copii: Tiffany, Daan și Luuk, de 12, 11 si respectiv 7 ani

Deocamdată, afacerea mea este încă la nivel de hobby, îmi organizez programul în așa fel încât să armonizez viața de familie. Soțul meu călătorește foarte mult și atunci el face livrările de prăjituri în orașele mai îndepărtate, dacă se poate spune așa, pentru că Olanda este o țară mică, în 2 ore o străbați de la nord la sud. Partea cea mai frumoasă din ceea ce fac este atunci când oamenii îmi scriu sau mă sună să îmi spună cât de mult le-au plăcut torturile sau prăjiturile mele, atunci simt că ceea ce fac e bine și sunt pe drumul cel bun.

Planuri

Aș vrea ca în curând să am un laborator echipat cu cea mai modernă aparatură, unde să-mi pot pune imaginația la treabă și să creez cele mai frumoase si gustoase deserturi .

Și îmi doresc să adopt un copil. Noi avem deja trei, dar ne dorim să și înfiem un copilaș și să-l ajutăm să pornească cu dreptul în viață. Avem amândoi multă dragoste de oferit.

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.