Editura RAO lansează Kruso, primul roman al lui Lutz Seiler

Editura RAO lansează Kruso, primul roman al lui Lutz Seiler, unul dintre poeţii cei mai de seamă ai Germaniei, romancier şi o figură literară extrem de respectată. Volumul a fost premiat cu German Book Prize.

Editura Rao lansează Kruso, primul roman al poetului german Lutz Seiler

Romanul spune povestea tânărului Ed, student la Literatură, care, în anul 1989, încearcă să fugă de incredibila tragedie a morţii iubitei sale. Ed îşi părăseşte viaţă din Germania de Est şi se hotărește să se îndrepte către insula Hiddensee din Marea Baltică. După ce călătoreşte din oraş în oraş, căutând de lucru ca sezonier, ajunge în cele din urmă la Klausner, cel mai popular restaurant de pe insulă, unde devine spălător de vase. Unul dintre primii săi prieteni devine Kruso, liderul neoficial al muncitorilor sezonieri. În curând se dovedeşte că acesta, un personaj charismatic, dar extrem de enigmatic, are de fapt misiunea de a-i ajuta pe fugarii care sosesc pe insulă în încercarea de a ajunge în Vest şi totodată rolul ideologic de a-i uni pe toţi în demersul de a descoperi libertatea perfectă. Fără nicio tragere de inimă, Ed se implică în ritualurile de dragoste liberă practicate de muncitori, câştigând acceptarea şi afecţiunea lui Kruso. Relaţia de prietenie dintre cei doi începe însă să se altereze, iar viaţa pe insulă se schimbă irevocabil.

„Romanul de debut al lui Seiler îl catapultează în rândurile din faţă ale autorilor germani.“ (Die Zeit)

Despre autor:

Lutz Seiler s-a născut în 1963 și a lucrat ca muncitor în construcţii, apoi ca dulgher şi cioplitor în piatră. Şi-a terminat studiile de limbă şi literatură germană în 1990 şi este directorul literar al muzeului Peter Huchel din 1997. Seiler a fost scriitor rezident la Villa Aurora din Los Angeles şi a primit o bursă de la Academia Germană din Roma. A fost distins cu mai multe premii, printre care Premiul Ingeborg Bachmann, Premiul Bremen pentru Literatură, Premiul Fontane Prize şi Premiul Uwe Johnson.

Mihaela Doina Rădulescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.