Un psiholog (Meghan McDonald) și un coach (Justin Faerman) fondatorii Conscious Lifestyle Magazine au pus la punct un ghid de urmat către jobul visat. Iată care sunt cei mai importanți 4 pași către profesia potrivită și 2 modalități prin care să-ți găsești importanța muncii actuale, dacă nu ai găsit-o încă…
1. Nu căuta prea în detaliu – o idee de ansamblu e suficientă
Una dintre greșelile pe care le fac oamenii când încearcă să-și găsească jobul potrivit este de a identifica exact ce ar vrea/trebui să facă. Se întâmplă foarte rar ca oamenii să știe cu exactitate ce vor să facă în viață. De aceea este indicat să stabilești mai întâi ceva general, o direcție pe care vrei s-o apuci în carieră. Ca s-o găsești, trebuie mai întâi să-ți răspunzi la 2 întrebări: 1. Ce calități trebuie să aibă jobul visat? Și 2. Ce ți-ar plăcea să faci dacă banii nu ar fi o problemă?
Apoi poți porni în căutarea domeniilor de lucru potențial potrivite pentru tine, care îndeplinesc condițiile din răspuns.
E important să gândești în termeni largi în această etapă, altfel pierzi avantajul exercițiului. Detaliile ți se vor dezvălui de la sine pe măsură ce îți descoperi calea. Notează-ți domeniile care te interesează și îți vei da seama în care din ele excelezi și unde vrei să ajungi.
2. Adaptează-te pe parcurs
Cei mai mulți nu-și descoperă chemarea profesională din prima. Singura constantă în viață este schimbarea și ar fi înțelept s-o știi și s-o accepți. S-ar putea ca ceea ce ai crezut inițial că ți se potrivește să sufere ajustări importante pe parcurs. Oricum fiecare corecție aplicată drumului te aduce cu un pas mai aproape de țintă. Știind asta de la început eviți sentimentul că ai făcut o greșeală sau o alegere proastă dacă nu ai ajuns (încă) acolo unde îți dorești.
3. Folosește-ți pasiunea și talentele
Dacă nu știi exact ce vrei, există o întrebare ajutătoare: „Dacă banii n-ar fi o problemă, dar ar trebui totuși să muncești, ce ai alege să faci în viață? Răspunsul la această întrebare îți arată exact tipul de activitate care are importanță pentru tine și care te împlinește cu adevărat. Asta nu înseamnă neapărat o carieră exact domeniul care te pasionează, poate fi una într-un domeniu conex sau care îndeplinește condițiile de împlinire profesională, indiferent de domeniu. Roman Kraznic, autorul cărții „How to Find Fulfilling Work”, ne sfătuiește să găsim locul de intersecție a valorilor noastre cu talentele. Conștientizarea lui ne dă șansa să facem nu doar ceva care ne mulțumește și ne împlinește, dar și pentru care suntem înclinați în mod natural și unde firește vom avea și cel mai mare succes.
Desenează triunghiul PVT
Desenează un triunghi în ale cărui vârfuri să notezi cele 3 indicii importante: unul pentru valorile la care ții, celălalt cu talentele pe care le ai și al treilea – ce te pasionează. Apoi încearcă să faci o listă cu domeniile profesionale sau carierele care conțin toate cele 3 elemente ale triunghiului.
4. Caută un job în care să te dezvolți personal și profesional
Dacă ți-e greu să-ți găsești vreo pasiune, încearcă să-ți găsești o muncă din care poți învăța și în care te poți dezvolta profesional și personal. Doi psihologi de la Universitatea din Berkeley (Morten Hansen și Dacher Keltnes) explică de ce ar trebui să facem asta: o activitate care încurajează învățatul, realizările și creșterea are avantajul că îți sporește încrederea în sine, îți oferă mai multe oportunități și îți dezvoltă potențialul. În cele din urmă, te ajută să descoperi ce profesie ți se potrivește.
Așadar, dacă nu știi ce vrei să faci, fă ceva care te ajută să te dezvolți personal și să crești ca individ. Experiența în diverse activități e o realizare în sine. În loc să atingi super specializarea într-un domeniu de nișă, poți să ai succes cunoscând domenii mai largi, înainte de a alege destinația. Pe măsură ce setul tău de abilități devine tot mai cuprinzător, capeți încredere în tine și poți avea succes în orice carieră vei urma, în cele din urmă.
Cum să-ți găsești importanța muncii prezente
Poate că, din motive financiare evidente, ești în situația în care nu poți părăsi serviciul actual ca să îți cauți/urmezi cariera visată. Există și pentru acest caz o modalitate să-ți găsești împlinirea, chiar în munca pe care o faci deja.
- Urmează-ți pasiunea. Indiferent ce faci la serviciu, dacă intenționezi să îți schimbi cariera sau să-ți păstrezi jobul actual, este extrem de important să nu renunți la ceea ce te pasionează. Încearcă să integrezi în muncă ceea ce îți place să faci în timpul liber. O idee ar fi să organizezi acțiuni de voluntariat la serviciu, pot fi evenimente/inițiative caritabile.
O altă idee ar fi să te întorci la valorile care te-au atras inițial spre serviciul și poziția pe care o ai și pe care le-ai pierdut de-a lungul timpului sau ai uitat să te bucuri de ele. Poate fi vorba despre un proiect creativ sau de unul în echipă, o activitate care aduce culoare, noutate și împlinire muncii de până acum. De multe ori poate fi mult mai ușor să găsești ceva important de făcut la locul de muncă decât să-l părăsești pentru a porni din nimic de la capăt.
- Nu uita de importanța responsabilității sociale. Psihologii de la Berkeley spun că unul din modurile prin care îți găsi împlinirea la serviciu este să inițiezi sau să te asociezi unei mișcări de responsabilitate socială integrată la locul de muncă. Asta îți poate aduce, pe lângă sentimentul de împlinire, recunoașterea generală și promovări pe măsură ce oamenii realizează valoarea activității tale.
Când nimic nu merge
Dacă niciuna din metodele de mai sus nu are rezultatul așteptat, poți încerca una testată și recomandată de-a lungul vremii: ia-ți un concediu mai lung sau un an sabatic. Un timp petrecut departe de responsabilitățile zilnice poate fi excelent pentru a-ți limpezi gândurile înainte să iei decizii importante în viață. De multe ori suntem atât de prinși cu munca și responsabilitățile de fiecare zi încât pierdem din vedere esențialul: să ne bucurăm de viață și de fiecare clipă petrecută în ea. Un pas înapoi ne permite o vedere de ansamblu și o altă perspectivă asupra vieții, a direcției în care se îndreaptă ea.
Pasiunea și hotărârea fac diferența
În orice situație, nu uita că nu ești prizonierul unui serviciu, în ciuda a ceea ce crezi despre asta, de cele mai multe ori. Pe de altă parte, ca să faci schimbări importante ai nevoie de curaj și conștiința faptului că, orice ai alege în viață, hotărârea și pasiunea sunt determinante pentru atingerea succesului și împlinirii profesionale și personale, indiferent de domeniul și cariera pe care vrei s-o urmezi.
Foto: freedigitalphotos.net
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments