Golful Diavolului și o plajă cum n-ai mai văzut în Grecia

Vrei o plajă spectaculoasă, exotică, cum n-ai mai văzut? Încearcă Golful Diavolului, din Insula Creta. Are o plajă micuță, izolată, acoperită cu nisip fin, înconjurată de stânci abrupte și scăldată de valuri spumoase. Iar drumul până la ea e atât de uimitor și aventuros încât îți taie respirația.

golful-diavolului-insula-creta

Golful Diavolului, Insula Creta, vedere de sus. foto: ©Violeta Matei

Unde? Plaja se numește Golful Diavolului (Stefanou Beach) și este aproape de Chania, orașul aflat în nord-vestul Insulei Creta și capitala regiunii. Chania era cunoscută încă din secolul al 14-lea ca port de inspirație venețiană, cu străzi înguste și localuri pe faleză. La intrarea în port străjuiește și astăzi un far minunat, o construcție cu influențe venețiene, egiptene și otomane.

Dar Chania nu are doar o arhitectură interesantă și vestigii istorice, dar și mai multe plaje minunate, despre care puteți citi aici . Cea numită Golful Diavolului (Șeitan Limania, Stefanou Beach) este ceva mai izolată, dar cu atât mai uimitoare.

Dacă privești harta Insulei, vei observa în partea de nord-vest trei mici ridicături, trei peninsule unde uscatul avansează în mare. A treia dintre ele de la stânga la dreapta este Akrotiri, peninsula care găzduiește Golful Diavolului, cea mai apropiată de orașul Chania și de asemenea locul unde se află Aeroportul Internațional Chania. Golful îl găsiți în estul Peninsulei Akrotiri, la capătul unui drum asfaltat îngust, bătut de soare și vânt puternic.

golful-diavolului-plaja-insula-creta

Plaja Golful Diavolului, Creta. foto: ©Violeta Matei

Cum ajungi din Chania la Golful Diavolului

Singurul mod prin care poți să ajungi din Chania la plaja visată este cel rutier (cu mașina sau motocicleta, scuterul etc). Nu te gândi să mergi pe jos până acolo, oricât de în formă ai fi, pentru că drumul e destul de lung iar maratonul îți poate lua câteva ore bune. În plus, șoseaua este extrem de îngustă, lipsită de acces pietonal, bătută de vânt și de soare, fără locuri umbrite sau de popas – nu e ceva ce ți-ai dori să străbați în concediu. Dacă nu ești cu mașina, închiriază una sau ia un taxi până acolo.

Se pare că există și o linie de autobuz din Chania până la Golful Diavolului, dar doar pe durata verii, așa că trebuie să verifici orarul autobuzului, mai ales că toate au suferit modificări pe durata pandemiei.

Din Chania, cu mașina, mergi pe drumul către aeroport. Înainte de ajunge la el, schimbă direcția spre Chordaki și Akropoli – o vei găsi și fără gps, pentru că sunt suficiente indicatoare care îți arată drumul.

După ce treci de Biserica Agios Spiridon (pe partea stângă), drumul coboară abrupt și se sfârșește neașteptat într-o parcare. Lași mașina și îți continui drumul pe jos până la plajă, pe care, din când în când, o poți vedea din mașină.

Drumul până la plajă

golful-diavolului-drumul-pana-la-plaja

Drumul spre plajă. foto: ©Violeta Matei

Din parcare, privind spre mare, în partea dreaptă se află poteca ce coboară spre plajă. Dacă ajungi acolo vara, vei fi probabil laolaltă cu alți turiști care merg în aceeași direcție, așa că nu e greu de găsit. Drumul e spectaculos, poteca săpată în stâncă este foarte îngustă, iar pe alocuri te forțează să mergi încet, cu atenție, lipit de peretele vertical și cu grijă pe unde calci, dacă nu vrei să cazi în hăul care o mărginește. Mai ales atunci când din direcția opusă urcă aceia care pleacă de la plajă, cărarea fiind una singură și foarte îngustă.

Ia-ți pantofi sport comozi, ușori, de cățărat, în niciun caz șlapii, cu care s-ar putea să aluneci de pe stâncă. Asigură-te că nu ai prea multe bagaje, ideal unul singur  de spate, care nu-ți ocupa mâinile. Drumul pe jos către plajă este unul de munte, destul de aventuros, cu dificultate ridicată, așa că ia-l în serios, mai ales dacă nu ești obișnuit cu cățărările. Dacă n-ai urcat sau coborât niciodată pe munte, întoarce-te din parcare. Sau îți alegi de la început o altă plajă din Chania. Golful Diavolului este pentru aventuroși amatori de locuri nemaivăzute.

Plaja Golful Diavolului Insula Creta

În șir indian, pe drumul de întoarcere. (Golful Diavolului, Creta) foto: ©Violeta Matei

Pentru alpiniștii experimentați, există și un alt drum, mai dificil și marcat prost, pe care te poți rătăci ușor – o provocare excelentă pentru cei care preferă riscul.

Este Golful Diavolului o plajă potrivită pentru copii?

În principiu, nu. Golful Diavolului nu e pentru copii, dacă nu sunt suficient de mari și de obișnuiți cu ascensiunile montane. Plaja și locul de scăldat pot fi periculoase, pentru că o mulțime de tineri sar de pe stâncă în bazinul natural creat sub ea. Pe de altă parte, am văzut pe plajă o tânără mamă cu bebelușul la soare. Nu-mi pot imagina nici acum cum a reușit să ajungă acolo, cu un copil atât de mic. Ca să nu mai vorbim de drumul de întoarcere…

Amatorii de sărituri se cațără pe o stâncă și sar de pe ea direct în apele golfului de culoarea smaraldului. Pare un gest uneori periculos, pe care eu nu l-am încercat. Pe plajă nu există Salvamar, așadar ești pe cont propriu.

La sărituri. Golful Diavolului, Insula Creta. foto: ©Violeta Matei

Ce aduci cu tine la Golful Diavolului

Totul. Plaja izolată nu are niciun fel de amenajare. Nu există șezlonguri, umbrele, chioșcuri sau surse de apă potabilă. Nu există dușuri, toalete sau tonete cu înghețată sau mâncare.

Nu-ți uita pălăria și crema de protecție solară. Stâncile care mărginesc golful fac umbră plajei doar dimineața și seara. Restul zilei stai în soare puternic.

Există totuși un restaurant în system de catering, care aduce mâncare și băutură pe plajă din aprilie până în octombrie, în câteva minute, cum promit pe site.

Nu șlapi, ci pantofi sport sau încălțări de apă, ca să nu aluneci de pe stâncă la coborâre sau urcare.

Golful Diavolului este și paradisul caprelor. O să le vezi peste tot în jur, împrăștiate pe stânci și chiar pe plajă, bucuroase să îți deguste sandvișul, când nu ești atent. Le plac și merele și perele, așa că ia câteva cu tine dacă vrei să le hrănești. Și să-ți faci poze Insta cu caprele.

Text și foto: ©Violeta Matei

Violeta Matei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.