Izvorul tinereții veșnice

FotografulTAU

foto: Unica/FotografulTAU

„Îmi curge apa asta prin vene”, râde Mihaela Drăghici, director de PR la Romaqua Group Borsec. O iau metaforic și promoțional, până când aflu că s-a născut la Borsec, unde în copilărie obișnuia să-și umple sticla în fiecare dimineață cu apa din izvorul „amenajat” cel mai aproape de casă… A descoperit izvorul tinereții veșnice? Nu. În schimb, aleargă zilnic, e vegetariană, meditează și citește cărțile potrivite. Și mai are câteva „secrete”, pe care vă invităm să le aflați.

Am pornit să scriu un articol despre cariera în PR a Mihaelei Drăghici, dar în cele din urmă a ieșit unul de dezvoltare personală. Asta pentru că nu poți despărți cariera de omul care o construiește, dar mai ales pentru că ea a făcut recent câteva schimbări interesante în stilul de viață, care par chiar mai importante decât cariera, și pe care le putem folosi ca sursă proprie de inspirație…

AlbacherMihaela Drăghici e absolventă de ASE, Facultatea de Marketing. I-a plăcut matematica și după absolvire a rămas în mediul academic, ca asistent universitar la Româno – Americană. Misiune grea să fii profesoara unor elevi de aceeași vârstă cu tine, dar pentru ea – misiune îndeplinită. Dacă a putut să țină în priză clase întregi de studenți, cu siguranță că ar fi reușit același lucru și cu o sală de jurnaliști – s-au gândit directorii Romaqua, atunci când i-au propus postul.

Nu-mi place rutina

Prima ei conferință de presă a fost un succes. Apa minerală naturală Borsec împlinea 200 de ani de îmbuteliere industrială, iar directoarea de PR a ținut un discurs liber, care a cucerit asistența. „Mi-a plăcut mult perioada aceea”, își amintește ea. „Îmi pare rău că nu m-am angajat de la început în mediul de afaceri. Când ești profesor, totul rămâne la nivel teoretic, ești ușor desprins de ce se întâmplă în realitate. Acum aș preda cu totul altfel. În afară, profesorii au un background consistent în business.” Acum are și ea unul, pentru că au trecut 9 ani de când e director de PR la Romaqua. „Am învățat din mers, sunt o autodidactă”, spune ea. „Citesc și experimentez”.

Nu primesc întâmplător cărțile acestea…

Din „Puterea Prezentului”, de Eckhart Tolle, a luat idei pentru una dintre întâlnirile cu distribuitorii, cărora le prezintă periodic strategiile de marketing ale companiei. Spiritul ei didactic rezonează cu sala și aduce asistenței provocări noi. „După Raport, încerc să abordez și alte aspecte interesante, care sper să-i motiveze. Nu-mi place rutina. De fiecare dată am simțit că ies din tipare, dar nu mi-a spus nimeni să n-o fac.” Așa că vine cu ceva nou, de fiecare dată. 1Publireportaj

„La una din întâlniri, le-am vorbit despre o carte, în care ideea de bază era entuziasmul, care contează mai mult decât atitudinea, după spusele autorului. Unii n-au fost de acord, au spus că atitudinea e mai importantă. Și atunci, data următoare le-am dus o carte, pe care am promis-o primului dintre ei care ridică mâna să răspundă la o întrebare, înainte de a o auzi! Unul singur a ridicat mâna. Și a primit cartea, evident, fără să mai pun întrebarea. De fapt, a fost un test al curajului, al atitudinii. Mă gândeam ce mă fac dacă vor rdica mâna mai mulți…”, râde ea. „Studenții” ei sunt în jur de 100 de oameni din vânzări, cărora le prezintă strategii, încă din 2009. Ce mai face „Omul de PR”? „Brand communication, organizează conferințe de presă, evenimente, etc. „Lucrăm în echipă, fiecare face ce știe mai bine.” De exemplu, ea a găsit sloganul la „Aquatique – Izvor de frumusețe”, lansat în 2007.

Apa de Borsec, stilul de viață și fizica cuantică

Romaqua are două fabrici la Borsec, una la Bușteni și una la Stânceni, o fabrică de bere la Sebeș, dotată cu tehnologie de ultimă generație. Apa Borsec are o notorietate de peste 90%. „E ușor să promovezi un brand despre care știe toată lumea”, recunoaște directoarea de PR. Și pe care îl „consumi” de când te știi…

Mihaela Drăghici s-a născut la Borsec și a băut apă din izvorul cel mai apropiat de casă, așa cum fac toți localnicii. Și nu doar apa i-a inspirat un stil de viață sănătos, ci și pădurile din jurul orașului, unde alerga din adolescență la întrecerile locale și obținea locul I, fără antrenament. Și-a păstrat obiceiul de a bea apă de Borsec și pe cel al alergatului, pe care îl practică acum în parcurile bucureștene (Carol, Herăstrău). A adoptat o dietă lacto-ovo-vegetariană, care o ajută „să recepteze mai bine informația și să rezoneze mai ușor cu universul”. Poate de aceea prietenii îi dăruiesc în ultima vreme și cele mai potrivite cărți de dezvoltare personală: „Nu primesc întâmplător cărțile astea”, spune ea. „Cuvintele nu sunt pentru toate urechile”, citează ea din Coran. Numai pentru cele pregătite. Iar Mihaela Drăghici e pregătită să înțeleagă, să conștientizeze prezentul și să aplice ceea ce citește. „Știința începe să demonstreze treptat ceea ce marii lideri spirituali intuiau demult…” spune ea, dându-mi ca exemplu fizica cuantică și cartea ”The Biology of Belief”, de Bruce H. Lipton. ”Relax. Breath. Live the Moment” – o mică mantră care funcționează întotdeauna și o ajută să se bucure de prezent și să se descurce cu bine în momentele importante. „Mă simt ca la 20 de ani”, râde ea. „Nu mai am nicio presiune”. Nu știu dacă eliberarea vine din cărți, deschiderea spirituală sau divorțul recent, cert e că s-a produs o schimbare în bine. Cea mai mare calitate a ei? Onestitatea! „Nu pot să fiu ipocrită și falsă, încerc să fiu obiectivă și să judec fiecare situație în parte. Mi-ar fi plăcut să fiu judecător.”

Iubirea e cel mai important lucru pentru mine

O întreb ce planuri are și îmi spune cu sinceritate: „Nu-mi fac planuri, pentru că Dumnezeu râde de ele. Vreau să văd ce mi se așterne, sper să am discernământul să aleg ce mi se potrivește. Mi s-a întâmplat să-mi doresc lucruri pe care nu le-am avut și care nu ar fi fost bune pentru mine. Nu sunt genul de persoană care să se zbată pentru o carieră fulminantă sau câțiva lei în plus. Nu-mi doresc decât iubire. Iubirea e cel mai important lucru pentru mine. Dacă ne-am simți iubiți, n-ar mai fi atâta răutate în lume. Trebuie să-ți extinzi iubirea asupra celor din jur. Suntem toți unul…”

3 cărți care i-au schimbat viața

  1. Să trăim sănătos fără toxine, Robert Morse – datorită acestei cărți am devenit ovo-vegetariană, iar din când în când mai consum și brânzeturi sau pește;
  2. Biologia convingerilor, Bruce Lipton – din care am învățat că numai noi suntem responsabili pentru ceea ce ni se întamplă și nu genele noastre sau cei din jur, iar convingerile noastre adânc înrădăcinate în subconștient ne determină acțiunile. Și că fizica cuantică va confirma ceea ce liderii spirituali știu de mii de ani. Asta mi se pare fascinant, că știinta începe sa se împletească foarte bine cu spiritualitatea.
  3. Puterea prezentului, Eckhart Tolle. Datorită acestei cărți am început sa practic „mindfulness”, mai simplu spus – să trăiesc în prezent. Nu e nimic complicat, dar nici foarte ușor. Tot ceea ce contează este clipa de față. Trecutul este format din asemenea clipe, iar viitorul nu s-a întamplat încă, așa încât scenariile pe care le creează mintea ta nu sunt reale și ar trebui să le limitezi pe cât posibil.

Foto: arhiva Mihaelei Drăghici

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.