Joburi care vor supraviețui atacului IA, pe termen lung

IA (Inteligența Artificială) promite să preia mare parte din joburile noastre în anii ce vin. Goldman Sachs prezice că IA va putea înlocui în scurt timp echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă.

Angajații din sistemul medical, cei mai protejați în fața valului IA

Specialist în domeniul medical, cel mai sigur job la atacul IA

Bănci, companii de telefonie, clinici, instituții, magazine online, rețele de transport – cu toate luăm legătura printr-o aplicație. La numărul de telefon afișat pe site sau linkul pentru pe chat, îți răspunde robotul. Ana, Elena sau Daniel vin cu texte prefabricate, care apar la cuvinte cheie. Dacă nu ești satisfăcut de răspunsuri, în cele din urmă poți ajunge să vorbești cu o entitate umană. Dar s-ar putea ca în viitorul apropiat robotul să fie singura alternativă. Serviciul clienți va fi în întregime digitalizat, iar posturile vor dispărea, pur și simplu. La fel în cazul graficienilor, programatorilor, scriitorilor și profesorilor, care ar putea fi, cel puțin parțial, înlocuiți de un program sau o aplicație.

Conform unui studiu publicat de PwC, jumătate dintre britanici cred ca IA le va influența cumva cariera în următorii 5 ani. Luna trecută, grupul BT (companie engleză de telecomunicații) a anunțat că va desființa 55000 joburi, înlocuind o cincime dintre angajați cu IA.

În mijlocul temerilor legate de preluarea umană de către algoritmi, platforma de recrutare Adzuna publică o listă cu cel mai bine plătite joburi, cel mai puțin amenințate de IA, realizată de OpenAI, compania IA care a lansat ChatGPT (cel mai cunoscut bot de pe planetă) și de Universitatea din Pennsylvania.

În fruntea listei, profesioniștii din domeniul medical, cotați ca fiind cel mai bine plătiți și cel mai bine protejați de avansul tehnologiei artificiale, conform salariilor publicate pe Adzuna. Salariul mediu al unui oncolog a ajuns anul acesta la 209000 de lire, comparativ cu doar 194500 anul trecut – cu o creștere de 7,4 puncte (Parsec).

Ortodonții, pediatrii, chirurgii și moașele au obținut primele locuri în clasament, cu salarii între 55000 și 100000 de lire pe an. Totuși, salariul mediu pentru câteva dintre aceste posturi a scăzut în ultimul an. De exemplu, salariul afișat în cazul locurilor disponibile pentru ortodonți au scăzut cu 11,5 puncte, spune Adzuna. În timp ce salariul moașelor a crescut cu 20,5 puncte, de la 46216 lire la 55700 lire, ca reacție la plecarea acestora din sistem în timpul pandemiei.

Justiția și politica, domenii bănoase și sigure, pe termen lung

Carierele care necesită gândire subiectivă, inclusiv cele de judecători și politicieni, sunt și ele catalogate ca stabile în fața valului IA. Parlamentarii britanici sunt plătiți cu 87000 lire pe an, în timp ce posturile de judecător nu sunt afișate pe site, dar sunt cotate la aproximativ 100000 lire pe an. Adzuna publică 731 oferte de post pentru directori executivi, în iunie, cu salarii ceva mai scăzute decât anul trecut (de la 85 000 lire pe an la 81 000 lire).

În alte domenii, studiul spune că societatea este destul de rezervată în acceptarea Inteligenței Artificiale  în posturi care implică așa numite „povești ori motivații umane”, cum ar fi cele de formatori de opinie (influenceri), instructori (life-coach) sau antrenori personali. În orice caz, salariul celor din urmă a scăzut la 41000 de lire în ultimul an (cu 16,5 puncte) la peste 11000 de posturi libere afișate.

Muncitorii calificați au joburi sigure și bine plătite

Așa cum era de așteptat, și munca manuală e considerată ca fiind departe de automatizare. Gulerele albastre – muncitorii din construcții, electricienii, instalatorii, sudorii, operatorii de utilaje (cu un salariu mediu de 86000 lire pe an), cei de pe platformele petroliere, macaragiii și tâmplarii sunt în fruntea listei.

Chiar dacă multe companii înlocuiesc parte din forța de muncă cu IA, prezența masivă a celei din urmă va genera probabil alte joburi, dintre cele specifice monitorizării și lucrului cu IA. Ingineri de sistem, operatori de computer, ofițeri de etică IA și auditori IA sunt câteva meserii așteptate să crească și dezvolte în viitorul apropiat.

 

Mihaela Doina Rădulescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.