3 lansări noi de carte RAO ne așteaptă mâine, la Bookfest

Pe lângă toate celelalte cărți minunate pe care le putem vedea, pipăi, mirosi și cumpăra mâine la Salonul Internațional de Carte de la București Bookfest, ne așteaptă și trei lansări noi de carte de la editura RAO, la standul căreia ne putem întâlni cu autorii: „Mai sunt judecători la Berlin”, de Dan Radu Rușanu; „Dinastia”, de Stelian Tănase și Elena Vijulie; și Enciclopedia relațiilor internaționale (2 volume), coordonator Dan Dungaciu

 lansări noi de carte

Ora 13:00 „Mai sunt judecători la Berlin”, de Dan Radu Rușanu

3 lansări de carte la RAOMărturisiri teribile din lumea politicii ale lui Dan Radu Rușanu, fost vicepreședinte PNL, omul care după doi ani de procese, patru luni de arest preventiv si trei luni de arest la domiciliu, a fost achitat.

Volumul scris de Dan Radu Rușanu în timpul detenției aduce in paginile sale dezvăluiri incendiare despre actorii politici din Romania dar este și o mărturie a experienței, parcă desprinsă din Procesul lui Kafka, trăită de autor.

Personaje publice de la cel mai inalt nivel, Crin Antonescu, Traian Băsescu, Gheorghe Funar, Theodor Stolojan, sunt doar cațiva dintre eroii cărții.

Cel care va avea curiozitatea de a citi acest volum va reuși să ințeleagă multe dintre evenimentele petrecute în lumea politică romanească de-a lungul vremii, evenimente dezbătute in mass-media și povestite pentru prima oară de unul dintre actorii săi, care nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume.

„Ca unul care am făcut parte din clasa politică timp de 24 de ani, am incercat să relatez în paginile acestei cărţi acţiuni și fapte reale ale unor lideri politici care au influenţat scena politică din România la un moment dat, cu bune și cu rele, cu plusuri și cu minusuri. In unele cazuri, acţiunile și influenţa acestora se resimt și astăzi.[…] Nu am incercat să mă ascund după nume fictive sau după iniţialele personajelor, majoritatea lor, lideri politici cunoscuţi, pentru că multe dintre faptele relatate au fost de notorietate la vremea respectivă, și tocmai de aceea trebuie menţinute in atenţia cititorului acestei cărţi. Poate doar percepţia mea ca participant direct in cele mai multe cazuri să difere de a celorlalţi ori de cele relatate de presă. Sau, cum spun chinezii: ≪Dormim toţi in aceeași incăpere, dar visăm diferit≫.“ Dan Radu Rușanu, în prefața cărții Mai sunt judecători la Berlin, Editura RAO

„Dan Radu Rușanu, finanțist și om politic, membru al Partidului Național Liberal din ianuarie 1990, „eminența cenușie“ a partidului și negociatorul desemnat de toate conducerile PNL în relația cu celelalte partide. In mai 2013, s-a autosuspendat din partid, ca urmare a nominalizării sale de către Parlament în funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). In 2014, printre alte măsuri, ASF a introdus administrarea specială la S.C. Astra Asigurări, prilej cu care președintele Romaniei la acea vreme, Traian Băsescu, a afirmat: „Dacă au introdus Astra într-o astfel de procedură in mod nejustificat, cred că ar trebui să fie consecințe…“ „Consecințele“ au urmat la numai cinci zile după acuzația de incompetență adusă de către președintele Romaniei lui Dan Radu Rușanu: pe 25 februarie 2014, acesta a fost arestat. Prilej cu care și-a propus să devină nu neapărat scriitor de inchisoare, ci autorul acestei cărți despre ceea ce inseamnă culisele puterii în România postdecembristă, scrisă cu un real talent de povestitor. O carte cat un bun roman politic contemporan.” (Constantin Munteanu)

Ora 14:00 „Dinastia”, de Stelian Tănase și Elena Vijulie

lansări de carte la RAOPovestea nespusă a patru regi care au făcut din România o țară europeană

Cartea prezintă câteva aspecte ale dinastiei regale din țara noastră, prin cei patru regi care au făurit România modernă: Carol I, Ferdinand 1, Carol al II-lea și Mihai I, precum și contribuția Reginei Maria. Un pasaj al autorului redă momentul în care România a devenit Regat. „După-amiază la ora 3, cum scria Constantin Bacalbașa în Bucureștii de altădată, generalul D. Lecca propune Camerei să se proclame regatul romîn. Uimire, aplauze frenetice. Camera trece imediat în secții, apoi generalul D. Lecca, numit raportor, propune un proiect de lege: «Art.1. Principatul Romîniei este înălțat la rang de regat și prințul Carol I de Hohenzollern ia titlul de rege. Art. 2. Prințul moștenitor ia titlul de Alteță regală, prinț moștenitor.»“

Dinastia nu este un tratat academic pentru cercuri restrânse de cititori, ci dimpotrivă, este o carte scrisă pe înțelesul tuturor, dedicate marelui public. În paginile ei se găsește povestea nespusă a celor patru regi și a împrejurărilor omenești pe care le-au înfruntat și care i-au dus pas cu pas la scrierea unei mari istorii, poate una irepetabilă.

Stelian Tănase (n. 17 februarie, 1952, București) este un scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic român. Este președintele Societății Române de Radio și Televiziune. A absolvit Facultatea de Filozofie a Universității din București în 1977. Înainte de 1989, a scris trei cărți, din care două au fost interzise de cenzura comunistă, fiind publicate abia după căderea regimului comunist. Stelian Tănase a fost un participant activ la evenimentele protestatare, revoluționare, din 21–22 decembrie 1989, care au dus la căderea regimului comunist totalitar. Imediat după schimbarea regimului, Stelian Tănase a devenit în câteva săptămâni o personalitatate de referință a societății civile românești, fiind membru și primul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), apoi unul dintre primii membri ai Alianței Civice, fondate de Ana Blandiana și alți militanți civic. După alegerile din 1996, Stelian Tănase a ieșit din viața politică activă și s-a dedicat activităților sale de scriitor, realizator media, precum și carierei profesionale în domeniul științelor politice.

Ora 15:00 „Enciclopedia relațiilor internaționale” (2 volume), coordonator Dan Dungaciu

lansări de carte la RAOSâmbătă, 27 mai, la standul RAO de la Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea loc lansarea primei enciclopedii a relațiilor internaționale, concepută la o asemenea scară, de cercetătorii români, sub egida Academiei Romane.

Enciclopedia relațiilor internaționale, al cărei coordonator este Dan Dungaciu, nu este doar un inventar clasicizat de doctrine, strategii, concepte sau evenimente globale majore, ci și o oglindă a conceptelor și a evoluţiilor specifice spaţiului răsăritean. Ea cuprinde două volume și este un instrument unic in patrimoniul academic romanesc, deosebit de util și pentru a cărui elaborare s-au depus eforturi deosebite.

Enciclopedia relaţiilor internaţionale cuprinde 479 de intrări, ordonate alfabetic. Acestea definesc și analizează termeni de referință din teoria și practica relațiilor internaționale: teorii clasice, paradigme, perspective, instituții, doctrine de securitate, organizații regionale și globale (politice, economice, culturale și de securitate), conferințe internaționale, termeni consacrați din studiile strategice și de securitate, precum și concepte/evenimente specifice Europei Răsăritene. Ca metodologie de redactare a termenilor a fost folosită o structură-tip ce include: identificarea termenului; conceptualizarea sa; prezentarea și dezvoltările instituționale/ teoretice/analitice; critici/reconsiderări ale termenului; statutul conceptului in prezent; bibliografie. Textele care formează conținutul cărții au fost redactate de 26 de autori, cercetători din cadrul Departamentului de Relații Internaționale al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ și colaboratori externi, secretariatul volumului fiind asigurat de Sanda Cincă și Ruxandra Iordache. Lucrarea a fost intocmită sub coordonarea prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, președintele Fundației Mării Negre din România.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.