Lovitura de karate, de Dorth Nors, 15 povestiri „care te bântuie”

Nou apărută la RAO: Lovitura de karate, singurul volum de povestiri al autoarei daneze Dorth Nors și prima carte tradusă în engleză, 15 povestiri „care te bântuie”, despre complexitatea emoțiilor umane surprinse în cotidian

Lovitura de Karate, de Dorthe NorsLovitura de karate este o carte cu cincisprezece povestiri, radiografii meticuloase ale vieții cotidiene ce scot la iveală tainițele întunecoase ale rutinei: în timp ce soția doarme, un soț caută pe internet detalii despre femeile ucigașe în serie; un funcționar încearcă să se reinventeze, convertindu-se la budism; o femeie stă pe marginea patului în care e întins iubitul ei, încercând să identifice motivele lui de violență în propria ei neîncredere. Pendulând între violență (reală sau imaginară) și viața cotidiană, aceste povestiri surprind complexitatea emoțiilor umane, capacitatea noastră de cruzime și de compasiune deopotrivă.

Acesta este singurul volum de povestiri al autoarei daneze, dar și prima carte tradusă în engleză. Dorthe Nors este primul autor danez care a fost publicat în revista americană The New Yorker. „Frumoase, fațetate, povestiri care te bântuie… Dorthe Nors este fantastică.“ – Junot Díaz, deținător premiu Pulizer pentru ficțiune. „Tulburătoare și poetice… Povestirile lui Dorthe Nors sunt fie frumoase într-un mod bizar, fie ciudate într-un mod scânteietor.“ The New York Times Book Review

Dorthe Nors este prima autoare daneză publicată în The New Yorker. Înainte de a-și face debutul în literatură, a tradus thrillere suedeze. În 2001 a fost publicat primul său roman, Soul, urmat de alte 4: Stormesteren (2003), Ann Lie (2005), Dage (2010); Minna needs rehearsal space 2013.

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.