Materia întunecată, de Blake Crouch – un sci-fi șocant

Ești fericit cu viața ta? Ce regrete târzii te macină înainte să adormi și ce viață ți-ai dori, dacă ai putea să îți schimbi alegerile? Întrebări la care Materia întunecată a lui Blake Crouch te poate ajuta să găsești răspunsul… „Un sci-fi șocant și plin de suspans, o poveste de dragoste tulburătoare” (Entertainment Weekly)

Te-ai întrebat vreodată unde ai fi fost acum și cu cine dacă ai fi făcut alte alegeri în viață? Dacă te înscriai la altă facultate, alegeai să lucrezi în alt domeniu, te căsătoreai cu altă persoană (poate iubirea ta din liceu sau cea de mai târziu, când motive diverse v-au stat în cale) sau dacă te-ai fi stabilit în altă țară, atunci când ai avut ocazia? Tentante întrebări – la care scriitorul american Blake Crouch încearcă să răspundă în Materia Întunecată (Dark Matter, ed RAO 2016). Autorul dedică acest roman tuturor celor „care s-au întrebat cum ar fi arătat viața lor la capătul unui drum pe care au ales să nu pășească niciodată”…

Povestea pornește de la legile mecanicii cuantice și „teoria multiversului”, îmbrățișată de mulți fizicieni, printre care și Stephen Hawking, conform căreia universul se ramifică „de fiecare dată când ceva este observat”. Ceea ce înseamnă, spune mai departe teoria, „că există un  număr inimaginabil, infinit de universuri, în care absolut tot ce se poate întâmpla, se întâmplă.” Norocul nostru e că universurile nu comunică între ele, iar noi trăim într-unul singur, limitați la o singură variantă. Noroc sau ghinion? Dar dacă am găsi o metodă să le vizităm și să ne vedem pe noi înșine, în mai multe ipostaze? Să aflăm ce s-ar fi întâmplat dacă?… Poate chiar să și intervenim în vreun fel?

Prin intermediul eroului cărții – Jason Dessen, profesor de fizică la un colegiu din Chicago – autorul pătrunde în lumea fascinantă a infinitelor posibilități pe care le ratăm, alegând de fiecare dată – doar una. Călătorii în timp s-au mai văzut prin cărți și filme. Călătoriile în același timp prin universuri paralele sunt o temă nouă, care stârnește curiozitatea și dă naștere la întrebări noi, departe de a epuiza subiectul. Care ar fi „cea mai bună viață” a noastră? Care dintre eurile noastre ar fi cel mai bun?… Jason află răspunsul călătorind prin multivers și confruntându-se cu sine însuși, în variante infinite, mai puțin competente sau îmbunătățite, până la alter-ego-ul lui genial care a construit mijlocul de transport între universuri. Oare în care dintre ele va alege să rămână? Deși este un sci-fi inteligent, mesajul cărții nu privește știința, ci… dragostea. Vă las să îl descoperiți, citind-o.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.