Nămolul din Sovata și efectele lui surprinzătoare

Ce vă trece prima oară prin minte când vă gândiți la Sovata? Lacul Ursu? Aveți dreptate, această stațiune balneară este renumită datorită proprietăților curative ale apei sărate și calde, cu o concentrație mare de auxin (substanță secretată de Artemia Salina, un crustaceu minuscul care trăiește în apa lacului Ursu).

sovata ensana lacul ursu

Sovata – Lacul Ursu și Ensana Spa Hotels

Dar nămolul? Se poate face terapie cu nămol la Sovata?

Desigur, Sovata este locul unde poți face terapie cu nămol.

Medicul balneolog Cristina Jeremias Nagy, de la Ensana Health Spa Hotels Sovata, ne explică mecanismul de acțiune și efectele terapiei cu nămol:

Nămolurile acționează asupra corpului prin temperatură, presiune (în baia de nămol) și substanțele conținute, dintre care unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanțele estrogenice). Toate acestea dezvoltă efecte locale și generale, la distanță, cum ar fi efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuroendocrin sau de reglare a imunității.

Nămolul sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu conține  substanțe cu un puternic efect antiinflamator (în principal, cantități  mari de clorură de sodiu), emolient (carbonat de calciu), hidratant (acizi humici – derivați din microflora și microfauna lacului),  biostimulator (biostimuline, vitamine, auxine – compuși cu structură asemănătoare hormonilor feminini estrogen și progesteron –  estrogenul fiind binecunoscut pentru efectul de menținere a  tineretii, elasticității și strălucirii pielii), respectiv efect de gomaj și detoxifiere prin cristalele de sare/minerale din structura sa și efectul  de sudație (pielea transpiră) la temperatura de aplicare de  42º C.

Împachetări calde cu nămol

Sovata este locul ideal unde poți face împachetari calde cu nămol. „Acestea constau în aplicarea de nămol la temperatura de 40-45º C, în strat de diferite grosimi, în funcție de consistența  nămolului. Durata tratamentului: 15-30 minute, timp în care pacientul este așezat pe un pat terapeutic. Împachetarea se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil nesintetic la interior, apoi mușama sau piele, iar la exterior o pătură)”, aflăm de la medicul specialist.

În plus, trebuie menționat că temperatura de indiferență a nămolului este de 38 ºC, deoarece sub această temperatură se pierde căldura din corp. De asemenea, „indicațiile sunt identice cu cele ale băilor de nămol, cu mențiunea că, în cazul împachetărilor putem delimita mai precis zona de aplicație: întregul corp (împachetare generală), jumătatea superioară sau inferioară (împachetare parțială) sau doar pe zona de tratat împachetare locală) și, astfel, ne putem folosi de această metodă și în prezența unor contraindicații relative generale sau locale”, aflăm de la medicul specialist al bazei de tratament Ensana Health Spa.

Tratamente cu namol la Sovata

Tampon vaginal cu nămol sapropelic

La Sovata, „nămolul este folosit și sub formă de tampon vaginal, aplicat în condiții de igienă riguroasă, pe masa ginecologică, cu instrumentar steril, aplicat la temperatura de 35-40 º C, timp de 15-30 minute. În acest caz, nămolul este omogenizat suplimentar, până când se ajunge la o granulație extrem de fină, respectiv este trecut printr-o prelucrare termică suplimentară ce crește cantitatea de estrogen și progesteron human-like existentă, prin eliberarea acestora din micile conglomerate de sare – fapt important în tratamentul infertilității feminine prin insuficiența ovariană”, puncteaza medicul balneolog.

Ce indicații specifice are tamponul cu nămol sapropelic?

Acesta este de ajutor în caz de infertilitate: îngustarea trompelor uterine, anexite, insuficiență ovariană, deficitul de fază luteală, endometrioza, hipoplazia uterină.

Alte afecțiuni ginecologice în care se recomandă tratementul cu nămol: boala inflamatorie cronică pelvină, dereglările ciclului menstrual, sindromul premenstrual, prevenirea instalării menopauzei, menopauza instalată.

Însă, atenție! Ca în orice altă terapie, există și contraindicații: ciclul menstrual, sarcina, fibromul  uterin, chisturile de mari dimensiuni (peste 3,5 cm), stadiul acut al anexitei, sau termenul de sub 8 săptămâni postneosalpingostomie de dezobstrucție tubară sau alte intervenții chirurgicale în sfera genitală.

Dincolo de toate cele menționate, aplicațiile cu nămol au și efect cosmetic, prin hidratare și detoxifiere cutanată, exfoliere prin cristalele de sare și activarea circulației. Efectul obținut? Pielea devine catifelată, regenerate și strălucitoare.

Ce conține nămolul? Câte tipuri de nămol există?

Nămolul este diferit de banalul noroi pe care îl știm cu toții și pe care îl curățăm în fiecare toamnă de pe ghete. Nămolul este constituit dintr-o fracțiune lichidă (apă) și una solidă, compusă din săruri minerale și substanțe organice.

În funcție de locul de formare, există trei tipuri de nămoluri terapeutice:

  • Nămoluri sapropelice de lacuri sărate (Sovata, Ocna Sibiului, Bazna)
  • Nămoluri sapropelice de liman (Eforie, Techirghiol)
  • Nămoluri de turbă, vegetale (Borsec, Vatra Dornei)

Nămolurile sapropelice sau de putrefacție sunt negre, unsuroase și bogate în sulfură de fier coloidală.

Puteți vedea cum arată nămolul sapropelic din ochiurile de apă de pe lângă pârâul Corund, în canionul de sare de la Praid:

namol sapropelic sovata

Tratamentul cu nămol, numit și peloidoterapie, a fost utilizat în  forma empirică încă din cele mai vechi timpuri. Această terapie termică este o practică foarte răspândită și apreciată, utilă celor care suferă de patologii ale sistemului osos și ale pielii, afecțiuni dermatologice, artropatii degenerative sau posttraumatice, sau pur și simplu pentru îmbunătățirea aspectului pielii. Este un tratament estetic și curativ cu origini străvechi.

Vechii romani acordau o importanță deosebită artei îngrijirii corpului, tratamentelor de bunăstare fizică și frumusețe care constau în băi termale, dar și terapiilor cu nămol.

Unde ne cazăm la Sovata pentru tratamente cu nămol?

Deși vă puteți caza oriunde, cel mai convenabil este să alegeți unul dintre hotelurile Ensana, pentru a putea avea acces direct la baza de tratament.

Momentan sunt deschise două din cele trei hoteluri, Brădet (4 stele) și Ursina (3 stele). Hotelul Sovata este în plin proces de renovare.

Click aici pentru a vedea pachetele speciale oferite de hotelul Brădet.

Pentru pachetele speciale și tarifele de la Hotel Ursina, intrați aici.

Ambele hoteluri sunt confortabile și primitoare.

Hotel Ursina a fost renovat în anul 2020, iar acest lucru se vede în calitatea finisajelor și aspectul modern.

Corpurile de iluminat din Hotel Ursina, atât cele din spațiile comune, cât și cele din camere, sunt pe bază de LED-uri și au un design elegant și contemporan.

Camera hotel Ursina Sovata

Hotel Ursina baie

Priveliștea nu este nici ea mai prejos. Nu veți avea însă ocazia să vă bucurați prea mult de ea, pentru că veți petrece foarte mult timp în minunatele piscine și bazine din complexul balnear.

Ensana Sovata vedere din balcon, hotel Ursina

În caz că alegeți Hotel Ursina, aveți în vedere că tratamentele cu nămol se fac în baza de tratament de la Hotel Brădet. Din fericire, există un culoar de legătură între cele două hoteluri, așa că nu va trebui să mergeți prin frig și zloată cu urme de nămol pe piele.

ensana culoar trecere hoteluri

Așa arată pasajul între Brădet și Ursina

sovata noaptea

Afară era frig și burnița de zor – dacă n-ar fi fost pasajul, nu cred că aș mai fi avut timp de poze

 

 

 

Violeta Matei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.