Prăjitură cu foi și cremă de fructul pasiunii – rețeta

Am vrut să fac o prăjitură cu foi și ciocolată, dar am găsit la Mega fructul pasiunii (maracuja) și m-am decis să încerc o variantă „Albă ca zăpada” cu o aroma lui specială.

Prăjitura se face foarte simplu, cu 3 foi fără unt și crème pâtissière, în care am pus sucul de la 8 fructe maracuja.

Prăjitură cu foi și cremă de fructul pasiunii

Preparare foi

 • 3 ouă întregi
 • 4 linguri de zahăr pudră
 • 4 linguri de ulei (eu am pus de măsline)
 • 1 linguriță de bicarbonat de amoniu (dizolvat în suc de lămâie)
 • 280 gr făină (000)

Se dau la mixer ouăle întregi cu zahărul pudră până devine un amestec spumos și s-a topit zahărul. Se adaugă uleiul și bicarbonatul de amoniu dizolvat și făina cernută. Se împarte aluatul în 3 părți egale din care se întinde câte o foaie foarte subțire. (Aveți grijă și puneți făină din belșug pe masa de aluat, ca să nu se lipească foile atunci când le întindeți)

Se pun foile in tăvi tapetate cu hârtie de copt și se înțeapă bine cu furculița, ca să nu se umfle la copt. Se dau la cuptor la 150 grade timp de 10 minute. Sau 8 minute la 160 grade. Stați cu ochii pe ele, că se coc foarte rapid. Foile coapte trebuie să fie deschise la culoare, cu margini ușor aurii. Dacă sunt prea închise, s-au ars; dacă sunt prea deschise la culoare, amoniacul nu are suficient timp să fie eliberat din aluat.

Foaie prăjitură cu cremă de maracuja

Înainte de copt

După copt

Preparare crema

 • 1 cană mare de lapte
 • 2-3 linguri de amidon
 • 1 ou mare sau 2 ouă mici
 • zahăr după gust (200-300 grame)
 • 1 pachet de unt
 • 8 bucăți de fructul pasiunii (maracuja)
 • 1 lămâie mică

Laptele se pune pe foc cu vanilie (conținutul unei păstăi sau un plic de zahăr vanilat). Separat, amidonul se dizolva în lapte rece și se amestecă cu zahărul și ouăle întregi bătute bine. Se toarnă laptele fierbinte și se pune totul pe foc mic, amestecând în continuu, până când se leagă și se fierbe compoziția (2-3 minute de clocote mici).

Se ia de pe foc se lasă să se răcească puțin și se pune în ea un pachet de unt cu 80% grăsime. La final, se amestecă cu miezul a 8 fructe de maracuja și sucul unei lămâi. (Se adaugă treptat, amestecând în continuu să nu se taie). Fructele sunt acrișoare, astfel încât dacă crema vi se pare prea acră, puneți doar sucul unei jumătăți de lămâie. Sau mai completați cu zahăr pudră.

Fructele pasiunii se taie pe jumătate și se scobesc de conținut. Sunt acrișoare și au niște sâmburi tari, negri, pe care am încercat să îi separ de miez, dând totul printr-o strecurătoare deasă, chiar deasupra cremei, ca în imagine. Nu i-am separat chiar pe toți, ca să îi las aspectul de cremă cu fructul pasiunii, dar cred că ideal ar fi să îi scoatem toți sâmburii, dacă nu vrem surprize „crănțănitoare” atunci când o mâncăm. Aroma e inconfundabilă, dar destul de subtilă, așadar puteți pune mai multe fructe, dacă vă plac.

Foi cu cremă de maracuja

Se lasă crema în frigider 1 oră și apoi se ung foile cu ea. Ultima foaie se pudrează cu zahăr sau cu cacao sau se unge cu ciocolată albă topită în amestec cu suc de maracuja. E bine să lăsați prăjitura la rece câteva ore, să se îmbibe bine cu cremă, înainte de a o tăia.

Prăjitură cu foi și cremă de maracuja

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.