N-aș fi crezut că poți avea o vacanță reușită la Sovata până de curând, când am avut ocazia să petrec în zonă niște weekenduri de poveste. Dacă și tu crezi asta, dar vrei să te relaxezi și distrezi în locuri minunate din România, citește rândurile următoare. Vei afla despre Muntele de sare de la Praid și Traseul eco-didactic al sării, plimbări cu mocănița și despre multe altele. Deși renumită pentru tratamentele balneare cu ape sărate și nămol, stațiunea Sovata și Ținutul Secuiesc te așteaptă în orice anotimp, cu surprize și sejururi încântătoare.
Haideți să vedem ce obiective turistice sunt de vizitat în Sovata și primprejur.
1. Centrul orașului Sovata
Clădirile vechi din Sovata sunt adevărate minuni arhitecturale. Ferestrele uriașe, compuse din zeci de geamuri înguste cu rame subțiri de lemn, dau un farmec aparte acestor case.
Străzile, aleile și trotuarele din Sovata arată impecabil. Bine întreținute și curate, aleile, băncile, promenadele din lemn, felinarele și chiar și coșurile de gunoi amintesc de micile stațiuni montane din Elveția sau Austria.
Bine de știut: stațiunea este înconjurată de pădure, iar asta înseamnă că în zonă există urși. Urșii ies, de regulă, dimineața și seara, așa că e bine să evitați plimbările prea matinale sau nocturne.
2. Salina Praid
Fostă mină de sare aflată la o adâncime de 120m, salina Praid este astăzi un loc unde vii pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii cronice, pentru relaxare și chiar și pentru aventură. Fie iarnă, fie vară, aici temperatura aerului este de 16 grade C.
De unde vă lasă autobuzul care intră în salină, aveți de coborât o mulțime de trepte. Nu vă faceți griji, la ieșire va trebui să urcați o scară la fel de lungă.
În Salina Praid este amenajat un parc de aventură pentru copii, cu diverse trasee de cățărare, care să-i țină pe cei mici ocupați vreme de câteva ore. Există personal de supraveghere, așa că nu trebuie să vă faceți griji pentru copii.
Pentru copiii mai mici, există tot felul de jucării, mașinuțe, tobogane, leagăne și alte asemenea atracții.
În Salina Praid găsești restaurante, mici magazine și chiar și o capelă unde te poți ruga și poți participa la slujbe bisericești.
În salină sunt și mese de ping-pong. Lumina nu e ca într-o sală de tenis de masă, dar e suficientă pentru un schimb amical de mingi în străfundurile pământului.
3. Canionul de sare de la Praid (Muntele de Sare)
Întinsă pe o suprafață de 66 de hectare, rezervația naturală Canionul de sare de la Praid este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice de lângă Sovata.
Muntele de Sare a ajuns să fie un dom separat datorită pârâului Corund și a activității umane. Aici puteți găsi doline în sare, chei în sare, spălări de versant în sare, izvoare de apă sărată, etc.
Defileul de sare se află în partea de sud-vest a rezervației, format de pârâul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat adâncindu-se, lăsând în urmă pereți abrupți de sare, stânci de sare albe, spectaculoase. Aici se aflau, pe vremuri, exploatări de sare de suprafață.
Încă se mai pot observa urmele galeriei Elisabeta, de-a lungul căreia s-au format peșteri mici în sare, curgeri de sare și noroioase. Adâncimea acestui sâmbure de sare este de 3 kilometri, având o formă elipsoidală, al cărui diametru este de 1,2 și 1,4 kilometri. Raritatea zonei sporește datorită speciilor de plante care cresc pe soluri sărate.
În imediata apropiere a Centrului Wellness – viitoarelor băi, pe marginea nord-vestică a Muntelui de Sare se deschide traseul ecodidactic al Canionului de sare cu un punct de intrare, adică o mică clădire cu funcţie de centru de informare şi vizitare, folosită de custodia ariei protejate.
Traseul în lungime de cca. 1 km are șapte puncte de interes prezentate în perioada iunie–octombrie de către personalul custodiei.
Canionul de Sare s-au format şi datorită activităţii omului: săpăturile rămase după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizvolat, lărgindu-le.
Acestea s-au transformat în adevărate lanţuri de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit apoi de pârâul Corund. Aici s-au organizat clăci pentru reabilitarea băilor cu nămol.
4. Traseul eco-didactic al sării
Acest traseu s-a creat pentru prezentarea valorilor specifice lacurilor și munţilor de sare, a habitatelor în mediul umed. Valea sării este un loc aparte în cadrul zonei protejate. Densitatea valorilor și diversitatea lor a impus crearea unei poteci tematice în această zonă.
Traseul eco-didactic al sării pornește de pe malul lacului Ursu, urcă o pantă accentuată, iar apoi ajunge la lacul Șerpilor, un loc mlăștinos cu apă dulce, cu floră și faună specifică. De aici, poteca duce la lacul Mierlei, un mic lac cu apă sărată și cadru natural neatins.
Traseul continuă către muntele de sare, unde cresc plante și trăiesc albine pe care nu le veți găsi nicăieri altundeva. Eu am parcurs acest traseu la sfârșit de toamnă, pe burniță, așa că n-am văzut decât crengi golașe, noroi și mici băltoace în care încă se mai vedeau amprente de labă de urs.
În partea sudică a traseului, se deschide valea, cu întinse suprafeţe sărate, brăzdate de cursuri de apă și bălţi sărate cu nămol. De aici traseul se întoarce către nord-est și parcurge malul estic al văii Sării, ajungând la lacul Aluniș și pe malul lacului Ursu.
Traseul este foarte variat, dar fără dificultăţi majore de parcurgere. E bine să mergeți în grup și să faceți zgomot, ca să nu dați nas în nas cu Moș Martin.
5. Turnul Belvedere
Turnul Belvedere se află la capătul aleii turistice vestice, care leagă lacul Ursu de zona turistică nou-creată în zona de nord a stațiunii Sovata.
N-am numărat treptele scării în spirală care duce în vârful turnului, dar pot să vă spun că n-a fost un efort prea mare. În plus, priveliștea merită să urci.
Din Turnul Belvedere se pot vedea Lacul Ursu si complexul Ensana Hotels & SPA cu hotelurile Brădet și Ursina.
6. Lacul Ursu cu traseul eco-didactic Ursu
Acest traseu pornește de pe malul lacului Ursu, înconjoară lacul Paraschiva, trece prin poiană și dolinele din pădurea de foioase, iar pe malul vestic al văii pârâului Tivoli revine la lacul Ursu.
Linia traseului eco-didactic, poteca în sine nu este construită. Din cauza reliefului accidentat în locurile cu dificultăţi de parcurgere, exista elemente care să ajute străbaterea și observarea locului (scări cu balustradă, puncte odihnă, punctul belvedere cu acoperiș, școala din pădure).
7. Mocănița din Sovata
Mocănița din Sovata este un tren condus de o locomotivă cu aburi care circulă pe o linie feroviară îngustă, într-o regiune montană pitorească, străbătând o distanță de aproximativ 14 km între Stațiunea Sovata și localitatea Câmpul Cetății.
În Câmpul Cetății puteți vizita ruinele Cetății Vityal (sec. XIV-XVI) și Biserica Romano-Catolică (sec. XV).
Mocănița din Sovata face parte dintr-un lot de locomotive construite la o fabrică din Polonia în anul 1949. Aceasta funcționează cu cărbune sau cu lemn de esență tare, având un rezervor de apă cu o capacitate de 3 metri cubi și un rezervor de combustibil cu o capacitate de 3 tone.
După o absență de aproximativ 14 ani, cauzată de suspendarea transportului feroviar pe această linie, mocănița a fost reabilitată în anul 2003 și a fost deschisa din nou în anul 2011, în scop turistic.
Acest trenuleț circulă cu o viteză maximă de 35km/h. O călătorie dus-întors durează aproximativ o oră și jumătate. Din păcate, mocănița este închisă pentru tot restul anului 2021. Stați cu ochii pe siteul oficial Mocănița Sovata pentru programul din anul 2022.
Pe lângă obiective turistice, în zona Sovata există și trasee de drumeții montane (Munții Gurghiului). De asemenea, puteți da o fugă la Târgu-Mureș, un oraș care era frumos și acum 20 de ani, când l-am văzut eu ultima oară.
Mai aveți ceva de adăugat? Unde mai putem ajunge în maximum o oră din Sovata?
- 3 tratamente faciale care te fac frumoasă, fără niciun efort - December 3, 2024
- Sovata: Oaza ta de relaxare și vindecare din inima Transilvaniei - December 2, 2024
- Sf. Constantin și Elena, stațiunea ideală pentru sănătate și relaxare - April 10, 2024
Comments