Prajitura Răcoarea pădurii este un dulce incredibil de pufos și delicios, cu fructe, ușor și răcoros – în versuri!, pentru zilele de vară. Rețeta este creație proprie a Gabrielei Rauca Almășanu, ca și poezia inspirată care o însoțește. Vă invit să va delectați cu ele…
Prăjitura Răcoarea pădurii
Ai văzut cum vin, vreodată
Copiii, de la pădure?
Cu gurița colorată,
De la fragi și de la mure.
Gândind la a lor figură,
Strălucind a bucurie,
Am creat o prăjitură,
Cu aspect de poezie.
Poftă, vreau să îți aducă,
Bunătatea, de-i pe masă,
Cu un blat pufos, de nucă
Și o cremă savuroasă.
Iar rețeta, dacă-ți place,
Pas cu pas o voi descrie,
Foarte simplu, s-o poți face,
În a ta bucătărie.
Pentru blat, pui, prima dată,
Ouă, zahăr și făină,
Apoi, nucă măcinată,
Praf de copt și sare fină!

Bați albușurile bine,
În castron, cu zahăr tos,
Pân’ de el spumă s-or ține,
De-l întorci, cu susu-n jos.
Rând pe rând, pui gălbenușuri
Și mixezi, cât poți de tare,
Peste spuma de albușuri,
Presărând și-un pic de sare.

Cu mișcare cât mai fină,
Învârtind, de jos în sus,
Mai iei nucă și făină,
Dacă praf de copt ai pus.
Iar în următoarea fază,
Iei o tavă și atent,
Tu o învelețti la bază,
Cu hârtie pergament.
Compoziția preparată,
O așezi încet, să fie,
Cât mai bine nivelată,
Peste baza cu hârtie.
Și în rola încălzită,
Să o lași ți-a mai rămas,
Până-i bine rumenită,
Numai trei sferturi de ceas.
Când e copt, blatul îl lasă,
Pe-un grătar, să se răcească,
Deoparte, pe o masă,
Ca să se mai odihnească.
C-un cuțit, cu lama lungă,
Transversal, apoi îl tai,
Ca pe urmă, să ajungă,
Două jumătăți să ai.
Frișca și cu brânza toată,
Cu putere le mixează,
Pune sare, presărată
Și zahăr încorporează.
Într-un bol, ia și pasează,
Fructele amestecate
Și-ncet le încorporează,
În cremă apoi pe toate.
Șase foi de gelatină,
Ia-le și le hidratează
Și când moi o să devină,
În mână, tu le presează.
După ce le-ai scurs de apă,
Pune-le-n lapte fierbinte
Și în crema preparată,
Toarnă-le, cu luare-aminte.
În tavă, o jumătate,
De la blat, o pui ca bază,
Crema-n două o împarte
Și pe foaie o așază
A doua foaie o pune,
Unge-o cu crema rămasă,
Ornează cu fructe bune,
Să fie cât mai frumoasă.
Și la urmă, de se poate,
Tu la frigider o lasă,
Să rămână peste noapte,
Ca să fie răcoroasă.
Iar de vrei o bunătate,
La micul dejun, să fie,
În bucăți tu o împarte
Și-o pune pe farfurie.
Pe cât e de-mbietoare,
Tot atât o să te facă,
La a pădurii răcoare,
Să visezi, cât o să-ți placă.
Și-amintiri îți vin în minte,
Cu aromă de culoare,
Savurând, cât mai cuminte,
Din crema răcoritoare.
Iar această bunătate,
Am făcut-o cu plăcere,
Răcoroasă, cât se poate
Și-aromată cât se cere.
-
Ingrediente Prajitura Răcoarea Pădurii
Ingrediente pentru blat:
8 ouă
4 linguri de făină
10 linguri de zahăr tos
200 grame migdale (nuci, alune de pădure) măcinate
1 praf de copt
1/2 linguriță sareIngrediente pentru cremă:
750 grame fructe de pădure (afine, zmeură, coacăze, mure, fragi)
10 linguri de zahăr
500 grame brânză italiană Mascarino
300 grame brânză de vaci dulce
200 ml frișcă lichidă
6 foi, sau 30 grame praf de gelatină
100 ml lapte
1/2 linguriță sarePentru decor:
Diferite fructe
O mică parte din crema preparată, sau mai bine decat atât, frișcă bătută.
- Vinul potrivit pentru sărbătoarea iubirii - February 12, 2025
- Pe 11 februarie, reduceri de 40% la Sabon! - February 9, 2025
- Retinolul, cel mai bun hidratant antiaging pentru corp - February 5, 2025
Comments