Relații eșuate din cauza cărților pe care le-ai citit?

Pasionată de citit și singură? Sau într-o relație nemulțumitoare? S-ar putea ca motivul să stea exact în romanele pe care le-ai citit. Și în poveștile pe care ai vrea să le trăiești și tu, pentru că îți par perfect posibile. Doar că în viaţă nu e ca în carte…

Relații eșuate din cauza cărților

Scriitorii de ficțiune știu rețeta succesului: dragoste și suspans; un strop de realism și multă imaginație; oameni obișnuiți care devin extraordinari în situații (ne)obișnuite. Cu care ne identificăm, la care visăm. De dragoste sau de aventuri, poveștile din cărți și de pe ecrane ne formează tipare dăunătoare, încă din copilărie şi adolescenţă. Pe care le vom căuta mereu în viață, chiar dacă nu au legătură cu realitatea.

Te-ai atașat de Mr. Darcy din Mândrie și Prejudecată? Sau ți-a plăcut Ravic, chirurgul german din Arcul de Triumf al lui Erich Maria Remarque? Te-a impresionat Marele Gatsby ori îndrăgostitul constant Florentino Ariza, al lui Garcia Marquez? Nu pot să înșir aici miile de cărți și personaje numai bune de înțeles, admirat și iubit. Bărbații citesc mai puțin romane, dar sunt la fel de susceptibili să-și găsească eroi și eroine de film. Și ei au frumoasele la care visează, femeia perfectă, inteligentă, haioasă, delicată, elegantă…

Personajele fictive, oricât de realist descrise, sunt diferite de acelea din viața reală. Creatorii lor le-au făcut în mod special atrăgătoare, le-au pus în situații emoționante, fascinante.  Oamenii reali nu sunt nici cei mai buni, curajoși, simpatici sau inteligenți. Sunt doar… oameni. Cu bune și rele.

Uneori, diferența dintre realitate și carte ne împiedică pur și simplu să ne găsim partenerul de viață. Idealul din vis. Făt Frumos și Frumoasa din Pădurea Adormită. Ne e greu să ne detașăm de tipare. Alteori reușim să îi găsim. Ne îndrăgostim de ei, le vedem doar părțile bune. Îi idealizăm, îi admirăm, îi iubim, poveștile noastre de dragoste au câte ceva din ceea ce am citit prin cărți.

Uneori așa și rămân, prințul și prințesa noastră pe viață. Alteori, când pasiunea dispare, prințul din poveste se transformă în broscoi, iar prințesa – în mașteră. Unii își caută eroii din cărți toată viața. Alții reușesc să se desprindă de povești și să trăiască în realitate.

Ai grijă ce și cum citești, nu confunda ficțiunea cu viața reală. Cărțile te îmbogățesc intelectual și emoțional, dacă nu uiți că sunt doar opere de artă și nu realitate. Că oamenii au calităţi şi defecte şi că merită iubiţi aşa cum sunt.

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.