Remedii homeopate pentru răul de mișcare (mașină, vapor, avion)

Și tu sau copiii tăi aveți rău de mișcare? O simplă călătorie cu mașina se transformă într-o mare provocare, pentru toată familia? Ei bine, nu sunteți singurii. Apelează la remedii homeopate pentru a scăpa de el! „Răul de mișcare sau kinetoza afectează un sfert din populația lumii. Cei mai sensibili sunt copiii cu vârsta între 2 și 12 ani și femeile gravide. Răul de mișcare este acea stare de disconfort care apare în timpul călătoriei cu un autovehicul, tren, avion sau o ambarcațiune.” (medic homeopat Dragoș Peteu)

De ce și cum apare răul de mișcare?

„În mod normal, sistemul vestibular (din urechea internă), care ajută organismul să-și regleze echilibrul în repaus ori mișcare, corelat cu indicatorii vizuali, trimit împreună semnale către creier. Orice lucru care perturbă această relație normală duce la apariția răului de mișcare”, a explicat Robert Stern, profesor de psihologie la Penn State University. Mai exact, în timpul călătoriei cu mașina, dacă privim pe fereastră, ochii transmit informația că suntem în mișcare accelerată, în timp ce urechea internă semnalează creierului că stăm pe loc (pe bancheta mașinii). În plus, mișcarea percepută de urechea internă este mai mult de balans vertical (sus-jos), și nu de deplasare pe orizontală, cum percepem vizual. Este ca o stare de intoxicație cu vertij, din care organismul încearcă să scape prin evacuarea stomacului.

Cum se manifestă?

Principalele manifestări sunt paloare, transpirații reci, greață, vărsături, cefalee, oboseală, amețeli.

Cum îl putem combate?

 • În autovehicul, alegem locurile din față. În ambarcațiuni, căutam o poziție cât mai aproape de mijloc, iar în avion scaunele din dreptul aripilor. La tren, alegem să stăm cu fața în direcția de mers.
 • În timpul călătoriei evităm cititul sau jocurile video. Încercăm în schimb să privim spre un punct cât mai îndepărtat în față, și nu spre lateral. Inspirul și expirul prelungit de aer rece, proaspăt ajută mult prin acțiune asupra nervului vag, inhibând greața/vărsătura.
 • Nu plecați la drum cu „stomacul plin”, dar nici complet gol. Apa plată, rece, este de preferat altor băuturi. Și evitați mirosurile puternice de parfum, mâncare, transpirație.
 • Dacă totuși apare vărsătura, e bine să întrerupem pentru 15-20 min călătoria. Spălatul pe față cu apă rece, clătitul gurii, câteva mișcări de înviorare și plimbatul pe jos alternat cu statul la umbră sunt generatoare de confort.

Tratamentul alopat presupune administrarea de antiemetice și anxiolitice. Tratamenul naturist poate ajuta.

Fitoterapie împotriva răului de mișcare: Cel mai util e ghimbirul. Este indicat și maceratul glicerinic de tei sau arin alb. Ceaiurile și infuziile de plante pot fi benefice (traista-ciobanului, sânziene, levanțică, busuioc, păducel, salvie)

Cele mai cunoscute remedii homeopate împotriva răului de mișcare

„Tratamentul homeopat este strict individualizat și constă în administrarea unui remediu pe o perioada scurtă de timp, care duce la vindecare”, (medic homeopat Dragoș Peteu, membru al Societății Române de Homeopatie):

 1. Cocculus Indicus cel mai “popular” remediu. Un simptom important care indică acest remediu este greața apărută de la mirosul de mâncare. Persoana simte slăbiciune și amețeala, chiar gol în stomac și trebuie să se întindă în poziție culcată. Problemele se agravează de la rece, mișcare și lipsa somnului. Starea de rău e agravată de privitul obiectelor în mișcare.
 2. Tabacum este util dacă persoana simte greața, leșin, cu paloare excesivă (cu tentă verzuie) și senzație de slăbiciune în stomac. La aceste simptome se adaugă transpirație rece, vărsături gălbui și senzația de banda strânsă în jurul capului. Deși îi este frig, aerul rece și ochii inchiși ameliorează starea de ră
 3. Ipecca își manifestă acțiunea în situația în care vărsăturile sunt multe, repetate, iar senzația de greață este aproape continuă. Uneori starea de rău se însoțește de sângerare nazală (epistaxis) și este agravată de mișcare, miros de mâncare, înghețată, dulciuri, tuse. Un semn important pentru Ipecca este greața cu imposibilitatea producerii vărsă
 4. Petroleum, dacă problemele apar dupa intoxicație cu hidrocarburi sau pentru persoane ipohondre sau persoane cu un apetit mare (se scoală noaptea să mănânce). O altă situație particulară caracteristică este starea de greață cu senzație de gol în stomac, ameliorate de căldură și mâ Putem întâlni și salivație abundentă, durere de stomac, redoarea cefei și a spatelui. Persoana se simte mai rău de la lumină, zgomot sau când încearcă să se ridice.
 5. Borax, mai ales pentru copiii care fac și afte. Excelent la persoanele care au frică de mișcare descendentă (aterizare, toboggan, etc)
 6. Nux Vomica este un remediu pentru starea de greață intensă, profundă, însoțită de durere de cap puternică, uneori pulsatilă, localizată la spate (occipitală) sau deasupra ochilor. Pacientul caută căldura și evită mâncarea, cafeaua și tutunul. Indicat persoanelor ambițioase, stresate, friguroase și care se odihnesc insuficient.
 7. Argentum Nitricum este util celor anxioși, cu excitabilitate nervoasă crescută, claustrofobi, grăbiți.

Citește și Remedii homeopate pentru alergii solare

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.