„Sănătos de mic”- cum un program pentru preșcolari schimbă stilul de viață al întregii familii

Programul de educație nutrițională „Sănătos de mic”, lansat de Asociația SAMAS și Danone, demonstrează că obiceiurile alimentare bune se deprind de la vârste foarte tinere și ne pot influența stilul de viață. Proiectul a cuprins 52 de grădinițe din București, ale căror cadre medicale și didactice, copii și părinți, au învățat cum să gătească sănătos și să facă alegeri nutritive inteligente, pe termen lung.

sanatos de mic educatie nutritie

La un an și jumătate de când se derulează în grădinițele din București, programul de educație nutrițională pentru preșcolari „Sănătos de mic” are realizări mari: peste 20.000 de copii, părinți și educatori, beneficiari ai programului de educație nutrițională, anunță și  primele schimbări în comportamentul alimentar în familie. Conform studiului* realizat cu părinții participanți în proiectul pilot, s-a constatat că procentul copiilor care consumă pește s-a dublat, iar cel al copiilor care consumă lactate a crescut de la 38% la 45%!

Din 2017, de când programul Sănătos de mic a fost inițiat de Asociația SAMAS și Danone, acesta a fost implementat în 52 de grădinițe din sectoarele 1, 5 și 6 ale Bucureștiului:

  • 7.800 de copii și 11.700 de părinți au beneficiat de educație nutrițională, esențială pentru o viață sănătoasă.
  • au fost specializate 115 cadre didactice și medicale din grădinițe
  • părinții copiilor incluși în program au participat la 40 de ateliere de gătit sănătos și 3 conferințe pe teme de nutriție.
  • ca urmare, procentul copiilor care consumă pește s-a dublat, de la 12 la 25%, iar procentul copiilor care consumă lactate a crescut, de la 38 la 45%!

* Studiul a fost realizat de Asociația SAMAS, în parteneriat cu Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, pe baza chestionarelor completate de părinți din cele trei grădinițe înscrise în programul pilot din 2017.

„Sănătos de mic”

Să creștem copii mai sănătoși, viitori adulți care au adoptat deja un stil de viață sănătos, este scopul declarat al Asociației SAMAS: Pornit de la premisa că nu e niciodată prea devreme să începem educația pentru sănătate, programul Sănătos de mic este dedicat copiilor preșcolari și vizează formarea comportamentului alimentar sănătos prin mijloace adecvate vârstei. Orele de educație nutrițională cu copiii sunt importante, dar nu și suficiente; de aceea, prin atelierele de gătit, conferințele de nutriție și prin „Ghidul de Nutriție” publicat împreună cu partenerii științifici, ne adresăm în egală măsură părinților. Primele rezultate ale proiectului au apărut deja: analiza chestionarelor din studiul pilot ne-a demonstrat că părinții au primit foarte bine programul și au preluat din recomandările noastre nutriționale. – Dr. Marina Oțelea, Director Executiv al Asociației SAMAS.

„De 20 de ani, producem și investim în România, colectăm lapte românesc, susținând un stil de viață sănătos, prin proiecte educaționale pentru nutriție și sport. Ca  parte a angajamentului său de susținere a unei alimentații sănătoase, Danone România a inițiat alături de Asociația SAMAS, proiectul Sănătos de mic, fiind și finanțatorul principal al acestuia. Ne-am implicat în acest proiect pentru că rolul nostru nu se oprește la porțile fabricii din București, ci se extinde în societate și în grija cu care ne tratăm viitorul, în  scopul de a contribui la sănătatea adulților de mâine.” – Natalia Gelshtein-Kiss, Director DANONE România Bulgaria.

Proiectul „Sănătos de mic” și reducerea riscului de obezitate

În România, 26,75% dintre copiii între 6 și 9 ani sunt supraponderali, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Proiectul Sănătos de mic are ca scop reducerea riscului de obezitate pentru copiii preșcolari și formarea de obiceiuri alimentare sănătoase, printr-un program național de educație nutrițională în grădinițe. Programul a fost dezvoltat de Asociația SAMAS și Danone România și este susținut de către Societatea de Nutriţie din România (SNR), Societatea Română de Pediatrie (SRP), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNMB), Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), precum și de către Inspectoratul Şcolar din Bucureşti (ISMB) și Casa Corpului Didactic (CCD). Sănătos de mic include activități dedicate personalului medical și didactic din grădinițe, părinților și copiilor. Specializăm cadrele medicale și didactice în nutriția sănătoasă a preșcolarului, organizăm lecții interactive cu copiii, ateliere de gătit sănătos și conferințe pentru părinți.

În 2018, am elaborat și un Ghid pentru părinți, sub coordonarea unui comitet științific alcătuit din specialiști în medicină, educație și psihologie. Ghidul oferă părinților informații esențiale despre pragurile de dezvoltare și necesarul nutrițional pe grupe de vârstă și poate fi descărcat în format pdf de pe site-ul programului – www.sanatosdemic.ro.

ghid sanatos de mic

În 2019, programul se extinde către grădinițele din sectoarele 2, 3 și 4 din București, dar și în țară. Sănătos de mic este destinat în special grădinițelor cu program prelungit. Implementarea programului în grădinițele de stat este gratuită pentru acestea. La cerere, programul poate fi implementat în grădinițe și școli private.

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.

Despre Danone România

Danone România este lider de piață pe segmentul iaurturi. Compania are în portofoliu zeci de sortimente de produse, realizate în majoritate în fabrica din București, cu lapte proaspăt colectat de la fermierii români. Fabrica Danone din București a produs local primele iaurturi în 1999.

Danone România face parte din compania Danone, activă în domeniile: produse lactate proaspete, ape minerale îmbuteliate, alimentație pentru bebeluși și alimentație medicală avansată. Danone a făcut primul pas pe piață în Barcelona încă din 1919, când Isaac Carasso a început să vândă primele iaurturi în farmacii, ca un leac pentru infecțiile intestinale, care afectau în special copiii.

Astăzi, compania își urmărește misiunea de a ajuta un număr cât mai mare de oameni să-și construiască, să-și mențină și să-și protejeze capitalul de sănătate, oferind produse sigure, gustoase și de cea mai bună calitate, menite să fie alegeri sănătoase cu bună densitate nutrițională și să adreseze nevoile diferitelor comunități.

Cele mai renumite mărci Danone includ iaurturi probiotice (Activia, Actimel), produse pentru copii (Danonino, Disney), mărci de răsfăț (Danette, Cremosso) și gamele Danone cu iaurt simplu și cu fructe, așa cum sunt în România Natural și Delicios.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.