2,439

Supa cremă de dovleac (sănătoasă, gustoasă, ușor de făcut)

Pentru că e toamnă și ne place dovleacul, din caietul bunicii, plin de rețete acum uitate, scoatem una numai bună pentru vremea de afară: supa cremă de dovleac. Legumă marginalizată și nu foarte consumată altfel decât în plăcinte, dovleacul se mai poate mândri numai cu statutul de principal decor al apropiatei sărbători de Halloween.

Cu o textură ușoară, mătăsoasă și fină, supa cremă de dovleac este aperitivul ideal la o cină cu invitați sau la prânzul în familie, când toată lumea vrea o supă delicioasă, fierbinte.

Nu știu dacă bunica voastră făcea supă de dovleac, dar istoria acestui fel de mâncare are vreo 200 de ani. Mai precis, de la 1 ianuarie 1804, în Haiti, unde localnicii au făcut pentru prima dată o supă mare la sărbătoarea independenței față de coloniștii francezi. (Coloniștii susțineau că haitienii nu pot realiza niciodată ceva împreună). Astăzi, supa de dovleac haitiană tradițională este cunoscută ca „supă joumou” și este consumată la mese festive, ca simbol al libertății lor.

De-atunci și până în zilele noastre, supa cremă de dovleac a devenit un fel cunoscut și apreciat în toată lumea. Se servește rece sau caldă, cu carne sau fără, în diverse variante și rețete, din SUA până în Europa, Canada și Australia. Supa de dovleac a fost hrana de bază a prizonierilor de război din taberele nord vietnameze, în timpul războiului din Vietnam.

Așadar, hrănitoare, sănătoasă, delicioasă, economică, ușor de făcut. Dovleacul de plăcintă este ingredientul principal.

Ingrediente

Ai nevoie de:

  • un kilogram de pulpă de dovleac,
  • două cepe albe,
  • 100 de grame de unt 82% grăsime,
  • 150 ml de lapte dulce, o linguriță de nucșoară măcinată, ulei de floarea soarelui, piper alb măcinat.
  • 3-4 lingurițe de Vegeta Natur – Adaos universal pentru mâncăruri, (fără glutamat de sodiu, fără conservanți!). Este un amestec de 9 legume uscate, care dau gust mâncării, fără efort.

Cum procedezi

Toacă ceapa mărunt și călește-o în ulei. Adaugă apoi dovleacul tăiat în bucăți potrivite, de mărimea unei cutii de chibrituri și untul. Călește-le în continuare, împreună, amestecând din când în când. Toarnă laptele și lasă să fiarbă la foc mic, înăbușit, sub capac, încă aproximativ 20 de minute.

Adaugă 2l apă fierbinte și cele 3-4 lingurițe Vegeta Natur – Adaos universal pentru măncăruri și mai lasă la fiert încă jumătate de oră. Când bucățile de dovleac sunt bine fierte, lasă supa puțin la răcit și apoi, cu ajutorul blenderului, transformă supa în supă-cremă. Desăvârșește preparatul cu sare (dacă mai este nevoie), piper alb și nucșoară. Servește supa-cremă fierbinte, cu o lingură zdravană de smântână și cu felii de pâine prăjită.

Chiar vrei să îți uimești de-a dreptul musafirii? Caută în piață dovleci mici, taie-le capac, scobește-i de miez până rămâne numai coaja și un strat foarte subțire de pulpă și servește supa direct în ei. Efectul este spectaculos!

 

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.