Top 20 locuri de vacanță

Cel mai bun, cel mai rău, cel mai frumos, cel mai prietenos… loc din lume. Carla Enea face un interesant top 20 destinații de vacanță, ai de unde alege una pentru vara asta.

Carla și Ciprian EneaCarla și Ciprian Enea sunt turiști experimentați, cu un portofoliu de multe țări vizitate (Ciprian- 140, Carla -72) pe 5 continente. Dețin împreună firma de publicitate Consultant Turism Media, hypermarketul de călătorii www.besttourism.ro, portalul www.tvtravel.ro și o agenție de turism specializată pe vacanțe pentru copii, Gulliver Tours. De-a lungul timpului, au oferit servicii de consultanță media, marketing și PR pentru cei mai mari turoperatori și agenții de turism din țară. Când nu sunt în călătorii, scriu despre ele. Ciprian a publicat la editura RAO Jurnalul unui călător boem/1001 de femei şi Profesorul de fericire/Cum să faci 1 milion de euro călătorind și semnează împreună cu soția lui o carte de poveşti pentru copii, Povești din Top 50 destinaţii pentru copii.

Este evident de ce le-am cerut părerea și i-am rugat să ne facă un Top 20 al „celor mai… cele” destinații. Între două călătorii, printre îndatoriri profesionale urgente și altele, și mai presante, ale jobului de mamă a doi copii, care îl așteaptă pe al treilea, Carla ne-a scris un top 20 interesant, care vă poate ajuta să faceți o alegere pentru vacanțele ce vin. Cu precizarea că acestea sunt propriile ei păreri și gusturi, care nu coincid neapărat cu ale lui Ciprian, vă invit să aruncați o privire asupra Top 20 locuri de vacanță:

1. Cel mai frumos oraș din lume

Este întotdeauna cel pe care l-am vizitat ultima oară! Fiecare călătorie aduce cu sine sentimente și emoții care mă fac să exclam: “Olala! Ce frumusețe! Ce spectacol!” Acesta este și motivul pentru care mi-au plăcut, în anumite momente, Veneția, Paris, Florența, Havana, Stockholm, Angra do Heroismo (din Terceira, Azore), Valdemosa (Mallorca), Valletta (Malta), și lista poate continua! În ultima călătorie, am fost încântată de Singapore, una dintre cele mai luxuriante și exotice metropole din lume (n-am văzut nicăieri atâta verdeață). Un oraș în care n-aș putea însă locui, din cauza umidității infernale!

Singapore Parkroyal, foto: DV

Singapore Parkroyal, foto: DV

Singapore foto: DV

Singapore foto: DV

singapore8

Singapore, foto:DV

2. Cel mai surprinzător loc din câte am văzut

Din ultimele călătorii, m-a surprins peștera Algar do Carvao din Terceira/Azore, unică în lume. Un coș vulcanic tranformat într-o peșteră în care domnește ecoul. Un crater micuț, cu vedere la cer. Pereții acoperiți de lavă sunt acum tapetați cu vegetație verde de Terceira.

Algar do Carvao din Terceira/Azore

Dacă te uiți în sus, ai toate șansele să te trezești cu o picătură imensă și rece pe față, însă n-ai nevoie de umbrelă, ci mai degrabă de ochi să vezi irealul, și de inimă să-l simți pe Dumnezeu!

3. Cea mai interesantă stațiune balneo

În Taipei am ajuns la Beitou, unde am văzut… Lacul Fantomelor. Aborigenii erau convinși că aburii termali de la suprafața apei sunt opera unor vrăjitoare. Japonezii s-au prins de proprietățile curative ale apei cu sulf, care fierbe la peste 90 de grade Celsius și au dezvoltat o stațiune balneo, dar și un cartier roșu, foarte apreciat în Taiwan.

Lacul Fantomelor, Beitou, Taipei

Lacul Fantomelor, Beitou, Taipei

4. Cea mai neplăcută destinație…

E foarte greu să răspunzi la astfel de întrebări, e clar că intervine subiectivismul, cel mai neplăcut loc pentru mine, poate fi cel mai plăcut loc pentru altcineva… Dar, mă voi chinui să-mi amintesc unde nu prea m-am simșit în largul meu: prima zi din Padang/ Sumatra/Indonezia, a fost un chin pentru mine, până m-am obișnuit cu ideea că mă aflu într-un loc „neturistic”, cu populație musulmană, deci foarte diferit cultural de Europa.

Pantai Purus Padang

Pantai Purus Padang, Indonezia

Când am ieșit din oraș, într-o excursie pe insulă, mi-am dat seama că mă aflu într-un paradis nealterat, cu oameni zâmbitori și prietenoși și percepția mi s-a schimbat. Nu m-am simțit în largul meu nici în Albania, acum vreo 7 ani, când am fost în cea mai dezvoltată stațiune de pe litoralul adriatic, Durres. Atmosfera era foarte asemănătoare cu cea a anilor ‘90 de la noi: manele peste tot, populație care venea la mare cu autocarele, încărcată cu sacoșe de rafie, în care se aflau ustensile de bucătărie, grătare, si, inevitabil, casetofoane portabile cu ultimele hituri balcanice. Pe plaja hotelului de 5*, unde eram cazați, am plătit pentru șezlonguri, deși acestea erau gratis pentru cei cazați acolo…

5. Unde localnicii nu vorbesc engleza

În toate zonele turistice se vorbește engleza. Pe de altă parte, exact ca în România, dacă ajungi în sate izolate din Asia sau în triburi îndepărtate din Africa, e clar că nu vei găsi vorbitori de engleză.

Machu Pichu, by Rosemary Ratcliff, at Free Digital Photos

Machu Pichu, by Rosemary Ratcliff, at Free Digital Photos

6. Cele mai pitorești peisaje naturale

România este foarte pitorească, iar faptul că are un relief complex, cu munți, dealuri, litoral și deltă, este clar un atu, care ar trebui promovat mai mult pentru atragerea turiștilor străini. Mi-a plăcut foarte mult Peru, în zona Anzilor, peisajele te lasă fără cuvinte, Brazilia este și ea impresionantă, la fel Italia, Franța, Portugalia. Este foarte greu să spui: Aceasta este cea mai frumoasă țară!

7. Cel mai spectaculos sit arheologic

Ultimul sit văzut de mine este Angkor Wat (Cambodgia), pe care l-am surprins și la apus, și la răsărit, și-n timpul zilei, observând cât de diferit este în toate aceste momente ale zilei. Am vizitat 7 temple, dintre care cel mai mult m-au impresionat Bayon, cu cele 216 Smiling Faces (Fețe Zâmbitoare) ale sale, dar și templul principal și, bineînțeles, Taprohm, celebru pentru filmul în care a jucat Angelina Jolie, Lara Croft. Dar, la fel, pot spune și despre Macchu Picchu (Peru) sau de Petra, din Iordania.

Angor Wat

Angor Wat

Banteay Kdei Templu budist în Angor Wat

Banteay Kdei Templu budist în Angor Wat

Angor Wat

Angor Wat

Angkor Wat Temple Cambodia

Angkor Wat Temple Cambodia

8. Cel mai bun loc de vizitat cu copiii

În primul rând, România, în mod clar, este cel mai bun loc de vizitat cu copiii. Avem atât de multe frumuseți naturale, avem cetăți situate în locuri fermecătoare, avem biserici fortificate cu o istorie care merită punctată, avem orașe în care putem face city-break-uri, munți pe care se pot face drumeții, un litoral care începe să înțeleagă nevoia familiilor cu copii și investește în acest sens etc. Cred că în fiecare an trebuie să ne planificăm câteva ieșiri cu copiii noștri în România, pentru a-i ajuta să-și cunoască rădăcinile și cultura.

Familia Enea

Cu barca la Venetia

9. Cel mai interesant muzeu

Mi-au plăcut: Muzeul Egiptului din Cairo, Louvre/Paris, Prado/Madrid, Galeriile Uffizi/Florența, dar pot spune că mi-a rămas în suflet un muzeu privat micuț de la Torino, Muzeul Marionetelor – o adevărată lume în miniatură.

Din Muzeul Marionetelor, Torino, foto: www.museomarionettelupi.com

Din Muzeul Marionetelor, Torino, foto: www.museomarionettelupi.comwww.museomarionettelupi.com

Din Muzeul Marionetelor, Torino, foto: www.museomarionettelupi.com

Din Muzeul Marionetelor, Torino, foto: www.museomarionettelupi.com

10. Cea mai bună mâncare

În Padang/Sumatera am avut ocazia să mănânc Rendang, declarată cea mai bună mâncare din lume de CNN, în urma unui sondaj on-line. O specialitate locală, făcută din vită caramelizată și stropită cu tot felul de condimente, care se servește cu orez. Nu pot spune că mi-a impresionat foarte tare papilele gustative, supele thailandeze Green Curry sau Red Curry mi s-au părut mult mai gustoase. Fiecare zonă are ceva care îți place, în Buenos Aires am mâncat într-adevăr cea mai bună friptură de vită, în Brazilia m-au dat pe spate frigăruile cu tot felul de cărnuri, în Capul Verde cred că am mâncat cel mai delicios și proaspăt ton, la Nisa am gustat cele mai bune scoici, în Copenhaga mi-a plăcut platoul cu hering preparat în mai multe variante.

Pantai Purus Padang Sumatera11. … și cea mai proastă mâncare

Nici n-am vrut să mă ating de mâncarea din zona de dinainte de check-in din aeroportul din Jakarta. În două locuri am văzut gândaci de bucătărie care zburdau printre aripioare picante și supe cu tăiței. Nu mi-au sugerat încredere, deși sunt recomandate cu căldură de ghidurile locale, bucatele din piețele de noapte din Taipei/Taiwan. Dar probabil multe dintre mâncărurile de pe stradă, din Asia sau Africa sunt unsafe!

12. Cele mai bune vinuri

Aici soțul meu este mai în măsură să răspundă, mai ales că este pasionat să deguste cât mai multe sortimente… Îmi amintesc însă că în Cipru am fost încântată de vinul licoros Commandaria, despre care se spune că ar fi cel mai vechi vin de producție din lume, iar în Madeira mi-au plăcut foarte mult celebrele vinuri ale casei Blandy’s.

13. Cele mai frumoase plaje

M-am îndrăgostit de plajele din Caraibe, unde am vizitat mai multe insule, începând cu Republica Dominicană, Cuba, Haiti, Bahamas, Puerto Rico etc. Plajele sunt foarte exotice, iar apele foarte calde. E adevărat că trebuie să fii foarte atent unde anume înoți, sunt plaje care te atenționează că, din când în când, în zonă pot apărea rechini. Mai aproape de noi, Grecia e imbatabilă la capitolul plaje, ne atrage an de an cu sutele de insule care se vizitează, fiecare cu specificul și culoarea ei.

Carnival, orasul plutitor cu care am batut Caraibele acum doi ani, de Craciun

Carnival, „orașul” plutitor cu care am bătut Caraibele

Capul Verde

Arhipelagul Capul Verde, în largul coastelor Africii de Vest

14. Cel mai bun capuccino…

L-am băut în Lisabona, într-o cafenea din centru, și era vienez, cu multă frișcă naturală.

Lisboa

Lisabona, centru, foto: MDR

15. Cel mai bun loc de shopping

Tenerife e un paradis al reducerilor, totul e discountat la 50%, inclusiv brandurile de lux.

tenerife shopping

Tenerife shopping center

16. Cea mai diferită cultură

În Bolivia se păstrează încă niște obiceiuri ciudate, pe care le regăsești, de exemplu, în Piața Vrăjitoarelor, din La Paz: oamenii cumpără fetuși de lamă mumificați, pentru prosperitate și noroc, dar și amulete sau poțiuni pentru tratarea diferitelor boli. Șamanii fac incantații pentru sănătate, la care participă sute de persoane. Se organizează chiar un gen de turism religios, foarte popular în America de Sud, se numește ayahuasca (guvernul peruan, de exemplu, sponsorizează și organizează astfel de festivaluri și târguri), există și stațiuni unde se întâlnesc numai practicanții acestei religii cu șamanii, pentru a face incantații și a urma tratamentele prescrise de aceștia.

17. Cele mai proaste drumuri

Din nou, voi aminti de Sumatera (Indonezia), unde am făcut 150 de kilometri în 5 ore. Șoselele sunt foarte înguste, foarte aglomerate, în plus, scuterele îngreunează foarte mult circulația. Pe de altă parte, relieful rupt din Rai, compensează din plin. În Cairo poți fi bulversat de stilul local de condus, foarte dur, fără nicio noimă, aș putea spune. Și același lucru poți păți și în Asia sau Caraibe!

autobuzul

cu autobuzul prin Indonezia

18. Cea mai prietenoasă climă

Cea mai bună vreme am întâlnit-o în Tenerife, supranumită și Insula Eternei Primăveri, tocmai pentru că are o climă minunată, cu temperaturi constante tot timpul anului.

top 20 locuri de vacanta, Tenerife

Tenerife, foto: DV

top 20 locuri de vacanta, Tenerife, foto: DV

Tenerife, foto: DV

top 20 locuri de vacanta, Tenerife, foto: DV

Tenerife, foto: DV

19. Cei mai simpatici localnici

Pentru mine, pe primul loc sunt locuitorii insulelor din Caraibe, mereu cu zâmbetul pe buze și dornici să te ajute! În vocabularul lor nu există cuvântul stres, n-ar putea identifica această stare! și, deși ne desparte o barieră culturală imensă, la fel de prietenoși mi s-au părut și indonezienii!

jamaican

un jamaican…

haitian

…și un haitian

20. Orașul unde ți-ar plăcea să te stabilești

Este un oraș cu ieșire la mare și esplanadă, cu view amețitor! Mă simt minunat în marile orașe, sunt urbană și nu cred că m-aș putea rupe de agitația, civilizația și cultura magică a metropolelor. Am avut deseori discuții cu soțul meu pe tema asta, cum ar fi dacă am pleca, unde am pleca, cât am rezista etc. Am luat în calcul coasta sudică a Franței, Spania sau chiar o insulă din Caraibe. Deși, pe mine mă atrag mai degrabă un Miami sau un Rio de Janeiro! Deocamdată, savurăm viața cu doi copii mici și cu al treilea pe drum, aici, în România, profitând din plin de faptul că putem călători destul de mult!

Foto: Carla Enea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.