Uleiul de măsline extravirgin, alegerea ideală în preparate de vară

Uleiul de măsline extravirgin este recunoscut de veacuri pentru proprietățile lui culinare, hrănitoare și benefice pentru sănătate. În antichitate era un ingredient prețios, la care nu avea acces toată lumea. Astăzi e la îndemâna tuturor, de ce să nu ne bucurăm la maximum de calitățile lui?

Vară fierbinte… Temperaturile urcă, asfaltul se topeste, mersul prin soare devine o corvoadă. Pentru a rezista caniculei și a reuși să-și mențină temperatura constantă, organismul are nevoie de hidratare continuă și de cantități mai reduse de hrană. Mâncarea trebuie să fie ușoară, simplă, hidratantă și ușor de preparat, eventual fără foc, pentru că o plită sau un cuptor incins sunt exact ce ne lipsește din bucătărie…

În perioadele caniculare putem mânca la fel de gustos și sănătos, chiar dacă gătim mai puțin sau chiar deloc. Este un moment bun să apelăm la salate, supe reci, fructe și lactate fermentate (iaurt, sana, brânzeturi diverse), care aduc un plus de savoare preparatelor rapide/reci.

Salate. Prima alegere și la îndemâna tuturor sunt salatele. De la simple la mixte, cu fructe, cartofi fierți sau pui, creveți, nuci și semințe acestea asigură organismului pe întreaga durată a zilei aportul de vitamine de care are nevoie. Și aveți grijă la dressing! Maioneza sau ketchup-ul în exces nu sunt o idee bună când afară sunt peste 30 de grade. Un dressing potrivit și recomandat este cel care are ca bază uleiul de măsline extra virgin. Salata verde, spanacul, ceapa și usturoiul verde, loboda le putem mânca în orice combinații dorim și în orice cantități. Este de preferat să adăugăm semințe crude (de dovleac, de floarea-soarelui, de in etc.), precum și uleiuri presate la rece, așa cum este uleiul de măsline extravirgin.

Sosuri. O salată nu este completă fără dressing. Și nu e vorba doar de gust. Un studiu a scos la iveală că participanții care au mâncat salată cu dressing cu un conținut bogat grăsimi bune, cum este uleiul de măsline extravirgin, au asimilat mai mult din substanțele nutritive aflate în legume decât cei care au folosit sosuri cu conținut redus de grăsimi sau deloc.

Uleiul de măsline extravirgin Monini Classico este o variantă excelentă pentru asezonarea salatelor preferate. Monini Classico se extrage și îmbuteliază de peste 100 de ani, este uleiul de măsline extra ­virgin cel mai bine vândut pe piața italiană, renumit pentru aroma sa con­secventă. Are un parfum ușor fructat, de ierburi și o aromă ușor migdalată, cu gust picant, ușor amărui. De culoare verde, cu nuanțe de galben auriu, Monini Classico are 0,4% aciditate, jumătate din limita maxim admisă la uleiul de măsline extravirgin, care este 0,8%. Cu cât mai scăzută aciditatea, cu atât calitatea uleiului este considerată mai înaltă.

Este recomandat pentru o mare varietate de utilizări în care într-adevăr completează orice fel de mâncare. Este indicat pentru toate utilizările în bucătărie: salate, sosuri, fripturi, garnituri, marinade, dă un gust plăcut aromat mâncării și o condimentează delicat.

Mai multe găsiți pe site sau pagina de facebook

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.