Cancer de sân eliminat în 11 zile, fără chirurgie sau chimio

Metoda a fost prezentată la Conferința Europeană pentru Cancer de sân, în Amsterdam, de cercetătorul britanic Nigel Bundred, profesor oncolog la Universitatea din Manchester. Acesta spune că echipa a rămas uimită de rezultatele studiului: „Nu am mai auzit până acum de dispariția unei tumori în 11 zile. Rezultatele sunt uluitoare.”

cancer de san

În cadrul studiului au fost folosite două medicamente cunoscute deja în tratamentul cancerului de sân, sub denumirea de Herceptin și Lapatinib (Tyverb în SUA). Cu diferența că, de data asta, medicamentele au fost administrate împreună, înainte de operație sau chimioterapie. Spre surprinderea medicilor, tumoarea celui mai agresiv tip de cancer de sân a fost micșorată foarte mult sau chiar eliminată, în numai 11 zile!

Studiul finanțat de Cancer Research UK a fost lansat cu obiectivul de a folosi cele două medicamente în combaterea unei proteine numite HER2 (un receptor al factorului de creștere celulară – „human epidermal growth factor receptor 2”), care afectează creșterea și diviziunea celulelor canceroase. Aceasta este considerată responsabilă pentru cea mai agresivă formă de cancer, care produce și cele mai multe recidive.

Efectele noului tratament combinat au uluit cercetătorii și au entuziasmat lumea medicală, mai ales pentru că elimină practic necesitatea chimioterapiei și a extirpării chirurgicale a tumorii. Cum s-a văzut că tratamentul chimio nu are în toate cazurile efectul scontat și nici nu este cea mai bună alegere pentru multe paciente, acestea au primit cu bucurie alternativa.

Rezultatele studiului

Din cele 257 de femei selectate pentru studiu, care aveau proteina HER2, jumătate au primit noul tratament format din combinația celor două medicamente, iar jumătate au constituit grupul de control, care a primit doar unul (Herceptina). După două săptămâni, 11% dintre cele cu tratament combinat nu mai aveau nicio celulă canceroasă, iar în 17% din cazuri, tumorile se micșoraseră foarte mult. Comparativ cu grupul de control, în care niciuna dintre paciente nu a înregistrat dispariția totală a celulei canceroase și doar 3% – o micșorare a tumorii. A fost clar că mixul celor două medicamente are un efect major asupra celulelor cancerului de sân, în comparație cu administrarea singulară a unuia din cele două.

Până acum, tratamentul cu Herceptin se făcea numai în paralel cu chimioterapia, protocol pe cale să se schimbe odată cu noile descoperiri.

Cercetătorii spun că noile rezultate ar putea să schimbe radical viitorul tratamentului cancerului de sân, datorită ușurinței în administrare și costurilor relativ scăzute ale tratamentului combinat. Acesta costă în jur de 1 500 euro și a dus la dispariția unor tumori de până la 3 centimetri diametru. Profesorul Nigel Bundred, conducătorul studiului: „Nu s-a mai auzit până acum ca tumori solide să dispară în 11 zile. Rezultatele sunt uluitoare.”

Surse: telegraph.co.uk, educateinspirechange.org

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.