10 destinații cu buget redus

Poate vreți să vă faceți o idee și un plan de vacanță pentru anul ce vine, bloggerii internaționali de turism au făcut în Forbes câteva recomandări pentru 2017, dintre care am selectat 10 destinații cu buget redus. Bucureștiul și Brașovul fac parte din ele.

1. Vietnamul de nord

Vietnamul este recunoscut ca o destinație ieftină, dar regiunea aflată la nord de Hanoi de-a lungul granției cu China este adesea uitată de turiști. Și e păcat, pentru că partea de nord a Vietnamului este cea mai spectaculoasă ca peisaj și cultură. Culturi de orez terasate, munți înalți, drumuri în serpentine cu vedere spre panorame care îți taie respirația și cultura locală sunt valori mai puțin cunoscute de vizitatori.

Pentru călătoriile cu buget restrâns, găsești cazare la particulari cu 10-15 dolari pe noapte sau la comun în hostels pentru 5 dolari patul. Poți mânca și mai ieftin, cu 1-2 dolari/meniu/fel, iar transportul între localități nu trece de câțiva dolari. Închiriatul unei motociclete costă și mai puțin.

2. Lisabona și Porto, Portugalia

Dacă vezi o dată Portugalia, te îndrăgostești definitiv de ea. Ca turist, găsești la Lisabona tot ce-ți trebuie pentru un concediu memorabil, cu bani puțini: muzee, castele, palate, arhitectură și design, pasaje pietonale și piețe, cafenele și terase de unde poți privi trecătorii și admira peisajul. Plus o climă prietenoasă, cu multe zile însorite pe an. Lisabona nu e doar superbă, dar și una dintre cele mai economice destinații, cu posibilități de cazare avantajoase, de la 20-30 de dolari/noapte.

lisabona, foto 24life.ro

Lisabona, pasaj pietonal către mare, foto: MDR

Lisabona, panorama orasului, foto 24life.ro, MDR

Lisabona, foto: MDR

Lisabona, foto MDR

Lisabona, foto MDR

Porto este al doilea mare oraș din Portugalia și o destinație convenabilă în ascensiune. Centru istoric din vremuri străvechi, orașul are o arhitectură fabuloasă, cu biserici, capele și catedrale din secolul al 12-lea. Străzi în pantă, pline cu baruri și cafenele, de unde poți admira panorama orașului.

3. Seul, Coreea

O metropolă fascinantă, cu o infrastructură de ultimă generație, zgârie-nori moderni lângă clădiri încărcate de istorie și o mâncare delicioasă, toate la preț redus.

4. București și Brașov, România

O capitală în creștere, cu o arhitectură interesantă, în care noul și vechiul dau culoarea locală: muzee, clădiri, cimitire vechi, plus mâncare delicioasă, cafenele și baruri deschise până târziu în inima orașului. Totul, la prețuri modice.

hotelscan

Brașov, foto: hotelscan

Pentru familiile cu copii, Brașov este destinația perfectă, unde le poți arăta castelul medieval sursă de inspirație pentru personajul lui Bram Stoker – Dracula. Iarna, Brașovul e o localitate magică, unde cazarea și mâncarea de calitate vest-europeană sunt la prețuri estice. Piața de Crăciun e o încântare pentru copii, găsești cazare la particulari în jurul orașului, iar localnicii vorbesc engleza.

5. Creta, Grecia

Creta e cea mai mare insulă a Greciei și o destinație excelentă pentru călătorii cu buget redus. Cazare, cluburi și restaurante la prețuri convenabile. Plaje idilice, cu opțiuni low cost, mai avantajoase decât mai cunoscutele și vizitatele Atena sau Santorini.

6. Palawan, Filipine

Pentru români Filipinele rămân o destinație exotică mai puțin accesibilă, din cauza distanței, dar Palawan pare o țintă turistică în ascensiune. Asta pentru că a rămas ceva mai departe de circuitele obișnuite, deși are cele mai frumoase peisaje și cea mai spectaculoasă viață acvatică din regiune: scufundări, snorkeling și explorări prin rețeaua de peșteri subacvatice. Mâncarea și cazarea, la prețuri decente.

7. Trencin, Slovacia

Un superb orășel construit în umbra unui castel medieval – un loc minunat de vizitat în inima Europei, pe bani puțini.

8. Cairo, Egipt

Leagănul civilizației umane a rămas la fel de ieftin pentru vizitatori ca întotdeauna. O destinație de bifat la un raport bun preț-calitate, în special la cazare în hoteluri cu multe stele și tururi organizate.

9. Hopkins, Belize

Deși acest mic paradis are reputația unuia dintre cele mai scumpe țări din America Centrală, el poate fi și o destinație în buget, mai ieftin decât multe din Europa. Dacă ocolești stațiunile cunoscute și scumpe (Placencia, Ambergris Caye) dai de Hopkins, exact locul la care visezi: natural, ușor sălbatic, cu palmieri, plaje și peisaje superbe. Variantele de cazare și mâncare sunt reduse ca opțiuni, dar acesta e ultimul lucru la care să te gândești în timp ce lenevești în hamac admirând apusul.

10. Tbilisi, Georgia

Polonia și Republica Cehă sunt mult mai cunoscute ca destinații europene în buget, dar Georgia are mult mai multe de oferit ca arhitectură și istorie. O țară trecută cu vederea de agențiile turistice în favoarea altor locuri, mai cunoscute, din Cehia și Polonia. Ce găsim la Tbilisi? Un amestec minnunat de arhitectură medievală, biserici ortodoxe vechi și clădiri moderne. Mâncarea locală, cu preparate din legume proaspete și arome neașteptate, e delicioasă și unul din punctele de atracție pentru turiști.

Sursa: Forbes, The 21 Best Budget Travel Destinations for 2017

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.