10 lucruri pe care oamenii de succes nu le fac niciodată

Cu toții greșim. Unii mai des, alții mai rar. Unii fac aceeași greșeală iar și iar. Alții, nu o repetă niciodată. Aceștia sunt aceia pe care îi numim oamenii de succes. Dr Henry Cloud, specialist în psihologie clinică și autorul cărții: „Nu privi niciodată în urmă, 10 lucruri pe care să nu le repeți”, a descoperit câteva „revelații” pe care le-au avut oamenii de succes în viață sau carieră.

Dr Henry Cloud, specialist în psihologie clinică și autorul cărții: „Never Go Back: 10 Things You’ll Never Do Again” a descoperit câteva „revelații” pe care le-au avut oamenii de succes în viață sau carieră. După ce au trecut prin aceste experiențe, ei n-au mai fost aceleași persoane. Și nici n-au mai făcut ce făceau înainte. Pe scurt, nu au repetat greșelile și au devenit persoane de succes. „Cu ani în urmă, o decizie profesională proastă m-a dus la o discuție interesantă cu mentorul meu”, povestește dr Cloud. „Învățasem o lecție valoroasă, dar dură, iar el m-a asigurat: „Partea bună a acestei experiențe este că odată ce ai avut-o, n-o vei repeta niciodată.” Și atunci m-am gândit – Oare care sunt experiențele prin care trec oamenii înainte de a atinge succes? Și ce lecții importante le schimbă modul de a gândi și acționa, în așa fel încât reușesc apoi în afaceri, relații și viață? Astfel am început să studiez aceste revelații timp de ani de zile.

succes foto pexels

foto: pexels

Deși viața și munca ne oferă în continuare multe lecții, Dr Cloud a observat 10 mai importante. Cei care și le-au însușit au devenit oameni de succes după nu au mai făcut aceeași greșeală niciodată.

Ce nu fac oamenii de succes:

1. Nu fac aceeași greșeală de 2 ori

Indiferent că e vorba despre un job ratat sau o relație eșuată, nu e bine să repeți condițiile care te-au adus la acest final așteptându-te la rezultate diferite.

2. Nu fac nimic din ceea ce nu îi reprezintă

În tot ceea ce îți propui, ar fi bine să te întrebi: De ce fac asta? Mi se potrivește? Pot s-o duc până la capăt? Dacă răspunsul e „nu” la cel puțin una dintre aceste întrebări, ar fi bine să ai un motiv foarte important să continui. Altfel… e mult mai bine să renunți.

3. Nu încearcă să schimbe pe nimeni

Nu poți forța oamenii să fie ce nu sunt sau cea nu vor. Mai bine le dai libertatea să experimenteze pe propria piele și să sufere consecințele alegerii lor. Astfel vă bucurați de libertate amândoi.

4. Nu cred că pot mulțumi pe toată lumea

Odată ce înțelegi că este imposibil să placi tuturor, începi să trăiești pentru tine încercând să mulțumești doar oamenii potriviți.

5. Nu aleg confortul pe termen scurt pe seama beneficiilor pe termen lung

Odată ce știu ce vor, persoanele de succes nu dau înapoi de la acțiuni dificile, pe termen scurt. Nu se tem să facă sacrificii momentane, dacă acestea le aduc beneficii pe terme lung. Acest principiu de viață este una dintre cele mai importante diferențe între oamenii cu succes și cei fără, atât la nivel personal cât și profesional.

6. Nu au încredere în ceva ce pare prea frumos pentru a fi adevărat

Suntem în mod natural atrași de lucruri și persoane „incredibile”. Ne place excelența și o căutăm mereu. Urmăm spontan oameni care ni se par foarte buni în ceea ce fac, vrem să lucrăm cu buni profesioniști sau în companii care ating excelența, iubim oamenii excepționali și ne facem prieteni printre cei pe care îi admirăm pentru caracter, talente sau prestație. Dar când ceva pare prea frumos ca să fie adevărat, așa și este. Nimeni nu e perfect. Nimic nu e fără pată. Iar oamenii de succes au învățat asta.

7. Nu pierd din vedere esențialul

Evident că luăm decizii mai bune când avem toate informațiile. Pentru oamenii de succes, o singură întâmplare sau o singură opinie nu spun toată povestea. Ei știu asta și nu uită să privească în fiecare zi lucrurile în ansamblu.

8. Își fac întotdeauna „temele”

Indiferent de cum pare ceva la prima vedere, oamenii de succes nu se grăbesc cu concluziile. Nu-și fac o părere despre o situație decât după ce o studiază bine. Abia după ce se informează asupra tuturor aspectelor consideră că își pot forma o opinie privind realitatea.

9. Nu se consideră niciodată victime

Una dintre marile diferențe între oamenii de succes și ceilalți este că, în viață sau dragoste, relații sau afaceri, primii se întreabă întotdeauna – ce rol am jucat eu în această situație? Cu alte cuvinte, își asumă responsabilitatea propriilor acțiuni și nu se consideră niciodată victime, nici măcar atunci când chiar sunt.

10. Nu uită că de ei depinde succesul

Viața, oricum ar fi ea bună sau rea, este arareori determinată de circumstanțe exterioare. Fericirea noastră depinde de cine suntem și felul în care ne simțim cu noi înșine. Cercetările au demonstrat asta. Iar trăirile noastre interioare, atitudinea și felul în care acționăm determină de fapt multe din evenimentele exterioare și ne schimbă cursul vieții.

În loc de concluzie

Și reciproca e valabilă: oamenii care sunt încă în căutarea succesului își pot regăsi în cele 10 tipare enunțate mai sus exact motivul eșecurilor. Toată lumea greșește. Chiar și cei mai cunoscuți și performanți oameni. Diferența între ei și restul lumii este că aceștia își recunosc mai ușor erorile și nu le repetă. Cu alte cuvinte, învață din experiențele neplăcute și din greșeli – ale lor sau ale altora.

sursa: succes.com

Mihaela Doina Rădulescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.