10 motive să bei apă, înainte să îţi fie sete

apa„Apă bei?” De la medicul de familie sau specialist până la nutriționist și dentist – toți pun aceeași întrebare, indiferent ce te doare. Ba de curând am auzit-o și de la cosmeticiană și hair stilist! Firește că beau apă, doar n-o să mor de sete! Întrebarea zilei este însă câtă și din care…

Avem zeci de motive importante ca să bem apă, unele de viață și de moarte, le-am selectat pe cele 10 mai importante:

10 motive importante să bei apă

  1. Ca să-ți menții sănătatea și viața. Un om poate supraviețui fără hrană în jur de 30 de zile, dar în lipsa apei viața îți este pusă în pericol în doar 3. Apa menține constantă temperatura corpului, protejează organele și țesuturile. Stimulează circulația și funcționarea în bune condiții a tuturor sistemelor organismului. 83% din sânge e apă!
  2. Ca să îți păstrezi tinerețea, cât mai mult timp. Apa menține hidratarea pielii, care astfel își păstrează elasticitatea și strălucirea și se ridează mult mai târziu în timp. Stimulează formarea salivei, care, la rândul ei, împiedică înmulțirea bacteriilor din gură, formarea plăcii dentare și a cariilor.
  3. Ca să slăbești. Apa te ajută să arzi grăsimile. Stimulează metabolismul. În plus, dacă ai stomacul plin cu apă, ai mai rar senzația de foame și mănânci mai puțin. S-a constatat că persoanele care beau 2 pahare de apă înainte de fiecare masă (mic dejun, prânz și cină) reușesc să mănânce cu până la 300 de calorii mai puțin pe zi.
  4. Ca să gândești mai inteligent. Creierul cântărește a 1/50 din greutatea corpului, dar consumă 1/20 din volumul total de sânge . Apa din organism îți limpezește gândurile, la propriu. Crește funcția cognitivă, pentru că aduce creierului cantitățile mari de oxigen de care are nevoie. Studiile au arătat că aportul zilnic de 8-10 căni de apă îmbunătățește cu până la 30% performanțele creierului. Apa stimulează impulsurile nervoase și înlesnește comunicarea dintre creier și sistemul nervos.
  5. Ca să ai mușchi mai puternici. Apa transportă oxigenul în celule iar acestea la rândul lor mențin sănătatea și forța mușchilor. Lipsa apei poate duce la dezechilibre electrolitice iar acestea la rândul lor provoacă oboseală musculară și disconfort.
  6. Pentru articulații sănătoase. Apa unge articulațiile și le ajută să funcționeze mai bine. Se pare că ajută la ameliorarea durerilor de spate și articulare în general. Apa stocată în miezul discurilor articulare le imprimă forța de ridicare și mișcare asemănătoare sistemelor mecanice hidraulice.
  7. Previne constipația și ajută la detoxifierea organismului și eliminarea toxinelor (inclusiv acizii uric și lactic) prin rinichi și ficat, cărora le ajută funcționarea. Cei care au probleme cu rinichii știu foarte bine că trebuie să bea cât mai multă apă!
  8. Unele studii arată că simptomele de astm se pot ameliora cu un aport crescut de apă. Asta pentru că nivelurile de histamină din organism scad cu creșterea nivelurilor de apă și de hidratare.
  9. Apa înlesnește asimilarea în organism a substanțelor nutritive (minerale, proteine, enzime etc) stimulează circulația și oxigenarea celulei, funcționarea sistemului limfatic și creșterea imunității.
  10. Ajută la vindecarea mai rapidă în caz de îmbolnăvire – indiferent că ai o banală viroză sau boli grave și urmezi tratamente complicate, medicul îți recomandă să bei cât mai multe lichide! (ceaiuri de plante și apă)

Foto: Shutterstock

Model Elle MacPherson and her family sit courtside to watch the Miami

Elle Mac Pherson cu cei 2 copii ai ei la un meci de baschet în Miami foto: Hepta

4 femei de succes povestesc cum apa le-a schimbat silueta, look-ul și percepția asupra vieții

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.