Cele 10 semne ale depresiei

Poate că te întâlnești cu cineva care pare că suferă de depresie. Sau ești chiar tu persoana cu episoade de depresie. Foarte multă lume se confruntă cu această boală – adesea fără să știe. Depresia te împiedică să funcționezi normal și să te bucuri de viață. Simptomele ei sunt emoționale, fizice, comportamentale și cognitive. Am selectat dintre cele mai comune 10 semne ale depresiei. Recunoașterea ei este și primul pas spre vindecare.

10 semne ale depresiei

Foto: Pexels

1. Probleme cu mâncarea și greutatea

Pierderea apetitului este unul dintre semnele majore și unul din simptomele tipice depresiei. În asffel de cazuri, nici măcar mâncarea preferată nu mai pare comestibilă. Postul pe termen lung duce la pierderea în greutate. Sau mănânci necontrolat și te îngrași vizibil.

2. Reacții și comportamente imprudente

Dacă observi un comportament ciudat sau nepotrivit la cineva, o adicție oarecare, persoana s-ar putea să treacă printr-o perioadă de depresie. Un exemplu de astfel de reacții este abuzul de alcool sau medicamente, șofatul imprudent, practicarea unor sporturi periculoase sau a jocurilor de noroc.

3. Disperarea și neputința

Acesta este un semn foarte întâlnit în depresie. Privești lucrurile într-o lumină sumbră și pare că totul va merge din rău în mai rău. Nu vezi nicio ieșire din situația dificilă în care te afli și nu vezi ce ai putea face să o îmbunătățești.

4. Iritare și/sau nervi/mânie

Când suferi de depresie, ai nevoie de spațiu și timp pentru tine și simți nevoia să stai departe de oameni pentru că toată lumea te calcă pe nervi. Ai un comportament agitat, neliniștit, uneori cu tendințe violente. Suferi de irascibilitate și ai un nivel scăzut de toleranță.

5. Pierderea interesului pentru activitățile zilnice

Depresia îți schimbă cu totul comportamentul. De exemplu, ți se pare dificil să faci față responsabilităților zinice, iar acest lucru duce la singurătate și izolare.  Participarea la activități sociale care altădată te atrăgeau ar putea deveni acum de nesuportat. N-ai chef de sex și nici să te bucuri de viață nu mai e un lucru pe lista de interes.

6. Apatia și lipsa de energie

Simți că îți pierzi energia și forța fizică în perioadele de depresie. Motiv pentru care chiar și cele mai ușoare sarcini devin greu de realizat. Stările zilei sunt oboseala, epuizarea și lenea. E o lene indusă de depresie și aceasta ar putea să te împiedice să realizezi chiar și cel mai banal lucru, cum ar fi ordinea în cameră sau baia zilnică.

7. Schimbări în tiparul de somn

Insomnia este un alt simptom foarte des întâlnit în depresie. Constați cu surprindere că nu poți dormi noaptea, că ațipești la ore nepotrivite, de exemplu după amiaza târziu. Sau stai în pat și dormi toată ziua.

8. Dificultăți de atenție și concentrare

Ți se pare greu să te concentrezi chiar și asupra unor probleme minore, ca să nu mai vorbim de cele importante. Asta pentru că ți se pare dificil să iei decizii, să-ți concentrezi atenția și să îți amintești lucruri esențiale. Vei descoperi curând că ai rezultate slabe la lucru sau învățătură, dacă ești la școală sau facultate.

9. Dureri inexplicabile

Grelele încercări la care îți supui organismul în această perioadă de nesomn, fără mâncare sau cu somn prelungit și mâncat haotic au ca rezultat slăbirea sănătății. Este momentul când pot să apară probleme cu stomacul, crampe musculare, dureri de spate și de cap, de cele mai multe ori.

10. Ura de sine

În timpul depresiei nu te mai placi deloc. Te învinovățești pentru toate relele prin care ai trecut și greșelile pe care le-ai făcut în viață. Te copleșesc sentimentele de vină și inutilitate.

Acestea sunt cele mai frecvent întâlnite simptome ale depresiei. Acum, că le știi și recunoști, parcă e mai simplu să-ți dai seama că părerile proaste pe care le ai despre tine nu sunt obiective, ci induse de boală. Și e mai ușor să te ferești de ele și de sentimentele de mânie și vinovăție care le însoțesc. Pentru că agresivitatea și furia necontrolată te pot duce la gesturi pe care să le regreți mai târziu. Încearcă să te bucuri de viață în ciuda provocărilor ei și de fiecare clipă ca și cum ar fi ultima. Este momentul când ai nevoie de multă înțelepciune, prietenii buni și familia aproape.

Sursa: InfoBarrel Health

Citește și Experimentul de la Stanford și concluziile lui după 40 de ani

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.