9 întreprinderi sociale după modelul suedez

Fundația Estuar, Organizația Suedeză pentru Ajutor umanitar individual și Fundația Tinerețe fără bătrânețe și-au unit anul acesta eforturile într-un proiect comun de înființare a 9 întreprinderi sociale după modelul suedez. În ele lucrează 102 persoane vulnerabile (cu dizabilități, romi, în situații de risc, victime ale violenței în familie), aflate în mediul rural și cu o rată ridicată a sărăciei. Fiecare are o poveste impresionantă, de data asta – sperăm – și cu happy end.

Lansare proiect 9 intreprinderi socialeCele 9 întreprinderi sociale se află în cea mai mare parte în mediul rural (Balotești, Afumați, Comana, Cornetu sau Mogoșoaia). Persoanele angajate sunt persoane vulnerabile – persoane cu dizabilități, rromi, femei aflate în situații de risc, familii monoparentale, familii cu mai mult de doi copii, victime ale violenţei în familie. În cadrul proiectului 150 de persoane au beneficiat și de cursuri de formare profesională și de servicii integrate de dezvoltare a carierei (informare și consiliere profesională, orientare profesională, consiliere psihologică, asistență în noul loc de muncă).

Cele 9 întreprinderi sociale asigură facilități de îngrijire pentru persoane cu dizabilități severe, activități educaționale pentru copii, o spălătorie auto și una ecologică pentru haine și covoare, un atelier de tâmplărie, un hotel pentru animale,un serviciu de catering, un bistrou social și un atelier de croitorie. Toate au angajați persoane vulnerabile și militează împotriva stigmatizării acestora și integrarea lor în comunitate.

  • Centrul Respiro Comana, cu o capacitate pentru 12 persoane cu dizabilități accentuate si severe, a creat 18 locuri muncă (http://centru-respiro.ro/)
  • Centrul educațional pentru copiii isteți, cu o capacitate de 40 de copii în București, prin care au fost create 11 locuri de muncă copilcuminte.ro;
  • Spălătoria auto Car Car din București, prin care au fost create 9 locuri de muncă – premiumcarwash.ro.
  • Spălătoria ecologică de haine și covoare Fulg de Nea, în Voluntari, județul Ilfov, prin care s-au creat 11 locuri de muncă; http://curateco.ro/
  • Atelierul de tâmplărie Meșterul Tâmplar, în comuna Afumați, județul Ilfov, prin care au fost create 12 locuri de muncă, http://www.mesterultamplar.ro/
  • Hotelul pentru animale de companie Hello Pet, în Balotești, județul Ilfov, prin care s-au creat 12 locuri de muncă, http://hellopet.ro/
  • Serviciul de catering Laboratorul de Gusturi și Fapte bune, în comuna Mogoșoaia, județul Ilfov, prin care au fost create 8 locuri de muncă – http://laboratoruldegusturi.ro/;
  • Bistroul social The Tipping Point, în București, care a creat 13 locuri de muncă – http://tippingpoint.ro/;
  • Atelierul de Creație prin croitorie Comșa, în comuna Cornetu, județul Ilfov, prin care s-au creat 8 locuri de muncă – http://ateliercomsa.ro/.

IMG_3311 IMG_3387 IMG_3416

Proiectul „Sanse egale la angajare pentru persoanele vulnerabile” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenţie 6.1 “Dezvoltarea economiei sociale”. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fonduri-ue.ro.

Cei 3 mușchetari

Fundația Estuar a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga Română de Sănătate Mintală și este prima organizație din România care a creat o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative, acreditate și recunoscute la nivel local, național și internațional, pentru adulții cu probleme de sănătate mintală. Echipa Estuar militează împotriva stigmatizării adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru deschiderea și desființarea prejudecăților existente față de acest grup și pentru incluziune. www.estuar.org.

Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual oferă de 24 de ani servicii sociale, după modelul suedez pentru persoane cu dizabilități servere cât și pentru vârstnici cu posibilități financiare reduse sau fără familie. Înființată în 1992, cu sprijinul organizației suedeze “Individuell Manniskohjalp”, organizația are 38 de sponsori companii, instituții, autorități, precum și 50 de donatori individuali. www.organizatia-suedeza.ro.

Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe oferă din 2006 servicii psiho-sociale persoanelor aflate în situații de risc social, minorilor, tinerilor, persoanelor în vârstă, persoanelor cu nevoi speciale (dizabilități psihice, fizice și intelectuale) și altor categorii devaforizate, în vederea reducerii și prevenirii marginalizării și excluderii sociale. Proiectele organizației au vizat oferirea de servicii rezidențiale, non-rezidențiale și de îngrijire la domiciliu, dezvoltarea unui sistem de îngrijire și suport, bazat pe asistență personalizată, precum și desfășurarea de activități cu caracter therapeutic (laura.jigau@estuar.org)

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.