Adriana Dorobanțu: „Din artă nu se poate trăi, dar fără artă, viața ar fi tare searbădă…”

poza profilAdriana Dorobanțu este artist plastic, pictează pe pânză, țesături, sticlă și lemn. Cum din pictură nu se poate trăi, s-a reprofilat pe arta geamurilor decorative. Cu criza, nici decorațiunile nu prea mai sunt o afacere, dar Adriana are o familie care o susține în tot ce face, plus pasiune, talent și energie s-o ia de fiecare dată de la capăt.

Tablourile ei pe pe sticlă m-au cucerit din prima. Așa am vrut să o cunosc pe creatoarea lor și să-i aflu povestea, pe care v-o spun și vouă. Adriana este absolventă a Liceului de arte plastice Nicolae Tonitza și a Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de artă decorativă și design.

Pictor de costume

După facultate a lucrat vreo 7 ani în cinematografie, ca asistent și apoi pictor de costume. Viață grea, 12-15 ore de filmare într-o zi, dar și plină de experiențe interesante și întâlniri memorabile. A lucrat cu mulți regizori, actori și producători români și străini, dar cel mai tare a impresionat-o Nicole Kidman în „Cold Mountain”. „E naturală și prietenoasă, venea de multe ori să mănânce cu noi în cort, deși avea rulota ei personală”, își amintește Adriana.

Ce face un pictor de costume? Citește scenariul, discută cu regizorul despre personaje, apoi propune schițele de costum. E un job extrem de creativ, dar și foarte exigent. „Imaginați-vă 1000 de soldați nordiști și sudiști care au nevoie de costume de armată”, spune Adriana. „Toate au fost realizate la noi, apoi patinate, rupte, frecate cu hârtie abrazivă, ca să arate folosite și purtate îndelung.” Filmările s-au desfășurat la Brașov, scenele de luptă la Potigrafu. Se trezeau la 5 dimineața, îmbrăcatul soldaților dura 2-3 ore, filmările – toată ziua, la 35-40 de grade Celsius, pe câmp. „Soldații purtau maieu, bluză de bumbac, haine de postav și harnașament… Pentru scenele cu ploaie, erau pregătite butoaie cu noroi pentru aruncat pe soldați. Pentru cele cu bombardament, soldații treceau pe sub site cu nisip și pământ.”

Adriana Dorobanțu pictor de costume pe platourile de filmare

Cu echipa la „război”. Nu vă speriați, fumul și bombele fac parte din recuzită.

În zilele în care nu era la filmări, Adriana lucra cu colegii de facultate la proiecte diverse de pictură, geamuri decorative și vitralii. În 2004, s-a născut Antonia, iar proaspăta mămică a renunțat pentru un timp la munca în cinematografie. Timpul s-a prelungit, iar renunțarea – definitivă, când Adriana a intrat în artă pe cont propriu.

7 8 9

Pe lângă expozițiile din facultate, la care a participat alături de colegi, Adriana a mai expus lucrări pe sticlă în 2011, la Salonul de Iarnă, la Galeriile Orizont. A realizat imprimerie pe țesături, pictură în acril pe pânză, pictură pe sticlă și tehnică mixtă, cu aplicații de nisipuri decorative, sticlă termoformată, foiță de aur/argint și contur în relief. Toate îi plac, dar cel mai mult pictura pe pânză. Durează cel mai mult, dar îi aduce și cele mai mari satisfacții. „Nu știu de la început ce vreau să fac. Pentru tabloul cu maci, am vrut un șasiu mare. După trei zile, am ieșit în natură și am știut ce pictez: maci. Mă gândesc la povestea lui și tabloul își găsește singur destinația”, spune autoarea.

Tabloul cu maci și o istorie de 3 ani

Tabloul cu maci și o istorie de 3 ani

3 4

De la tablouri pe pânză la geam termopan

Pânzele sunt frumoase, dar lumea preferă geamurile și oglinzile decorative, pentru birou sau acasă; pentru uși, ferestre, termopan, tablouri pe sticlă. După ce a venit criza, au renunțat și la astea. „Până în 2009, dormeam la atelier, de cât de multe comenzi aveam. Acum oamenii preferă ușile pline…”

featured IMG_8137 10931226_942349825776119_381421732367464508_n 11

12

lipind scoici și sticlă colorată

Printre geamuri sablate și decorațiuni, Adriana pictează, de câte ori are timp și subiecte. Preferații ei sunt Gustav Klimt și Salvador Dali. Sursele ei de inspirație sunt tot ce vede și trăiește, natura și viața de fiecare zi. Aici o crenguță de măr sau cireș înflorit în toate nuanțele, dincolo un câmp cu flori, o stea de mare sau un copăcel stilizat. Experimentează continuu, culori, tehnici și texturi. În artă, mai mult decât în orice domeniu, trebuie să te reinventezi, ca să ai succes. „Vreau să reiau și imprimeria textilă”, spune Adriana. Din artă nu se poate trăi, dar fără artă, viața ar fi tare searbădă…

Foto: 24life.ro, arhiva Adrianei Dorobanțu

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.